Voordelen elektrische auto’s op de weg

voordelen elektrische auto's op de weg
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Naast het feit dat elektrische auto’s natuurlijk heel erg goed zijn voor het milieu zitten er ook nog vele andere voordelen aan.

Je hoeft je geen zorgen te maken over je volle tank

Wanneer je thuis of op werk een laadpaal hebt staan kun je dus elke dag je auto opladen. Het gaat eigenlijk net zo als wat je gewend met te doen met je telefoon te doen; een paar uur aan de stekker en je accu is volledig vol.

Veel veiliger

Waarom is een elektrische auto nou veiliger?

– De bodem maakt het veiliger
– Lager zwaartepunt
– Betere kreukelzone
– Kortsluiting en brandgevaar sneller uitgesloten
– Geen explosieve vloeistoffen

De bodem van een elektrische auto.

De kans op een ongeluk aan de zijkant van een auto is een stuk minder waarschijnlijk in een elektrische. De accu wordt in een fractie van een seconde uitgeschakeld in een ongeluk en maakt het chassis vele malen stijver en sterker.

Geen explosie

Vandaag de dag vinden we het allemaal heel normaal om in voertuigen met extreem brandbare vloeistoffen en gassen rond te rijden. Elektrische auto’s zijn minstens zo veilig en in sommige situaties veiliger dan brandstof auto’s.

Geld besparen

Elektrisch rijden is extreem goedkoper, en je kunt er ook nog eens duizenden euro’s mee besparen.

Het onderhouden

Het onderhoud van een elektrische auto is enorm minder. Een gemiddelde auto heeft 200+ draaiende delen, maar een elektrische auto heeft er maar 7. 

Geen wegenbelasting

Je bent waarschijnlijk honderden euro’s kwijt aan wegenbelasting per jaar, met een elektrische auto betaal je €0,-.

Brandstof

Waarbij een liter benzine in 2022 bizar is gestegen en nu ongeveer tussen de €2.00 en €2.15 ligt, kost 1 kWh voor een elektrische auto €0.19,-.

Minder bijtelling

Bij elektrische auto’s betaalde je in 2021 tot €40.000 van de aanschafprijs de lage 12% bijtelling. Overige bedrag daarboven betaal je 22%. 

Geen olie-stank 

De aandrijving van een geheel elektrische voertuig is buitengewoon makkelijk, daar zijn een paar factoren aan verbonden:

  • Extreem weinig draaiende/slijtage onderdelen
  • Weinig mechanische onderdelen, simpel.
  • Minder remmen met de schijfremmen
  • Lage temperaturen en geen trillingen in de elektromotor

Door minder lopende delen in een elektrische auto slijten er veel minder onderdelen. Ook remt een elektrische auto ongeveer 80% van de tijd op de motor met het voordeel dat de remschijven een veel langere levensduur hebben dan bij een auto met een verbrandingsmotor. 

Elektrische auto’s hebben ook geen olie (en dus ook geen vervanging van het oliefilter) nodig. Zonder fossiele brandstof heb je ook geen last meer van stank of uitlaatgassen. Dit allemaal zorgt ervoor dat een elektrische auto 70% minder onderhoud heeft. 

Gerelateerd:

Direct naar:

voordelen elektrische auto's op de weg

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: