Waarom je absoluut géén kunststof deur zou moeten kopen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Is je woning toe aan een nieuwe deur, raam of kozijn? Dan is het belangrijk om te kiezen voor een geschikte materiaalsoort. Je wilt immers investeren in materialen die zo lang mogelijk meegaan en onderhoudsvriendelijk zijn. Eén van de meest populaire keuzes op het moment is kunststof of aluminium. Een deur, raam of kozijn van kunststof of aluminium is echter niet de beste keuze om verschillende redenen. Lees verder om te weten waarom je beter géén kunststof of aluminium deur, raam of kozijn moet kopen volgens de verkopers.

Deuren, ramen en kozijnen van kunststof of aluminium

Ramen, deuren en kozijnen van kunststof en aluminium hebben een soort profiel, waarbij geldt dat het profiel van ramen en deuren nauwkeurig is afgestemd op de profielen van kunststof of aluminium kozijnen. We kunnen echter talloze soorten profielen onderscheiden, waardoor het vervangen van het raam of de deur in een bestaand kunststof of aluminium kozijn een grote uitdaging kan zijn. Hier komt nog bij dat dit profiel vaak speciaal ontwikkeld is voor specifiek hang- en sluitwerk. Worden de specificaties vanuit de fabrikant aangepast in de toekomst, dan is vervanging bij materiaalsoorten als kunststof en aluminium vrijwel onmogelijk of heel duur.

Kies voor topkwaliteit

De kosten voor de aanschaf en plaatsing van nieuwe deuren, ramen en kozijnen kunnen flink oplopen. Het is dus verstandig om meteen te investeren in topkwaliteit en duurzaamheid. Bij het kopen van nieuwe deuren, ramen en kozijnen dien je bij het uitkiezen van de materiaalsoort vooral te letten op de onderstaande factoren:

 • De bewerkingsvrijheid van het materiaal
 • De algemene levensduur
 • Hoeveel onderhoud er nodig is
 • De brandveiligheid
 • Het isolerend vermogen
 • De prijs-kwaliteitverhouding

De bewerkingsvrijheid

Deuren, ramen en kozijnen moeten op maat kunnen worden gemaakt. Kies je voor materialen als kunststof of aluminium, dan ga je meestal voor standaard maten moeten kiezen. Het is namelijk niet makkelijk om zomaar te zagen door aluminium of kunststof en ook het boren van gaatjes is niet mogelijk aangezien de ‘stijfheid’ van het materiaal geruïneerd wordt. Raakt het materiaal beschadigd? Dan is het lang niet altijd mogelijk om beschadigingen te repareren.

Hier komt nog bij dat je niet zomaar kunt schilderen over aluminium kozijnen; verf hecht zich namelijk niet makkelijk aan het materiaal. Je gaat dus direct de gewenste kleur moeten kiezen en als je in de toekomst van kleur wilt veranderen; dan kan dit een enorme uitdaging worden.

De gemiddelde levensduur

Als je nieuwe deuren, ramen of kozijnen nodig hebt, dan is de levensduur van de materiaalsoort van groot belang. Het gaat immers om een vrij grote investering. Bij een aluminium deur, raam of kozijn geldt een gemiddelde levensduur van 15 – 25 jaar. De levensduur van kunststof is 25 – 50 jaar. Vergelijk je dit met de levensduur van andere materiaalsoorten, dan is de levensduur van aluminium en kunststof laag.

De mate van onderhoud

Een belangrijke factor bij het uitkiezen van materiaalsoorten voor je deur, je raam of kozijn is de mate van onderhoud. Bij materiaalsoorten als kunststof moet je rekening houden met verkleuring na 5 tot 10 jaar en minimaal 1 jaarlijkse onderhoudsbeurt. Raakt kunststof beschadigd, dan is reparatie vaak niet makkelijk en prijzig. Gaat het om een flinke beschadiging of heb je niet gezorgd voor tijdig onderhoud, dan moet je meestal het geheel vervangen wat de kosten enorm doet oplopen. Ook aluminium is niet bepaald onderhoudsvriendelijk en zeker niet goedkoop.

De brandveiligheid

Kozijnen, deuren en ramen van kunststof zijn helaas niet brandveilig. Volgens meerdere onderzoeken blijkt dat kunststof het brandvormingsproces juist versnelt, vooral vergeleken met hardhout. Bij het kiezen van materiaalsoorten voor je woning is het essentieel dat het materiaal amper warmte geleidt en zo langzaam mogelijk verkoolt om de brandveiligheid te garanderen.

Het isolerend vermogen

Het is essentieel om te zorgen voor een goed geïsoleerde woning. Het is daarom ook van groot belang om te kiezen voor materiaalsoorten in huis met een sterk isolerend vermogen. Kunststof en aluminium hebben allebei een zeer lage isolatiewaarde, vooral in vergelijking met bijvoorbeeld hardhout. Wil je lekker genieten van een comfortabel warm huis tijdens de wintermaanden en dat de woning tijdens de zomerperiode lekker fris is door de warmte buiten te houden? Kies dan niet voor deuren, ramen of kozijnen die gemaakt zijn van kunststof of aluminium.

De prijs versus kwaliteit

Kunststof ramen, deuren en kozijnen hebben een goedkoper prijskaartje dan veel andere materiaalsoorten. De prijs voor aluminium ramen, deuren en kozijnen ligt echter iets hoger. Vergeet niet dat het belangrijk is om te investeren in goed kwaliteit, vooral als het om veilig en stevig materiaal gaat dat lang meegaat en onderhoudsvriendelijk is. Een goedkope prijs kan dus alsnog duurkoop betekenen. Check naast de prijs-kwaliteitverhouding overigens ook altijd of de leverancier beschikt over een Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Wat voor deur, raam of kozijn kopen?

Zijn de ramen, deuren of kozijnen van je huis toe aan vervanging? Dan is het in elk geval duidelijk dat kunststof en aluminium niet de beste opties zijn. Kies je voor duurzaamheid? Dan is hardhout de beste materiaalsoort voor je deur, raam of kozijn. Redenen om voor hardhout te kiezen:

 • Het materiaal is makkelijk te bewerken en op maat te maken. Je kunt je deur, raam of kozijn naar eigen wens samenstellen
 • Hardhout heeft een hoge isolatiewaarde. Het voordeel: een verlaagde energierekening en een huis met binnen een comfortabel temperatuur. Je bent overigens milieuvriendelijker bezig.
 • Hardhout heeft een natuurlijke uitstraling en brengt warmte in huis.
 • Een deur, raam of kozijn van hardhout is stevig en inbraakvertragend.
 • Het gaat om brandvertragend en veilig materiaal voor deuren, ramen en kozijnen.
 • Hout is makkelijk op te schuren en te (her)schilderen.
 • De levensduur van hardhout is 40 – 75 en soms zelfs langer. Dit maakt hardhout zeer duurzaam.

Vergeet niet om je hardhouten deur, raam of kozijnen naar behoren te onderhouden. Je kunt het materiaal van tijd tot tijd lichtelijk opschuren en voorzien van beschermende lak. Zo zorg je ervoor dat je deuren, ramen of kozijnen veel langer meegaan en er netjes uit blijven zien.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: