Welke natuurlijke wol kun je het beste gebruiken bij vloerisolatie?

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Wil je geen vocht meer in je huis? Ben je helemaal klaar met koude voeten? Dan is vloerisolatie voor jouw woning de oplossing. Als je een kelder of kruipruimte hebt, dan kun je jouw vloer gemakkelijk van de onderkant laten isoleren. Er zijn echter ook andere manieren mogelijk. Daarnaast zijn er ook meerdere isolatiematerialen mogelijk, waarbij het belangrijk is om de isolatiewaarde van de vloer plus isolatie in de gaten te houden. Deze waarde is prima rond de 3.5.

 

De manieren waarop je een vloer kunt isoleren

Het makkelijkst is als je het isolatiemateriaal bij het isoleren van je vloer kunt aanbrengen vanaf de kruipruimte of kelder. Hiervoor is een hogere kruipruimte of kelder nodig, aangezien het isolatiemateriaal ruimte in beslag neemt. Een tweede mogelijkheid bij een te kleine kruipruimte is om je vloer van de bovenkant te isoleren door bijvoorbeeld isolatieplaten. Een nadeel van deze manier is dat je vloer een stuk hoger komt te liggen, waardoor het isolatiemateriaal niet te dik aangebracht mag worden.

De verschillende isolatiematerialen, die je bij vloerisolatie kunt gebruiken

Je kunt je vloer met verschillende isolatiematerialen isoleren. Deze materialen verschillen niet alleen in aankoopprijs, maar ook in hun invloed op het milieu en in hun toepassingsmogelijkheden. Bij vloerisolatie worden de volgende materialen veelal gebruikt: gespoten glaswol, PUR schuim, isolatieplaten, thermoskussens en minerale en natuurlijke wol.

 

Wat is minerale wol?

Er zijn twee soorten minerale wol: glaswol en steenwol. Dit materiaal bestaat uit gesponnen draden van gesmolten glas of steen. De wol kan hierna samengeperst worden in een isolatiedeken of in isolatieplaten zonder het gebruik van chemische middelen. De losse wol is vooral geschikt om in holle ruimtes, zoals de spouwmuur, in te blazen. De voordelen van minerale wol zijn veelzijdig:

 • Het is niet brandbaar
 • Het neemt geen vocht op
 • Het wordt niet aangetast door schimmels
 • Het heeft een goede warmte-isolatie
 • Het heeft een goede geluidsisolatie
 • Er zijn genoeg toepassingsmogelijkheden
 • Het is een goedkoop materiaal: €15 á €20 per vierkante meter

Daarnaast is minerale wol ook nog recyclebaar en laat het geen ecologische voetdruk achter bij de verwerking ervan.

 

Wat zijn de nadelen van minerale wol?

Een nadeel van minerale wol is dat het irritatie kan veroorzaken bij aanraking en inademing. Tevens heeft dit soort wol een mindere warmteopslagcapaciteit. Het warmt dus minder snel op en houdt minder lang warmte vast.

Wat is natuurlijke wol?

Ook zijn er de natuurlijke wolsoorten, zoals houtwol en schapenwol. De natuurlijke isolatiematerialen zijn de laatste jaren erg in trek.

Schapenwol: de voordelen

Schapenwol is een ruwe soort wol met goede thermische en akoestische isolerende eigenschappen. Ook kan het tot 35 procent van zijn eigen gewicht dragen zonder dat hierdoor de isolerende eigenschappen minder worden. Schapenwol krijg je als deken of in een tegelvorm en is daardoor gemakkelijk te plaatsen. Tevens is het materiaal recyclebaar en niet irriterend voor de huid of ademhalingskanalen.

 

De nadelen van schapenwol

Een nadeel van schapenwol is dat de productie ervan wel slecht voor het milieu is. Schapen zorgen voor de uitstoot van methaan, een broeikasgas, hun mest zorgt voor ammoniak in de bodem en in schapenvacht zit vaak veel gif tegen ongedierte. Het isolatiemateriaal zelf haalt echter schadelijke stoffen uit de lucht en is na gebruik volledig composteerbaar. Wel is het een ietwat duurder isolatiemateriaal: €20 á €25 per vierkante meter bij een dikte van 60 millimeter.

Houtwol: de voordelen

Houtwol wordt in isolatieplaten samengeperst. Het wordt gemaakt van duurzaam beheerde sparrenbomen uit Noord-Europa. Het is dus een ecologisch materiaal. Andere voordelen van houtwol zijn:

 • Het heeft een aanzienlijk vochtregulerend vermogen
 • Het is makkelijk aan te brengen tussen de kepers voor een optimale isolatie
 • Het heeft een goede thermische isolatie
 • Het heeft een goede akoestische isolatie
 • Het heeft een hoge warmteopslagcapaciteit

 

Wat zijn de nadelen van houtwol?

Een nadeel is dat bij de productie van isolatieplaten van houtwol wordt ammoniumfosfaat gebruikt om het isolatiemateriaal brand- en schimmelwerend te maken. Deze stof is niet goed voor het milieu. Ook is houtwol een duurder materiaal: €19 á €22 per vierkante meter.

 

Welke natuurlijke wol of minerale wol kun je het beste kiezen bij vloerisolatie?

Wat betreft materiaalgebruik kun je het beste kiezen voor glaswol bij het isoleren van je vloer. Voor een goede isolatiewaarde van 3.5 hoef je van glaswol slechts een dikte te gebruiken van 11 centimeter. Minerale wol is echter minder ecologisch dan natuurlijke wol. Vind je de hogere kosten niet erg, dan is houtwol de beste optie om je vloer te isoleren.

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: