4x Valse vooroordelen houten kozijnen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Hout is een materiaal dat al eeuwen wordt gebruikt in de bouw. De eerste woningen waren van hout en dit veelzijdige materiaal is eigenlijk niet meer uit onze levens weg te denken. Ook vandaag de dag treffen we hout veel aan in woningen, zowel in de constructie als in het interieur. Een mooie houten vloer is warm en sfeervol en een grote houten tafel nodigt iedereen uit plaats te nemen. Houten kozijnen hebben een soortgelijke aantrekkingskracht op mensen en het is dan ook geen wonder dat deze nog regelmatig worden besteld en geplaatst. Over hout gaan er echter een aantal valse vooroordelen de rondte. Door verder te lezen kunnen deze je al niet meer op het verkeerde been zetten. 

Hout heeft een korte levensduur

Dit vooroordeel is helaas ontstaan doordat houten kozijnen in sommige situaties inderdaad gebreken kunnen gaan vertonen. Hout heeft namelijk bescherming nodig voordat het bestand is tegen de omstandigheden buiten. Als jij je hout niet goed onderhoudt en beschermt, dan kan het gaan rotten en wordt het zwak. Ook kan nat hout gaan kromtrekken en je kozijnen onherstelbaar beschadigen. Goed onderhouden hout, daarentegen, kan zeker 75 jaar lang meegaan en soms zelfs langer. Je moet het dan periodiek schilderen en de regelmaat is afhankelijk van het soort hout dat je kiest. Doe je dit goed, dan zal je dus je hele leven lang van je houten kozijnen kunnen genieten. En je hebt dan een excuus om ze elke zoveel tijd van een nieuw kleurtje te voorzien.

Alleen hardhout is geschikt voor kozijnen

Vaak wordt aangeraden om de kozijnen buiten te laten vervaardigen van een hardhout. Onder hardhout wordt verstaan het hout afkomstig van loofbomen. Zachthout, logischerwijs, is afkomstig van naaldbomen. Dit heeft dus niets te maken met de daadwerkelijke hardheid van het hout. Er zijn ook zachte houtsoorten die erg goed bestand zijn tegen regen, zonneschijn en wind. De beste manier om je houtsoort te kiezen is door te kijken naar de toepassingsschaal en de duurzaamheidsschaal.

  • De toepassingsklasse: dit is een beoordeling die jij zelf aan je kozijnen geeft en deze is afhankelijk van waar je de kozijnen plaatst. Kozijnen binnen in verwarmde ruimtes krijgen een toepassingsklasse van 1 en kozijnen die buiten in extreme weersomstandigheden terecht zullen komen geef je een toepassingsscore van 3.3.
  • De duurzaamheidsklasse: aan elke toepassingsklasse kan een duurzaamheidsklasse worden gegeven. Dit heeft te maken met hoe lang het duurt voordat het hout beschadigt als het in onbewerkte vorm buiten wordt neergelegd. Een score van 1, bijvoorbeeld, betekent dat het hout pas beschadigingen gaat vertonen na 25 jaar, terwijl een score van 5 inhoudt dat het hout binnen 5 jaar al schade oploopt.

Aan de hand van deze toepassingsscore en de duurzaamheidsscore kun je vervolgens een houtsoort uitkiezen. De onderstaande tabel geeft aan welke houtsoorten je dan kunt gebruiken. Zoals je ziet zijn er ook soorten zachthout die in extreme weersomstandigheden prima dienst kunnen doen.

 

Duurzaamheidsklasse Toepassingsklasse Hardhout Zachthout
1 1, 2, 3, 3.3, 3.3(e) Afzelia Robinia
2 1, 2, 3, 3.3, 3.3(e) Merbau, Meranti, Mahonie, Eiken Robinia
3 1, 2, 3, 3.3 Meranti, Mahonie Lariks
4 1, 2, 3, 3.3 Meranti Vuren, Grenen, Lariks
5 1, 2   Vuren, Grenen

Houten kozijnen zijn niet verantwoord

Als je denkt aan het winnen van hout, dan zie je misschien het verschrikkelijke plaatje voor je van regenwouden die langzaam verdwijnen. En helaas is dit nog steeds het geval, want er wordt nog steeds hout gekapt en gebruikt dat niet op een bepaalde manier wordt gecompenseerd. Je kunt dit zelf echter controleren door alleen kozijnen uit te kiezen die het FSC- of het PEFS-keurmerk hebben. Voor elke boom die wordt geveld wordt er dan een nieuwe boom terug geplant. De CO2-uitstoot die vrijkomt bij de werkzaamheden wordt gecompenseerd doordat deze bedrijven investeren in duurzame projecten. Als je kiest voor een kozijn met deze keurmerken, dan weet je zeker dat je hout maatschappelijk verantwoord is gewonnen en dat de bomen die gekapt zijn ergens anders weer vervangen zijn door nieuwe.

 

Hout isoleert slecht

Ook dit vooroordeel is niet waar. Hout heeft namelijk een natuurlijke isolatiewaarde van 2,4 W/m2K. Kunststof en aluminium isoleren beter, maar dit verschil is niet erg groot en sommige houten kozijnen isoleren beter dan kozijnen van een ander materiaal. Dat komt doordat hout van nature vocht en warmte erg goed reguleert. Het is dus zeker niet zo dat je door voor hout te kiezen moet inleveren op de isolatiewaarde. Daarnaast is hout ook een erg goede akoestische isolator en samen met een goed HR++ glassoort kun je geluiden van buiten aanzienlijk verzachten.

 

Vergelijk offertes

Wil jij ook houten kozijnen aanschaffen en weet je niet waar te beginnen? Dan is deze website een uitstekend uitgangspunt. Gebruik onze vergelijkingstool, ontvang offertes voor jouw klus en maak een goede vergelijking. Je kunt zo de beste houten kozijnen vinden voor de meest gunstigste prijs.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: