5x tips houten kozijnen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Als het tijd is voor nieuwe kozijnen in jouw woning, dan heb je een grote klus in te plannen. Je hebt een aantal keuzes te maken en één hiervan is die van het materiaal. Houten kozijnen zijn mooi en authentiek en ze geven een warme en natuurlijke sfeer af. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen zich automatisch aangetrokken voelen tot dit materiaal. Wil jij houten kozijnen laten plaatsen? Dan kun je de onderstaande tips vast goed gebruiken.

Tip 1: zoek naar het keurmerk voor duurzaam hout

Zoals je waarschijnlijk wel weet verdwijnen er steeds meer regenwouden. De bomen worden op grote schaal gekapt en gebruikt in de houtindustrie. Er zijn bedrijven die dit doen zonder er voor te compenseren. Op die manier verdwijnen steeds meer bomen van de aarde en deze bomen hebben we nodig voor zuurstof. Kies daarom alleen kozijnen uit die een houtsoort gebruiken met een keurmerk zoals FSC of PEFC. Voor elke boom die wordt gekapt is dan een nieuwe boom terug geplant. Veel van deze bedrijven proberen ook hun CO2-uitstoot te compenseren door mee te doen aan bepaalde duurzame initiatieven.

Tip 2: gebruik de toepassingsklasse voor het vinden van jouw houtsoort

Houten kozijnen die binnen zijn hebben het minder zwaar te verduren dan de kozijnen buiten. Om die reden kun je hetzelfde hout dat je binnen gebruikt niet ook buiten toepassen. Bepaalde houtsoorten kunnen beter tegen de weersomstandigheden dan andere houtsoorten. Door te beoordelen onder welke omstandigheden jouw kozijnen terecht zullen komen kun je hier een toepassingsklasse aan geven.

  • 1: verwarmd.
  • 2: onverwarmd.
  • 3: beschut.
  • 3: zware blootstelling.
  • 3(e): extreme blootstelling.

Met deze toepassingsklasse kun je je houtsoort vinden door gebruik te maken van de onderstaande tabel. Onder de duurzaamheidsklasse wordt verstaan hoe lang het duurt voordat het hout in onbewerkte staat reageert op omstandigheden buiten. Hoe lager deze score, hoe beter het hout bestand is tegen extreme weersomstandigheden zoals vocht en zonneschijn.

Duurzaamheidsklasse Toepassingsklasse Hardhout Zachthout
1 1, 2, 3, 3.3, 3.3(e) Afzelia Robinie
2 1, 2, 3, 3.3, 3.3(e) Merbau, Meranti, Mahonie, Eiken Robinie
3 1, 2, 3, 3.3 Meranti, Mahonie Lariks
4 1, 2, 3, 3.3 Meranti Vuren, Grenen, Lariks
5 1, 2   Vuren, Grenen

Tip 3: overweeg kunststof met een houtlook

Als echte houtfan wil je dit misschien niet horen, maar voor de helft van de prijs van houten kozijnen kun je ook kunststof kozijnen aanschaffen met een houtlook. Kunststof heeft als andere grote voordeel ten opzichte van hout dat het geen onderhoud nodig heeft. Je kunt jezelf veel geld en moeite besparen als je deze optie kiest in plaats van hout. Kunststof met een houtlook is nauwelijks van echt hout te onderscheiden en geeft je dus ook die warme en traditionele sfeer waar je naar op zoek bent. Als je twijfelt, en dit is begrijpelijk, ga dan in ieder geval even bij een showroom kijken waar ze deze kunststof kozijnen aanbieden. Als je het niet mooi vindt, dan blijf je gewoon bij je originele beslissing. Vind je de kunststof optie wel mooi, dan kun je voor een bedrag van onder de €10.000 al al je kozijnen laten vervangen.

Tip 4: laat ventilatieroosters plaatsen in je kozijnen

Door je kozijnen te vervangen voor nieuwe exemplaren zal je woning minder goed ventileren. Dat komt doordat nieuwe kozijnen veel beter afsluiten en geen barsten of kieren bevatten. Het water dat in de lucht hangt kan dan dus ook nergens naartoe en dat kan tot condensatie leiden op je ramen en je kozijnen. Dit is gemakkelijk op te lossen door deze ventilatie op een andere manier weer op gang te brengen. De meeste leveranciers bieden je de optie aan om ventilatieroosters te laten aanbrengen in je nieuwe kozijnen. Maak hier gebruik van, want voor jou is het ook gezonder als je lucht binnen regelmatig kan worden ververst.

Tip 5: sluit een onderhoudscontract af

Eén van de grootste nadelen die naar voren wordt gebracht in verband met hout is dat het veel onderhoud nodig heeft. En dit is van groot belang, omdat vocht en andere weersomstandigheden het hout aanzienlijk kunnen beschadigen. Dit heeft dan weer tot gevolg dat je kozijnen minder lang mee zullen gaan en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Afhankelijk van het houtsoort dat je hebt gekozen moeten houten kozijnen gemiddeld elke 5 jaar worden onderhouden en dat betekent dat de verf wordt verwijderd, dat het hout wordt gerepareerd, dat rotte plekken worden opgevuld en dat de kozijnen opnieuw worden geschilderd. Dit is een moeilijke en lastige klus, vooral als je dit zelf wilt gaan doen. Je kunt de leverancier van je houten kozijnen vragen naar de mogelijkheden voor een onderhoudscontract. Jij hoeft hier dan helemaal niet meer naar om te kijken en je weet zeker dat je kozijnen zo lang mogelijk dienst zullen kunnen doen.

Vergelijk offertes

Zoek je ook een betrouwbare leverancier voor jouw nieuwe houten kozijnen? Je kunt dan hier onze vergelijkingstool gebruiken en direct offertes opvragen bij kozijnleveranciers in jouw omgeving. Maak hier een vergelijking van en je vindt het bedrijf met de beste dienstverlening voor de meest gunstige prijs.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: