Voorkom een verbouwingsramp: tips om oplichting te vermijden

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Voorkom een verbouwingsramp: tips om oplichting te vermijden

Op RTL Nieuws stond het volgende: na een lekkage op zolder bleek er van alles mis te zijn met het dak en de schoorsteen van Femke (45). Het klusbedrijf waar ze mee in zee was gegaan, verdween met haar geld en liet een grote ravage achter.

Een droomhuis met onverwachte verbouwingsdrama’s

Femke en haar vriend Martin waren dolblij toen ze hun droomhuis konden bemachtigen: een mooi jarendertighuis aan de rand van het centrum. Uit het bouwkundig rapport wisten ze dat de schoorsteen uiteindelijk aangepakt moest worden, maar andere klussen hadden eerst prioriteit.

Toen ze geconfronteerd werden met een lekkage na een flinke sneeuwval, wisten ze dat de schoorsteen wat werk nodig had. Ze lieten offertes maken door twee bedrijven.

Een fout bedrijf veroorzaakt grote gevolgen

Het gekozen klusbedrijf, geleid door iemand genaamd Vincent, leek betrouwbaar. Vincent beloofde de schoorsteen te behandelen, uitslijpen en opnieuw voegen voor 3500 euro om erger lekkageleed te voorkomen. Na het akkoord vroeg hij meteen om een aanbetaling van 700 euro voor materialen.

De eerste tekenen van problemen dienden zich snel aan. Vincent en zijn mannen zouden ’s morgens rond acht uur beginnen, maar kwamen niet opdagen. De telefoon nam hij niet op. Toen ze eindelijk verschenen, zonder fatsoenlijk excuus, begon de ellende pas echt.

Een spoor van vernieling

Het klusbedrijf leek te opereren met een gebrek aan professionaliteit en zorgvuldigheid. Met grof geweld werd de schoorsteen eraf gesloopt. De stenen werden niet via een stortkoker afgevoerd, maar van het dak gesmeten, recht in de planten.

Verdere gebeurtenissen, zoals het gebruik van neplood, amateuristische werkwijzen en onverklaarbare extra kosten, deden Femke al snel beseffen dat ze in een nachtmerrie beland was. Ze rook al vanaf dag één onraad, maar durfde niet te handelen naar haar onderbuikgevoel, mede omdat Martin haar steeds geruststelde.

Een les voor de toekomst

Na de ontnuchterende ontdekking dat het werk van Vincent en zijn team niet alleen onvolledig was maar ook schade aanrichtte aan het huis, was Femke genoodzaakt om nogmaals diep in de buidel te tasten voor herstelwerkzaamheden. Het kostte hen in totaal 25.000 euro om de helft van het dak te laten herstellen.

Tips van een expert om dit te voorkomen

1. Referenties checken: voordat je een klusbedrijf inhuurt, vraag om referenties en bekijk online reviews op platforms zoals Google en Facebook.

2. Vraag om meerdere offertes: vergelijk prijzen en diensten van verschillende bedrijven om een realistisch beeld te krijgen van de kosten.

3. Geen grote aanbetalingen: wees voorzichtig met het vooruitbetalen van grote bedragen. Betaal liever in termijnen naarmate het werk vordert.

4. Wees alert op waarschuwingssignalen: Amateuristisch gedrag, gebrek aan bedrijfslogo’s op voertuigen, en onduidelijke communicatie kunnen rode vlaggen zijn.

5. Vertrouw op je intuïtie: Als iets niet goed aanvoelt, negeer dit gevoel dan niet. Het kan je behoeden voor toekomstige problemen.

6. Check het keurmerk: Controleer of het bedrijf is gecertificeerd door bijvoorbeeld het Dakmerk of het KOMO-procescertificaat voor dakdekkers. Deze keurmerken garanderen dat het bedrijf voldoet aan de juiste normen en kwaliteitseisen voor dakwerk.

Het verhaal van Femke dient als een waarschuwing voor anderen die hun huis willen verbouwen of laten renoveren. Het is essentieel om alert te blijven en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen om oplichting en ellende te voorkomen.

(Bron:RTL-Nieuws)

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: