5x Tips tegels zetten

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Tegelzetters, de naam zegt het al, kunnen je helpen met diensten die te maken hebben met het plaatsen van tegels tegen de muur of op de grond. Dit is specialistisch werk dat de meeste mensen toch uitbesteden. Als jij op zoek bent naar een tegelzetter die voor jou wat diensten kan uitvoeren, dan is het natuurlijk de bedoeling dat je een vakbekwaam iemand vindt voor een schappelijke prijs. Onderstaande tips komen je hier dan vast goed bij van pas. 

Tip 1: kies voor een diagonaalverband om de ruimte groter te laten lijken

Wil jij tegels laten leggen in de hal of op het toilet? Dan kun je deze ruimtes groter doen lijken als je de tegelzetter een vloer in diagonaalverband laat leggen. Deze worden dan niet met een horizontale en verticale lijn gelegd, maar ze worden 45 graden gedraaid en krijgen dan een diagonale lijn. Dit legverband heeft wel als nadeel dat er veel tegels moeten worden geknipt en dat levert meer afval op. Je zal hier dus rekening mee moeten houden als je de tegels inkoopt.

Tip 2: ga naar een outlet of een tweedehands marktplaats

De kosten voor de tegels nemen 42 procent in van de totaalprijs van een tegelzetter. Als dit natuursteentegels zijn, dan is dit zelfs meer. Door zelf op zoek te gaan naar je tegels kun je soms veel besparen. Er zijn online tegel outlets, waar je tegels vindt voor een aanzienlijk lagere prijs en kortingen tot wel 70 procent. Ook kun je overwegen om naar tweedehands tegels te zoeken. Soms hebben mensen te veel besteld en verkopen ze dit voor een kleine prijs. Onderstaand overzicht geeft aan hoeveel je betaalt voor de verschillende onderdelen waarvan de prijs per vierkante meter voor een tegelzetter is opgebouwd. Je kunt zo exact zien wat je zal besparen als je bijvoorbeeld de tegels zelf zou leggen.

Kostenpost Keramiektegels Natuursteentegels
Legloon €25 – €35 per m2 €30 – €40 per m2
De tegels zelf €15 – €45 per m2 €30 – €60 per m2
Het overige materiaal €8 – €15 per m2 €8 – €15 per m2
Totaalkosten €48 – €95 per m2 €68 – €115 per m2

Tip 3: laat je natuursteentegels polijsten

Natuursteen is een schitterend materiaal dat je woning direct een luxe uitstraling geeft. Geen enkele natuursteen is hetzelfde en dat geeft dit materiaal een uniek uiterlijk. Als je van plan bent om natuursteen op de vloer in een droge ruimte te laten plaatsen, zoals een slaapkamer of een woonkamer, dan is het altijd verstandig om gepolijste tegels te nemen. Deze zullen bij intensief gebruik namelijk minder snel slijten.

Tip 4: geen zand- of kalksteen in de vochtige ruimtes

Zandsteen en kalksteen zijn twee voorbeelden van zachte soorten natuursteen. Deze hebben een lichte geelbruine tint en echt een hele mooie warme uitstraling. Omdat deze steensoorten ook erg poreus zijn kunnen ze niet in de vochtige ruimtes worden geplaatst, zoals de badkamer, de keuken of het toilet. Dit is natuurlijk jammer, maar ze nemen te veel vocht op om dit aan te kunnen. Je zou er je mooie stenen tegels geen plezier mee doen.

Tip 5: kleine tegels, simpel legverband en beginnend tegelzetter

Heb je een strak budget en probeer je je tegelzetter zo goedkoop mogelijk te vinden, let dan op deze drie punten.

  • Kleine tegels: tegelzetters vragen voor tegels die kleiner zijn dan 30 centimeter bij 30 centimeter een lager legloon per vierkante meter dan bij grotere tegels. Ook al zal het leggen van grotere tegels misschien sneller gaan, dit is ook erg zwaar en arbeidsintensief. Houd het legloon dus laag door kleine tegels uit te kiezen.
  • Simpel legverband: vraag jij de tegelzetter een ingewikkeld legverband te hanteren, dan zal deze hier langer mee bezig zijn. Ook is er dan mogelijk meer restafval, omdat de tegels langs de randen op maat moeten worden gesneden. Hierdoor is een ingewikkeld legverband duurder dan een simpel blokverband, bijvoorbeeld. Door het simpel te houden, houd je het ook goedkoop.
  • Beginnend tegelzetter: als je kleine tegels gebruikt en deze met een simpel legverband laat plaatsen, dan heb je aan een beginnend tegelzetter meer dan genoeg. Beginners vragen minder geld per vierkante meter dan ervaren tegelzetters en dit is natuurlijk ook terecht. Aan de andere kant zijn beginners vaak nog erg enthousiast, hebben ze een frisse kijk op de werkzaamheden en houden ze zichzelf op de hoogte van alle recente ontwikkelingen in het vakgebied. Dit kan voor jou soms juist een betere oplossing opleveren.

 

Vergelijk offertes

Heb jij een tegelzetter nodig en is het tijd om deze te gaan aanwijzen, dan kun je hier onze vergelijkingstool gebruiken om geld te besparen. Deze tip krijg je extra van ons, want onze vergelijkingstool is ontworpen om je te helpen bij het vinden van een goede vakman voor een mooie prijs. Vul daarom nu je specificaties in en zie wat jouw regionale tegelzetters je te bieden hebben.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: