4x Veelgemaakte fouten kunststof kozijnen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Kunststof is een materiaal met een groot aantal voordelen. Kies je voor kunststof kozijnen, dan zal je duurzame, onderhoudsarme, goedkope, mooie en goed isolerende kozijnen aanschaffen. Op dit moment zijn deze zelfs de helft goedkoper dan aluminium- en houten kozijnen terwijl je er meer gemakken aan overhoudt. De keuze om nieuwe kunststof kozijnen te laten plaatsen is dus zo gemaakt, maar het plannen ervan heeft meer voeten in de aarde. De onderstaande veelgemaakte fouten kunnen je dan helpen jouw kunststof kozijnen probleemloos te laten installeren.

Bekijk ook de valkuilen in deze video

Niet naar een showroom gaan

Veel leveranciers van kunststof kozijnen bieden je de mogelijkheid aan om alles online te regelen en te bestellen. Je kunt ingeven welke kozijnen je nodig hebt, welke afmetingen deze moeten hebben, welk type glas erin moet, welke raamsoorten je wilt laten plaatsen enzovoorts. Nadat je de bestelling hebt afgerond doe je een aanbetaling en de kozijnen staan binnen een zeer korte tijd voor je deur. Dit is natuurlijk gemakkelijk en snel, maar je krijgt niet de mogelijkheid om de kozijnen eerst zelf te zien. En als je wilt weten hoe een bepaalde kleur er echt uitziet of hoe realistisch een houtlook is, dan is dit wel verstandig. Ga daarom altijd naar een paar showrooms om de kozijnen te beoordelen voordat je een beslissing maakt over de leverancier waarbij je ze wilt bestellen.

Dure kozijnen bestellen als er goedkopere opties zijn

Hoe je het ook wendt of keert, ook al is kunststof het goedkoopste materiaal dat je voor kozijnen kunt uitkiezen, je zal nog steeds een flinke investering moeten maken. Je kunt rekenen op een gemiddelde prijs van €450 per vierkante meter kozijn inclusief plaatsing en HR++ isolatieglas. Als je een strak budget hebt, dan kan het lastig zijn om voldoende geld op te hoesten, maar ook als je voldoende geld hebt hoef je niet te veel te betalen. Er zijn namelijk enkele opties die je kunt overwegen waarmee je je kozijnen aanzienlijk goedkoper kunt bestellen.

  • Bij een outlet: veel grote kozijnenleveranciers hebben een outlet waar je de kozijnen voor een aanzienlijk lagere prijs kunt krijgen. Dit zijn dan bijvoorbeeld overblijfselen van een vorige lijn, kozijnen die als showmodel hebben gefungeerd of kozijnen die zijn teruggestuurd omdat ze een kleine beschadiging hebben opgelopen tijdens het transport. Als je dit niet erg vindt en je hebt de tijd om deze outlets goed in de gaten te houden, dan kun je daar schitterende kozijnen vinden voor een aanzienlijk lagere prijs.
  • Tweedehands: ook op de tweedehands markt zijn nog erg goede kozijnen te krijgen en deze zijn soms nog nagenoeg nieuw. Mensen die een nieuwe woning gekocht hebben en de kozijnen niet mooi vinden of mensen die te veel kozijnen hebben besteld zetten deze te koop wederom voor een lage prijs. Dit scheelt je veel geld, maar je levert niets in op de kwaliteit van de kozijnen. Als jij het niet erg vindt om tweedehands te kopen, dan is dit een ideale optie.

Geen onderhoudscontract afsluiten

De meeste leveranciers van kozijnen geven je de mogelijkheid om bij hen alles af te sluiten. Dat betekent dat je de kozijnen kunt laten inmeten, dat je ze kunt aanschaffen, dat je ze kunt laten plaatsen en dat je ze kunt laten onderhouden. Kunststof is één van de materialen dat het minste onderhoud nodig heeft, maar kozijnen hebben hier wel degelijk baat bij. Als je een onderhoudscontract afsluit dan komt er iemand langs die je kozijnen naloopt, die ze smeert en goed afstelt, die het rubber invet en die kleine gebreken repareert. Dit kost je relatief weinig geld per jaar, maar kan de levensduur van je kozijnen wel aanzienlijk verlengen. Maak dit dus bespreekbaar met je leverancier, vraag naar de mogelijkheden en overweeg om ook een onderhoudscontract af te sluiten.

Geen ventilatieroosters laten plaatsen

Tijdens het samenstellen van je kozijnen heb je de mogelijkheid om extra opties te kiezen. Deze extra opties hoef je niet te nemen, maar soms kunnen ze wel nuttig zijn. Ventilatieroosters, bijvoorbeeld, zijn eigenlijk altijd een goede investering. Door nieuwe kozijnen te nemen zal je woning namelijk veel minder goed kunnen ventileren. Alle trek en tocht rondom de ramen zal immers verdwijnen. Dit heeft weer als gevolg dat het water in de lucht ook minder gemakkelijk kan worden afgevoerd en dit kan dan als condensatievocht neerstrijken op je kozijnen en ramen. Door je woning goed te ventileren en dus door enkele ventilatieroosters in je kozijnen te laten plaatsen, kun je dit probleem meestal volledig verhelpen. Dit is dus een extra optie die je beter niet negeert.

Vergelijk offertes

Een andere veelgemaakte fout van mensen die kunststof kozijnen aanschaffen is dat ze geen vergelijking maken van de verschillende leveranciers op de markt. Het is altijd verstandig om meerdere opties te bekijken voordat je besluit met wie je in zee wilt gaan. Daarom kun je hier met onze vergelijkingstool direct offertes opvragen en naast elkaar leggen. Zo vind je niet alleen de meest kwalitatieve leverancier, maar ook de scherpste prijzen.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: