4x Veelgemaakte fouten houten kozijnen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Houten kozijnen zijn warm, traditioneel en uniek en het is dan ook niet vreemd dat hout voor veel mensen een materiaal is dat de voorkeur heeft. Houten kozijnen passen op elke woning en als jij deze overweegt aan te schaffen, dan wil je natuurlijk dat alles soepel verloopt. Je kunt dan de onderstaande veelgemaakte fouten van je voorgangers in ieder geval al vermijden. 

Het verkeerde houtsoort kopen

Vaak wordt aangegeven dat je voor buitenkozijnen beter een soort hardhout kunt nemen en dat is zeker waar. Hardhout kan beter tegen de weersomstandigheden of het nu regent of buiten 35 graden is. Toch zijn er ook zachthout soorten die tegen deze situaties kunnen. Je kunt daarom van tevoren het beste goed nadenken over het soort hout waarvan je nieuwe kozijnen moeten worden gemaakt. Een handige manier om dit te doen is door jouw kozijnen een toepassingsscore te geven. Dit is een manier van classificeren naar aanleiding van de plaatsing van de kozijnen en hoe zwaar ze het daar te verduren krijgen.

  • 1: verwarmd, in verwarmde ruimten tot 25 graden Celsius.
  • 2: onverwarmd, binnen in ruimtes die niet altijd of nooit verwarmd zijn.
  • 3: beschut, buiten maar in een beschutte omgeving waar het weer weinig invloed heeft.
  • 3: zware blootstelling, nauwelijks beschut en erg vochtig.
  • 3(e): extreme blootstelling aan vocht en warme temperaturen.

Door de toepassingsklasse te gebruiken kun je een duurzaamheidsklasse aanwijzen en dat brengt je vervolgens bij de houtsoorten die mogelijk zijn. Met de duurzaamheidsklasse wordt bedoeld hoe goed het hout reageert op omstandigheden buiten en de laagste score is dan het beste. Onderstaande tabel kun je vervolgens gebruiken om één of meerdere houtsoorten aan te wijzen voor jouw nieuwe houten kozijnen.

Duurzaamheidsklasse Toepassingsklasse Hardhout Zachthout
1 1, 2, 3, 3.3, 3.3(e) Afzelia Robinie
2 1, 2, 3, 3.3, 3.3(e) Merbau, Meranti, Mahonie, Eiken Robinie
3 1, 2, 3, 3.3 Meranti, Mahonie Lariks
4 1, 2, 3, 3.3 Meranti Vuren, Grenen, Lariks
5 1, 2   Vuren, Grenen

De mate aan onderhoud onderschatten

Het grote nadeel dat aan hout wordt toegedeeld is dat het veel onderhoud nodig heeft. Voor hardhout is dit wat minder dan zachthout, maar je zal je kozijnen toch zeker elke 5 jaar moeten schilderen. Je haalt dan de huidige verflaag eraf, schuurt alles op, je verwijdert houtrot, vult alle gaten op en je brengt een nieuwe verflaag aan. Dit is nodig omdat je houten kozijnen anders kunnen gaan beschadigen en dat verkort de levensduur. Als je van plan bent om dit zelf te doen, dan staat je een erg grote en zware klus te wachten. Wil je het laten doen, dan zal je flink in de buidel moeten tasten. Hout heeft echt veel onderhoud nodig en daar moet je goed op voorbereid zijn. En de één zijn nadeel is de ander zijn voordeel, want op deze manier kun je je kozijnen elke 5 jaar een nieuwe kleur geven en het uiterlijk van je woning weer veranderen. 

Geen kunststof met houtlook overwegen

Hout is een schitterend materiaal, maar het heeft ook een aantal nadelen. Het eerste nadeel, regelmatig onderhoud, is al genoemd en het tweede nadeel is de prijs. Hout is vrij duur vergeleken met bijvoorbeeld kunststof en bijna even duur als aluminium. Kies je een kwalitatief hardhout dan kan dit zelfs duurder uitpakken. Door voor kunststof met een houtlook te kiezen kun je beide deze nadelen omzeilen. Kunststof is per vierkante meter de helft goedkoper en het is erg onderhoudsarm. Af en toe schoonmaken is voldoende en verven is niet nodig. Ga daarom eens op zoek naar kunststof kozijnen met een houtlook, want de goede uitvoeringen zijn nauwelijks van echt hout te onderscheiden. De beste manier om dit te doen is door naar een showroom te gaan en daar de kozijnen te bekijken. Vind je het niets, dan kun je gewoon bij je originele keuze blijven. Vind je het wel mooi, dan kun je veel geld besparen door voor kunststof met een houtlook te kiezen.

Geen ventilatieroosters laten plaatsen

Oude houten kozijnen staan er bekend om nog wel eens te kunnen tochten. Deze bevatten kiertjes en barstjes waar de lucht doorheen gaat. Deze toch helpt je ook bij het ventileren van je woning en eigenlijk heb je deze tocht nodig als je frisse lucht wilt inademen. Nieuwe houten kozijnen hebben deze kieren niet meer en zullen dus volledig aansluiten tegen de muren. Dat betekent dat deze ventilatiefunctie wegvalt en je een andere vorm van ventilatie moet realiseren. Doe je dit niet, dan kun je problemen krijgen met condensatievocht rondom de kozijnen en de ramen. Laat dus altijd een paar ventilatieroosters plaatsen in je nieuwe houten kozijnen. Hier zal je potentiële vochtproblemen mee oplossen en heb je nog steeds elke dag gezonde lucht in huis.

 

Vergelijk offertes

Maak geen fouten zoals je voorgangers en plan het vervangen van je kozijnen goed in. Vraag hier offertes op met onze vergelijkingstool en je kunt snel zien welke leverancier het beste is en waar je de gunstigste prijs ontvangt voor je nieuwe houten kozijnen.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: