5 planten die het goed doen in de winter

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De meeste tuinen staan er in de wintermaanden wat kaal en verloren bij. Veel struiken en bomen moeten winterklaar worden gemaakt en vervolgens worden ze afgedekt. Wie ook in de wintermaanden tegen een leuke en bloeiende tuin aan wil kijken doet er dan ook goed aan om te kiezen voor planten die juist in de wintermaanden hun pracht laten zien. We hebben een aantal planten voor u op een rij gezet die het goed doen in de wintermaanden. Ook keken we voor u naar andere manieren om uw tuin de winter goed door te laten komen.

De Helleborus oftewel de kerstroos
Dit is een plant die hoog staat in de top 10 van meest gekochte planten voor in een tuin. Dat komt vooral doordat het een plant is die winterhard is en die al heel vroeg in het jaar in bloei komt te staan. Een helleborus wordt gekweekt in meerdere kleuren waardoor er altijd wel een kerstroos is die bij uw tuin inrichting past. U mag daarbij denken aan wit maar ook aan paars, lila, zwart, roodachtig paars, groen en geel. De kerstroos bloeit het beste op een plek met half schaduw. Het gaat om een plant die gemiddeld 30 centimeter hoog wordt. Het is dus geen hoog-bloeier: u zet de plant het beste middenin een plantenperk of voorin.

De Jasmimum Nudiflorum oftewel de winterjasmijn
Dit is een plant die wel tot 3 meter hoog kan worden. Hij wordt dan ook veelvuldig ingezet als klimmer tegen muren en schuttingen op. Deze plant is net als de kerstroos winterhard waardoor hij het hele jaar zijn kleur behoudt. De plant wordt niet voorin bloemperken geplaatst: hij staat achterin tegen een wand of schutting aan en zorgt op die manier voor een ‘groene bekleding’. Plaats de Winterjasmijn op een plek waar voldoende schaduw is. Daar gloeit en groeit deze plant het beste.

De Gelanthus Nivalis ofwel het sneeuwklokje
Dit plantje heeft een hoogte van maximaal 20 centimeter. Het is een plantje uit de narcissenfamilie wat vooral in Aziatische landen en in Europa voorkomt. Het is een plantje wat het beste groeit op humusrijke grond met voldoende kalk. In de halfschaduw zal dit plantje het beste resultaat geven. Het is een plantje met hangende witte bloemetjes. Dit plantje doet het vooral goed voorin een bloemperk. Het plantje oogt kwetsbaar maar het komt ieder jaar weer op.

De Viburnum Tinus ofwel de sneeuwbal
Dit is een plant die absoluut een aanwinst is voor in uw tuin. Het gaat om een plant die in de wintermaanden of vroeg in het voorjaar bloeit. De bloemen ogen als een sneeuwbal en kunnen zeer groot uitwaaieren. Er zijn twee soorten: de gewone ‘sneeuwbal’ en de wollige ‘sneeuwbal’. De meeste varianten van de Sneeuwbal staan het liefst in de zon. Gaat het echter om de wollige sneeuwbal dan kan deze ook heel goed groeien en bloeien in de halfschaduw tot schaduw. Een struik kan een grote hoogte, tot wel 4 meter bereiken. Het gaat er dus om dat u deze planten achterin een bloemperk of plantenperk plaatst.

Tips voor uw tuin in de wintermaanden
Een tuin heeft het hele jaar zorg nodig. De wintermaanden staan bekend als een periode waarin de tuin rust heeft om het volgend jaar weer goed te kunnen bloeien. Bij het  winterklaar maken van de tuin worden vaste planten die niet tegen de winterse kou kunnen afgebonden zodat ze beschermd zijn tegen de vorst. Planten die bloeien kunnen ook in het voorjaar nog last krijgen van vorst op de bloemknoppen waardoor de bloemen niet tot bloei komen. Ook in deze periode moet u ze nog beschermen tegen de kou. Een ander aandachtspunt is het blad wat in het najaar van uw bomen af valt. Veel mensen zijn geneigd om al het blad weg te ruimen om een opgeruimd geheel te krijgen. Feit is echter dat hierdoor de bodem onvoldoende beschermd is tegen kou. Nachtvorst kan grote schade aanrichten aan de wortels van uw bomen en planten. Juist door het blad te laten liggen in uw tuin ontstaat een klimaat waardoor de nachtvorst voor een deel wordt geweerd. Daarnaast zijn er diersoorten zoals egels die een rustplek nodig hebben in de wintermaanden. Een laag bladeren in uw tuin is dan ook een uitnodiging voor deze dieren om uw huis als plek voor hun winterslaap te kiezen. Haal het winterblad pas weg wanneer de winterslaap periode voorbij is. De winterslaap van een egel duurt van oktober/november tot april/mei.

Een mooi ingerichte tuin
Wilt u een tuin waarvan u zeker weet dat u het hele jaar kunt genieten van bloeiende planten en struiken, dan laat u deze ontwerpen door een tuinarchitect of hovenier. Op deze manier weet u zeker dat u een tuin krijgt die zodanig is ontworpen dat deze het hele jaar een lust voor het oog is. Dit is uiteindelijk een stuk goedkoper dan wanneer u ieder jaar in het tuincentrum voor een klein fortuin aan planten uitgeeft die de winter niet halen.

Een betaalbare wintertuin
Wilt u uw tuin laten inrichten zodat deze het hele jaar mooi is, dan doet u er goed aan om eerst offertes bij lokale tuinmannen op te vragen. Dat doet u met onderstaande button. U krijgt meerdere offertes van hoveniers om te vergelijken. Uw voordeel kan behoorlijk oplopen.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: