5x Valse vooroordelen kunststof dakkapel

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Kunststof dakkapellen zijn er in een groot aantal soorten en maten. Je kunt ze krijgen in verschillende stijlen, uitvoeringen, afmetingen en opleveringen. Als jij ook een kunststof dakkapel wilt laten plaatsen, dan zal je hier misschien al wat informatie over hebben ingewonnen. De informatie die je tot je beschikking hebt is over het algemeen erg goed, maar er gaan ook een aantal valse vooroordelen over kunststof dakkapellen de rondte die je mogelijk op het verkeerde been zullen zetten. Hier lees je over deze vooroordelen.

Kunststof is plasticachtig en glanzend

Kunststof heeft de laatste jaren een echte make-over meegemaakt. Het stond eerder inderdaad bekend als goedkoop, plasticachtig en je herkende het direct aan het glanzende uiterlijk. Vandaag de dag is dit kunststof volledig veranderd, want je kunt het krijgen in een groot aantal kleuren en uitvoeringen. Zo is er ten eerste mat kunststof, wat dat imago al aardig tegenspreekt, maar kun je kunststof ook krijgen in een houtlook of een metaallook. Deze imitaties van hout en aluminium zijn nauwelijks van echt te onderscheiden. Je kunt dan bijvoorbeeld een moderne ‘aluminium’ dakkapel bestellen voor een aanzienlijk lagere prijs of een traditionele ‘houten’ dakkapel laten plaatsen die nauwelijks onderhouden hoeft te worden.

Voor een kunststof dakkapel heb je een vergunning nodig

In een aantal gevallen kun je een (kunststof) dakkapel vergunningsvrij laten plaatsen. Deze moet dan juist gepositioneerd zijn op de achterkant van het dak, moet dichte zijschotten hebben en moet zijn uitgerust met een plat dak. Dit is het standaard model dakkapel dat je bij veel prefab leveranciers kunt bestellen en laten plaatsen. Ga je afwijken van dit model, bijvoorbeeld omdat je een hellend dak op je dakkapel wilt hebben, omdat je de zijkanten ook van glas wilt voorzien of omdat je dakkapel grote afmetingen moet hebben, dan zal je al gauw een vergunning aan moeten vragen voor het plaatsen. Gelukkig kun je dit achterhalen door naar je gemeente te stappen en daar alle informatie op te vragen wat betreft de richtlijnen en de procedures.

Een kunststof dakkapel kan vochtproblemen veroorzaken

Het is inderdaad zo dat je nadat je een kunststof dakkapel plaatst problemen kunt gaan ervaren met vocht op de ramen en de kozijnen. Dit is het gevolg van het feit dat kunststof erg goed isoleert en afsluit. Hadden je ramen eerst kleine kiertjes en gleufjes waar de lucht doorheen kon gaan, je nieuwe dakkapel heeft dit niet meer. De lucht in de ruimte zal dus ook niet automatisch meer worden ververst, wat weer als gevolg heeft dat het water uit de lucht ook niet kan worden afgevoerd. Dit zal dan neerstrijken op de koude oppervlakten in de vorm van condensatie. Dit probleem is erg gemakkelijk op te lossen door een alternatieve ventilatiemogelijkheid te creëren. Laat ventilatieroosters in je dakkapel plaatsen en zet de ramen af en toe open. Het is voor jou ook fijner als je gezonde en verse lucht kunt inademen.

Een kunststof dakkapel is duur

Net zoals bij zo veel bouwwerkzaamheden het geval is, zal je ook voor een nieuwe dakkapel flink wat moeten betalen. Kunststof is echter een zeer goedkope optie. Allereerst is de aanschafprijs relatief laag, maar daarna bespaar je ook geld omdat de dakkapel niet hoeft te worden overgeschilderd en omdat deze je woning beter isoleert. De prijzen voor kleine prefab kunststof dakkapellen, inclusief plaatsing, beginnen bij €3000 en lopen op tot bijna €10.000. Je kunt dus voor weinig geld al een kleine dakkapel bestellen en laten installeren. Hoe meer je hieraan toevoegt, hoe duurder de dakkapel wordt. De onderstaande tips kun je dan gebruiken om de prijs nog verder naar beneden te halen.

  • Casco oplevering: het is mogelijk om je dakkapel casco te laten opleveren. Dat betekent dat deze wind- en waterdicht zal zijn en dat alleen het skelet wordt neergezet. De rest zal je dan zelf moeten afwerken. Casco dakkapellen zijn gemiddeld 30 procent goedkoper dan kant-en-klare dakkapellen, dus de besparing is groot. Je zal er dan zal wel tijd en energie in moeten steken om deze volledig aan te kleden. Het voordeel hiervan is ook dat je je dakkapel een eigen stempel kunt geven en uniek kunt maken.
  • Vergunningsvrij: door vergunningsvrij te bouwen kun je €650 besparen op de kosten van je dakkapel. Je leverancier en je gemeente kunnen je hierbij helpen. Je bent dan wel wat beperkter wat betreft afmetingen en ontwerp, maar je kunt wel sneller en goedkoper een dakkapel laten plaatsen op je woning. Het aanvragen van een vergunning duurt zeker 3 maand en daarna is het niet zeker of je deze krijgt of niet.

 

Een dakkapel kan in één dag worden geplaatst

Dit vooroordeel is gedeeltelijk waar. Prefab dakkapellen kunnen vaak in één dag worden geplaatst. Ze worden in de fabriek samengesteld, naar je woning gereden en in zijn geheel op het dak gezet. Dit is ideaal, omdat de arbeidskosten dan laag blijven en omdat er minimaal sprake is van overlast voor jou en je buren. Als je een op maat gemaakte dakkapel aanschaft, dan moet deze ter plekke worden opgebouwd en geplaatst en hier gaat dan meestal wel minstens een week overheen. Een op maat gemaakte dakkapel geeft je veel meer ontwerpvrijheid, maar het gehele proces is ook langer.

 

Vergelijk offertes

Kunststof dakkapellen zijn dus misschien mooier, goedkoper en praktischer dan je denkt. Vraag daarom hier alvast een aantal vrijblijvende offertes aan, zodat je direct kunt zien hoeveel je kwijt zal zijn en welke leverancier je de scherpste prijzen aan kan bieden.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: