Wonen zonder aardgas

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Per 2050 dienen we allemaal volledig van het aardgas af te zijn, wat betekent dat je nu op tijd bent om je huishouden te voorbereiden op wonen zonder aardgas. Maar wat houdt wonen zonder aardgas precies in, wat zijn de verschillende manieren om te kunnen wonen zonder aardgas en wat komt hier allemaal bij kijken? Kom het allemaal te weten door hieronder verder te gaan met lezen.

Wat houdt wonen zonder aardgas in?

In Nederland gebruikt ruim 95% van alle huishoudens momenteel nog aardgas voor het verwarmen van de woning en voor warm water. Dit zorgt voor een flinke uitstoot van schadelijke stoffen op moment dat aardgas wordt verbrand. In het Klimaatakkoord in Parijs is op internationaal niveau afgesproken dat alle huizen in 2050 volledig van het aardgas af zullen zijn, ook wel de ‘energietransitie’ genoemd. Hierbij wordt gezocht naar een goed alternatief voor aardgas en naar manieren om je woning voor te bereiden op wonen zonder het gebruik van aardgas. Hiermee wordt getracht om de totale CO2 uitstoot aanzienlijk te verminderen om zo het broeikaseffect te verlagen. Het broeikaseffect houdt in dat de aarde langzaam maar zeker warmer wordt als gevolg van alle uitstoot van onze keuzes, met klimaatverandering en allemaal nadelige consequenties als gevolg.

Het alternatief voor aardgas

Aardgas is een fossiele brandstof die bij verbranding allemaal schadelijke stoffen de lucht instoot, waaronder CO2 en fijnstof. Dit is zeer schadelijk voor het milieu en daarnaast is er sprake van een tekort aan grondstoffen en een verspilling van energie. Daarom is het alternatief voor aardgas duurzame energie, waarbij je gebruik maakt van de zon, de wind, water, de bodem of biomassa om energie op te wekken voor gebruik in het huishouden. Voorbeelden hiervan zijn zonnepanelen, windparken, geothermie, restwarmte van de industrie en biogas.

Duurzaam verwarmen

Gasloos wonen betekent dat je woning op een duurzame wijze verwarmd moet worden, zonder aardgas of andere fossiele brandstoffen te verbranden. Duurzaam verwarmen kan door middel van elektrisch verwarmen, denk aan een elektrische warmtepomp of bijvoorbeeld aan warmtenetten. Warmtenetten gebruiken restwarmte of geothermie om je woning op energiezuinige wijze op te warmen. Daarnaast kan je een zonneboiler gebruiken voor het verwarmen van water door gebruik te maken van zonne-energie. Met duurzaam verwarmen verlaag je je maandelijkse energiefactuur vanwege de energiebesparing, maar daarnaast bespaar je ook het milieu.

Stappenplan voorbereiding gasvrij wonen

Als je overweegt om te gaan wonen zonder aardgas, dan zijn er bepaalde stappen die je moet nemen om je woning te voorbereiden om een gasloos huishouden. De onderstaande 4 stappen dien je te nemen als je je woning wilt voorbereiden op wonen zonder aardgas:

Stap 1: Koken met inductie

Koken zonder gas is mogelijk door elektrisch te koken met een inductiekookplaat, een energiezuinige wijze om te komen zonder dat er verbrandingsgassen vrijkomen. Aardgasvrij koken met een inductiekookplaat betekent dat er een magnetisch veld wordt opgewekt door middel van stroom om zo warmte te kunnen produceren. Daarnaast is koken met inductie veiliger dan koken met een gasvlam en de kookplaat is makkelijk te onderhouden.

Stap 2: Draag zorg voor een goede tot zeer goede isolatie

Het is vrijwel onmogelijk om te wonen zonder aardgas als je huis niet goed tot zeer goed geïsoleerd is. Hoe beter je huis is geïsoleerd, des te minder energie de verwarming nodig heeft om het huis warm te houden. Zodra je woning optimaal geïsoleerd is kan je beginnen met het treffen van maatregelen om je huis aardgasvrij te maken.

Stap 3: Kies voor ventilatie met warmteterugwinning

Hoe beter de ventilatie in huis geregeld is, des te makkelijker het wordt om te wonen zonder aardgas. Frisse lucht is immers zeer belangrijk om de gezondheid van de bewoners van het huis te waarborgen. Kies voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning, waarbij warmte wordt gehaald uit de lucht die je woning uit wordt gevoerd. Deze warmte wordt vervolgens gebruikt om frisse lucht buiten alvast op te warmen.

Stap 4: Verwarm je huis zonder gas

Je kunt in plaats van de hr-ketel die op gas werkt kiezen voor een duurzamere optie. Denk zo aan een warmtepomp, een warmtenet, infrarood panelen en een pelletkachel of een biomassaketel.

Manieren wonen zonder aardgas

De meeste huishoudens maken nog gebruik van een traditionele hr-ketel die op aardgas werkt. Wil je aardgasvrij wonen? Dan kan je gebruik maken van de onderstaande tips voor het verduurzamen van je huishouden met betrekking tot aardgas:

  • Een warmtepomp aanschaffen: Koop een volledige warmtepomp of een hybride warmtepomp. Deze systemen maken geen gebruik van aardgas maar functioneren op groene stroom.
  • Ga voor een warmtenet: Kies voor een aansluiting op een warmtenet in je buurt, ook wel stadsverwarming genoemd. Je huis wordt hierbij verwarmd door warm water in de leidingen onder je woning, diep in de grond.
  • Infrarood panelen: Infrarood panelen bieden wel duurzame voordelen, maar slechts onder bepaalde omstandigheden.
  • Een pelletkachel of biomassaketel: Deze apparaten werken op resthout en zijn redelijk duurzaam in gebruik.
  • Verwarm de vloer: Kies voor vloerverwarming en mogelijk ook wandverwarming aangezien warmtepompen en warmtenetten goed te combineren zijn met lage temperatuur verwarming.
  • Zonnepanelen: Installeer een set zonnepanelen op je dak om je eigen gratis groene energie op te wekken.
  • Inductie koken: Kook zonder aardgas te gebruiken door het aanschaffen van een inductiekookplaat.
  • Groen gas: De herkomst van groen gas is meestal duurzaam, al is groen gas nog niet overal in Nederland verkrijgbaar.

Offertes vergelijken

Wonen zonder aardgas is een verstandig idee als je goed voorbereid wilt zijn op een energiezuinig en milieuvriendelijke toekomst. Het verduurzamen van je huis doe je niet zomaar, er zijn allerlei zaken die van belang zijn. Schakel een specialist in die je meer kan vertellen over de mogelijkheden van verduurzaming. Door het maken van een vergelijking weet je zeker dat je goed zit. Zo kan je de voordeligste offerte uit kiezen en besparen terwijl je ook de beste specialist kunt selecteren en dus kiezen voor professionaliteit en kwaliteit.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: