5x Valse vooroordelen kunststof schuifpuien

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een schuifpui van kunststof kan je woning echt verrijken. Een anders misschien donkere woonkamer komt helemaal tot leven omdat er zeeën van natuurlijk licht naar binnen worden gebracht. Je betrekt je tuin bij je dagelijkse leven en je zal hier veel meer van genieten nu deze altijd zichtbaar is. Het is dus niet moeilijk om de beslissing te maken om een kunststof schuifpui aan te schaffen. Zorg er dan wel voor dat je je niet op het verkeerde been laat zetten door de onderstaande valse vooroordelen.

Kunststof is plasticachtig

Er is een tijd geweest dat kunststof er inderdaad plasticachtig uit zag. Dit was in de beginjaren toen het veel werd gebruikt in bijstandswoningen of door mensen die weinig geld hadden. Daardoor heeft kunststof een soort van armoedige reputatie opgebouwd die lastig af te schudden blijkt te zijn. Vandaag de dag lijkt kunststof helemaal niet meer op het kunststof van weleer. Het is te krijgen in allerlei kleuren, glans en mat en met een hout- of metaallook. Kunststof kozijnen kunnen extra slank worden uitgevoerd waardoor het een licht en modern karakter krijgt. Als je twijfelt, ga dan eens naar een showroom met kunststof kozijnen. Je kunt dan van alle voordelen van kunststof gebruikmaken, zonder het prijskaartje en het regelmatige onderhoud van aluminium en hout.

Een kunststof schuifpui laat veel warmte door

Dit vooroordeel is om verschillende redenen niet waar. Allereerst is kunststof een materiaal dat uitstekend isoleert, omdat het wordt voorzien van kamers met stilstaande lucht. Je kunt kunststof schuifpuien vinden die aan de eisen van passiefwoningen voldoen. Het belangrijkste materiaal in je schuifpui is echter niet het kunststof, maar het glas. De meeste leveranciers voorzien hun schuifpuien van HR++ isolatieglas. Dit is optioneel, maar als jij je zorgen maakt over warmteverlies dan kun je dit beter niet veranderen. HR++ glas isoleert erg goed en in combinatie met de kunststof kozijnen zal je eerder besparingen gaan maken dan dat je energierekening omhoog zal gaan.

Met een schuifpui wordt je woning erg warm

Een ander temperatuur-gerelateerd vooroordeel is die van het opwarmen van de ruimtes. Als jij een schuifpui op het zuiden laat plaatsen en deze staat de hele dag in de zon, dan kunnen je woonruimtes hier inderdaad onbehaaglijk warm van worden. Gelukkig spelen de meeste leveranciers hier goed op in door je een zonwerende optie aan te bieden. Vaak is het mogelijk om direct samen met je schuifpui ook zonwering te bestellen. Dit wordt er dan netjes in verwerkt en is erg discreet. Een andere optie die je hebt is om zonwerend glas te laten plaatsen. Dit werkt net zo goed als zonwering en zal je woning lekker koel houden van binnen. Staat de zon niet regelmatig op de ramen, dan zal je weinig merken van temperatuurverschillen binnen. Omdat je schuifpui bijna volledig uit glas bestaat is het wel verstandig om aan zonwering te denken.

Kunststof schuifpuien zijn duur

Uiteraard zal je altijd een investering moeten doen als je een kunststof schuifpui aanschaft. Gemiddeld liggen de prijzen rond de €3000 voor een 3-delige kunststof schuifpui. Het is echter mogelijk om al een kleine en simpele schuifpui aan te schaffen voor maar €1000, inclusief plaatsing. Je krijgt dan een 2-delige schuifpui van 2 meter bij 2,2 meter, maar dit zal in je woning al een groot verschil maken. Er zijn ook altijd manieren waarop je kunt besparen op je schuifpui.

  • Outlet: ga naar een (online) outlet voor kunststof kozijnen en schuifpuien en je zal producten zien die voor een aanzienlijk lagere prijs worden aangeboden. Dat komt doordat deze producten bijvoorbeeld uit de showroom komen of overblijfselen zijn van een vorige collectie. Ook producten die beschadigd zijn geraakt tijdens transport worden bij outlets aangeboden. Het assortiment is natuurlijk wel beperkt, maar met een beetje geduld en geluk kun je daar mogelijk een mooie schuifpui op de kop tikken.
  • Tweedehands: ook op de tweedehands markt worden soms schitterende schuifpuien aangeboden voor erg weinig geld. Deze kunnen dan gemakkelijk bij jou nog vele jaren dienstdoen en het zou jammer zijn als deze schuifpuien geen tweede leven kregen. Ook hier ben je sterk afhankelijk van het aanbod en zal je de schuifpui wel zelf moeten ophalen. De montage moet je dan nog inplannen en je zal geen garantie krijgen over je schuifpui. Deze problemen heb je bij een kozijnen outlet niet.

Kunststof schuifpuien zijn niet veilig

In tegenstelling tot wat wel eens beweerd wordt is kunststof een erg sterk materiaal dat niet afbreekt of buigzaam is. Een inbreker met een koevoet zal dus geen kans maken als je schuifpui van kunststof is. Het blijft wel een feit dat een muur van glas natuurlijk minder bescherming biedt dan een muur van bakstenen. De leveranciers besteden hier veel aandacht aan door kwalitatief hang- en sluitwerk aan te bieden, door je de optie te geven om veiligheidsglas te laten plaatsen en door hefschuifpuien te produceren. Door deze toepassingen wordt een schuifpui ineens een stuk minder onveilig. Als je twijfelt ga dan op zoek naar keurmerken, zoals het Politiekeurmerk Veilig Wonen voor de schuifpui zelf en het Stichting Kwaliteit Gevelwerk keurmerk op de sloten.

Vergelijk offertes

Het aanschaffen van een kunststof schuifpui hoef je dus om de bovenstaande vooroordelen al niet meer te laten. De beste leverancier vinden is je volgende taak. Onze vergelijkingstool geeft je de mogelijkheid offertes op te vragen bij meerdere leveranciers tegelijkertijd. Maak hier een vergelijking van en je vindt de beste kunststof schuifpui, bij de meest vakbekwame leverancier en dit voor de meest gunstige prijs.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: