5x Valse vooroordelen kunststof kozijnen

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Als jij besloten hebt dat het tijd is om je kozijnen te vervangen, dan zal je merken dat je een groot aantal opties hebt. Eén van de keuzes die je moet maken is het materiaal. Kunststof is op dit moment het materiaal voor kozijnen dat het meest wordt geplaatst en dit is niet vreemd, want kunststof is voordelig, duurzaam, onderhoudsarm en sterk. Helaas zijn er nog een aantal valse vooroordelen die de rondte doen over kunststof en als jij informatie inwint over dit materiaal dan kun je hierdoor op het verkeerde been worden gezet. Hier proberen we deze vooroordelen de wereld uit te helpen.

Kunststof heeft een plasticachtig uiterlijk

Toen kunststof net op de markt werd gebracht toen had het inderdaad een glanzend en plasticachtig uiterlijk. Hierdoor werd het snel geassocieerd met goedkope woningen en huishoudens met weinig geld. Als je een beetje status wilde maken, dan nam je houten kozijnen of eventueel kozijnen van aluminium. Vandaag de dag ziet kunststof er echter aanzienlijk anders uit. Je hebt veel meer mogelijkheden wat betreft de kleur en de uitvoering. Je kunt overwegen matte kozijnen te nemen of om er een hout- of metaallook aan toe te laten voegen. Kunststof vandaag de dag is een materiaal waarmee je zowel moderne als traditionele en elegante kozijnen mee kunt realiseren. Deze hoef je nauwelijks te onderhouden en kosten je geen rib uit je lijf.

Kunststof kozijnen kunnen niet worden overgeschilderd

Dit vooroordeel zou waar zijn als het woord ‘kunnen’ vervangen wordt door het woord ‘hoeven’. De kozijnen die jij koopt bestaan uit kunststof dat wordt vermengd met een kleur en dat vervolgens in een vorm gegoten wordt. Deze kleur zit dus door het gehele materiaal heen, waardoor het niet vervaagt of afbladdert. Ook krassen zijn dan veel minder goed zichtbaar. Het is dus niet nodig om je kunststof kozijnen over te schilderen tijdens de 50 jaar dat ze mee kunnen gaan. Als je je kozijnen graag een ander kleurtje wilt geven omdat je aan verandering toe bent, dan kun je kunststof wel overschilderen. Dit is echter niet zo simpel en hier is een hele procedure voor nodig, want verf hecht slecht aan kunststof waardoor het kan gaan bladderen. Het is gemakkelijker en goedkoper om dan een plakfolie te bestellen en dit op je kozijnen aan te brengen.

Kunststof kozijnen vervagen in de zon

Het kunststof dat vandaag de dag wordt geproduceerd door kwalitatieve leveranciers vervaagt niet meer in de zon. Oudere soorten kunststof en kunststof van minder goede kwaliteit kan soms wel vervagen als het langdurig wordt blootgesteld aan zonnestralen. Als je de kleur van je kunststof zo lang mogelijk mooi wilt houden, dan kun je het af en toe behandelen met een kunststofwas. Dit zorgt er ook voor dat aanslag, vocht, uitlaatgassen en vuil zich minder gemakkelijk aan je kozijnen hechten. Dit kan helpen, maar het is niet nodig. In principe zouden je kunststof kozijnen hun kleur minstens 50 jaar moeten behouden, mits je ze af en toe schoonmaakt.

Kunststof kozijnen zijn niet veilig

Omdat veel mensen kunststof toch nog met plastic associëren heeft het als materiaal een reputatie om onveilig te zijn. Niets is echter minder waar. Kunststof is een veiliger materiaal voor je woning dan hout en daar zijn twee goede redenen voor.

  • Sterk: kunststof is erg sterk en moeilijk open te breken. Een woning met kunststof kozijnen is dus inbraakveiliger dan een woning met houten kozijnen. Wil je zekerheid over de inbraakveiligheid van de kozijnen, zoek dan naar het PKVW keurmerk van de politie voor de raamkozijnen en het SKG-keurmerk op het hang- en sluitwerk.
  • Brandvertragend: in tegenstelling tot plastic is kunststof brandvertragend. Mocht jouw woning dus vlam vatten, dan kunnen kunststof kozijnen je extra tijd verschaffen om naar buiten te gaan.

Kunststof is te perfect

Veel mensen voelen zich tot de charme van hout aangetrokken, omdat geen houten lat hetzelfde is en dit oneffenheden bevat die juist als karakteristiek worden beschouwd. De houtnerven lopen niet recht en worden onderbroken door noesten en dit is waarom hout zo’n warme en sfeervolle uitstraling heeft. Hout is dus uniek en volledig natuurlijk. Kunststof, daarentegen, is een kunststof en dit wordt in de fabriek samengesteld. Er wordt vaak beweerd dat het hierdoor te perfect is, vooral als er een houtlook wordt nagebootst. Dit vooroordeel rust op de beredenering dat hout als natuurlijk materiaal te uniek is om geïmiteerd te worden. Hier zit natuurlijk een kern van waarheid in, maar je zal versteld staan hoe levensecht kunststof met een houtlook is. Als je hierover twijfelt, ga dan naar een showroom en bekijk het voor jezelf. Kunststof is aanzienlijk goedkoper dan hout en je hoeft het nauwelijks te onderhouden. Door voor kunststof met een houtlook te kiezen kun je dus van het beste uit beide materialen gebruik maken.

 

Vergelijk offertes

Als jij ook kunststof kozijnen wilt laten plaatsen, dan kun je daar hier alvast de prijzen voor opvragen met onze vergelijkingstool. Je benadert dan meerdere leveranciers tegelijkertijd zodat je alle beschikbare opties hebt gezien.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: