7x Tips kunststof kozijnen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het is een flinke klus om nieuwe kunststof kozijnen aan te schaffen en te laten plaatsen. Je moet allereerst een keuze maken uit de vele verschillende opties die je aangeboden krijgt, je moet de plaatsing inplannen en laten uitvoeren en natuurlijk moet je alles ook betalen. Het resultaat mag er echter wezen en je houdt er sterke, goed isolerende, onderhoudsarme, nette en duurzame kozijnen aan over. Kunststof kozijnen zijn de meest geplaatste kozijnen in Nederland en daar zijn goede redenen voor. Ga jij deze klus inplannen, dan kun je de onderstaande tips vast goed gebruiken.

Tip 1: sloop de oude kozijnen zelf

Het is in principe niet erg lastig om een container te huren, je oude kozijnen te verwijderen en deze af te laten voeren. Als je dit zelf doet, dan kun je geld besparen. De monteurs kunnen dan direct aan het werk met het plaatsen en hoeven geen sloopwerken te verrichten. Waar je wel goed rekening mee houdt is dat je het verwijderen van je kozijnen beter niet alleen doet. Deze zijn zwaar en als ze vallen kan het glas grote schade aanrichten. Zorg dus dat je tenminste één en liever twee personen inschakelt om je te helpen. Je kunt dan ook geld besparen door de opmetingen zelf te doen.

Tip 2: kies voor een speciale uitvoering

Kunststof is een materiaal dat vele voordelen heeft ten opzichte van de andere materialen. Zo heeft het nauwelijks onderhoud nodig terwijl hout elke 5 jaar overgeschilderd moet worden. En het is de helft goedkoper dan dure aluminium kozijnen. Als je erg van de warme uitstraling van hout houdt, maar niet elke vijf jaar met een kwast en verf in de weer wilt gaan, dan kun je kunststof kozijnen aanschaffen met een houtlook. Deze zijn bijna niet meer van echt hout te onderscheiden en je hebt toch alle voordelen die je ook van kunststof hebt. Vind je aluminium mooi en wil je een moderner uiterlijk geven aan je kozijnen, dan kun je overwegen om kunststof met een metaal look uit te kiezen. Dit scheelt je de helft aan kosten en het resultaat is schitterend.

Tip 3: bezoek een aantal showrooms

Bij de meeste leveranciers van kunststof kozijnen kun je je bestelling online doorgeven en een aanbetaling doen. De kozijnen worden dan binnen een korte tijd afgeleverd. Dit is natuurlijk snel en gemakkelijk, maar je ziet de kozijnen dan pas voor het eerst als ze op je stoep staan. Kunststof is een materiaal dat je kunt krijgen in een grote hoeveelheid kleuren en uitvoeringen. Je weet nooit hoe dat er in het echt uit komt te zien tenzij je de kozijnen hebt gezien. Ook krijg je dan een beter idee van het hang- en sluitwerk, van de verschillende profielen en van hoe een aanslag er precies uit ziet. Ga daarom naar showrooms of vraag om referenties. Je kunt je veel beter een idee vormen van het eindresultaat als je deze echt in handen gehad hebt.

Tip 4: ga naar een kozijn outlet

Bij een kozijn outlet kun je goedkope kunststof kozijnen aanschaffen. Deze zijn niet slecht, maar ze zijn bijvoorbeeld over van het jaar ervoor, ze hebben als showmodel gefungeerd of ze hebben kleine beschadigingen opgelopen tijdens het transport. Als jij hier geen problemen mee hebt kun je daar nieuwe kunststof kozijnen op de kop tikken voor een aanzienlijk lagere prijs. Daarnaast zijn dit vaak kwalitatief erg goede kozijnen van vooraanstaande merken. Je moet dan wel wat geduld en geluk hebben, want er is minder keuze. Het is altijd goed om de aanbiedingen in deze outlets een tijdje in de gaten te houden. Misschien komt er dan een perfect kunststof kozijn langs voor jou waar je veel minder voor betaalt.

Tip 5: verander het glassoort niet

De meeste kunststof kozijnen worden standaard uitgerust met HR++ isolatieglas. Dit is het glassoort dat op dit moment het meeste wordt geplaatst in Nederland, zowel voor renovatieprojecten als bij nieuwbouw. Dat komt doordat je voor een relatief lage prijs per vierkante meter de grootste besparingen kunt maken op je energierekening. HR++ isolatieglas wordt dan ook gezien als het type glas met de beste prijs/kwaliteit verhouding. Tijdens het bestellen van je kozijnen heb je de mogelijkheid dit glassoort te veranderen naar, bijvoorbeeld, HR+ glas of HR+++ glas. Tenzij jij hier een goede reden voor hebt is het verstandiger om het HR++ glas gewoon te laten zitten.

Tip 6: neem een onderhoudscontract

Kunststof kozijnen hebben nauwelijks onderhoud nodig, maar als je jaarlijks iemand laat langskomen om de bewegende delen en het rubber te reinigen en te smeren, om het kozijn goed af te stellen en om kleine gebreken te verhelpen, dan zal je kozijn langer meegaan. Kunststof heeft een levensduur van gemiddeld 50 jaar, maar met een onderhoudscontract kun je ze langer mooi en goed houden. Voor een relatief laag bedrag per jaar heb je dan kozijnen die altijd in top conditie verkeren.

Tip 7: gebruik een plakfolie

Kunststof kozijnen hoeven niet te worden overgeschilderd en ook al is dit niet onmogelijk, het is wel een lastig karwei. Verf kan namelijk niet goed aan kunststof hechten en dat betekent dat het sneller zal afbladderen en lelijk zal worden. Een uitstekend alternatief is dan om op zoek te gaan naar een plakfolie die je op je kozijnen kunt plakken. Deze is te krijgen in allerlei kleuren en uitvoeringen en gemakkelijk zelf aan te brengen. Niet alleen kun je je kozijnen zo een nieuwe kleur geven, je kunt ze ook weer nieuw leven inblazen door kleine beschadigingen volledig weg te werken. Plakfolie voor kozijnen gaat gemiddeld 10 jaar mee.

Vergelijk offertes

Wil je ook kunststof kozijnen aan gaan schaffen? Dan hebben we nog één tip voor je waarmee je veel geld kunt besparen. Maak een vergelijking van de verschillende leveranciers door offertes op te vragen. Gebruik je hier onze vergelijkingstool voor, dan zal dit je veel tijd en moeite schelen. Uit de offertes kun je vervolgens de beste deal kiezen voor jouw nieuwe kunststof kozijnen.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: