De huidige stand van zaken ISDE-budget

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Wil je je huis energiezuiniger maken en geld besparen op je energierekening? Dan is de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) iets voor jou! Met de ISDE-subsidie kun je een deel van de kosten terugkrijgen voor het installeren van energiebesparende maatregelen. In dit artikel bespreken we de huidige stand van zaken wat betreft het budget van de subsidie.

Wat is de ISDE?

De ISDE is een subsidieprogramma van de overheid dat bedoeld is om het gebruik van duurzame energie te stimuleren. Met deze subsidie kun je geld terugkrijgen bij de aanschaf van apparaten die energie besparen of duurzaam opwekken, zoals warmtepompen, zonneboilers, isolatiemaatregelen, aansluiting op het warmtenet en elektrische kookplaat. Door deze apparaten te gebruiken, verlaag je niet alleen je energierekening, maar verminder je ook de CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu.

Hoeveel subsidie is er aangevraagd?

Er is een recordbedrag van maar liefst 69,5 miljoen euro aan subsidie aangevraagd in het kader van de ISDE. Een groot deel van dit bedrag, namelijk 32,2 miljoen euro, is aangevraagd voor isolatiemaatregelen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende isolatiemaatregelen en de bijbehorende subsidieaanvragen:

 • Dakisolatie: 10,2 miljoen euro
 • Zolder-/vlieringsisolatie: 0,1 miljoen euro
 • Triple glas: 4,3 miljoen euro
 • Spouwmuurisolatie: 3,6 miljoen euro
 • Vloerisolatie: 3,6 miljoen euro
 • Bodemisolatie: 0,4 miljoen euro
 • HR++ glas: 6,1 miljoen euro
 • Gevelisolatie: 3,9 miljoen euro

Hoe vraag je ISDE-subsidie aan?

Het aanvragen van ISDE-subsidie is gelukkig niet moeilijk. Hier volgen de stappen die je moet nemen:

 • Check of je in aanmerking komt: Niet alle maatregelen komen in aanmerking voor subsidie en er zijn bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kun je controleren of jouw gekozen apparaat in aanmerking komt en wat de voorwaarden zijn.
 • Installeer het apparaat: Nadat je subsidieaanvraag is goedgekeurd, kun je het apparaat laten installeren door een erkende installateur.
 • Doe de aanvraag: Als je zeker weet dat je in aanmerking komt, kun je de subsidieaanvraag indienen via de website van de RVO. Zorg ervoor dat je alle benodigde documenten bij de hand hebt en volg de instructies op de website nauwkeurig.
 • Wacht op goedkeuring: Na het indienen van je aanvraag zal de RVO deze beoordelen. Als alles in orde is, krijg je bericht dat je subsidieaanvraag is goedgekeurd.

Vergelijk aanbieders

Het loont de moeite om verschillende aanbieders van isolatiemaatregelen met elkaar te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de prijs, maar ook op de kwaliteit van het materiaal en de service die wordt geboden. Vraag gratis verschillende offertes op en kijk welke het beste bij jouw wensen en budget past.

Bespaartips

Naast het gebruik van de ISDE-subsidie zijn er nog meer manieren om energie te besparen en je energierekening te verlagen. Hier volgen een paar handige bespaartips:

 • Isoleer je huis goed: Naast het aanbrengen van isolatiemaatregelen kun je ook andere delen van je huis isoleren, zoals deuren en kozijnen. Zo voorkom je warmteverlies en bespaar je op je energierekening.
 • Gebruik energiezuinige apparaten: Vervang oude apparaten door energiezuinige modellen met een A+++ label. Deze verbruiken veel minder energie en zijn dus beter voor je portemonnee én het milieu.
 • Zet de thermostaat lager: Door de thermostaat één graad lager te zetten, bespaar je al snel zo’n 6 tot 7 procent op je stookkosten. Draag een extra trui en gebruik een warme deken om warm te blijven.
 • Zet elektrische apparaten uit: Schakel elektrische apparaten uit als je ze niet gebruikt, in plaats van ze op standby te laten staan. Hiermee bespaar je veel energie en verlaag je je energierekening.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: