5x Valse vooroordelen serre

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Ben je van plan een serre te laten plaatsen? Dan zal je hier ongetwijfeld al het één en ander over hebben opgezocht. Er is online veel nuttige informatie te vinden die je kan helpen bij het uitkiezen en bestellen van deze uitbouw. Toch zijn er ook een aantal valse vooroordelen waar je misschien tegenaan gelopen bent en die je op het verkeerde been zouden kunnen zetten. Lees daarom onderstaande informatie door, zodat je deze vooroordelen direct kunt afwijzen.

Serres zijn duur

Zoals bij zo veel grote bouwwerken het geval is, zal je voor een serre inderdaad een bepaalde basisprijs betalen, maar serres zijn goedkoper dan andere soorten uitbouw en aanbouw. Natuurlijk kun je besluiten een luxe, grote, uitgebreide en dus dure serre te bestellen, maar er zijn manieren waarop je de prijs laag kunt houden.

  • Prefab: prefab is tegenwoordig al lang niet meer zo gelimiteerd als het wel geweest is. Een prefab serre wordt vooraf in de fabriek al gemaakt, wat betekent dat je je aan hun regels moet houden. Er worden echter een groot aantal verschillende serres aangeboden in verschillende stijlen en met meerdere mogelijkheden, ook als je voor prefab kiest. Het grote voordeel is dan dat je serre in een dag kan worden geplaatst en dat je aanzienlijk minder geld kwijt bent.
  • Casco: een andere optie die je hebt is je serre casco te laten opleveren. Dat betekent dat je de funderingen krijgt met daarop een wind- en waterdicht bouwwerk. De rest moet je dan nog zelf doen. Dit is goedkoper, maar je zal er wel tijd en doe-het-zelf ervaring voor moeten hebben. Een ander groot voordeel van deze optie is dat je de serre zelf helemaal kunt aankleden naar je eigen smaak.

Kunststof is lelijk en plasticachtig

Eén van de gangbare materialen waar je je serre mee kunt samenstellen is kunststof. Dit materiaal heeft een slecht imago omdat het er plasticachtig en nep uit zou zien. Kunststof vandaag de dag is al helemaal niet meer te vergelijken met kunststof van een aantal decennia geleden. Het is veelzijdig en in een groot aantal kleuren te krijgen. Het beste voordeel is dat je het in een bepaalde uitvoering kunt bestellen, zoals met een hout- of metaallook. Je kunt dan dus een kunststof ‘houten’ serre bestellen die je niet hoeft te onderhouden of een kunststof ‘aluminium’ serre voor een lagere prijs. Deze imitaties zijn nog nauwelijks van echt te onderscheiden en kunnen je het leven een stuk makkelijker maken. Kunststof is goedkoop, het isoleert erg goed, het is duurzaam, sterk, volledig te recyclen en het is erg onderhoudsarm. Ga dus eens kijken in een showroom en je zal versteld staan van de mogelijkheden.

Voor een serre heb je een vergunning nodig

Het kan inderdaad zijn dat je voor het bouwen van een serre een vergunning nodig hebt, maar dit is niet per definitie zo. Er zijn bepaalde serres die je vergunningsvrij kunt laten plaatsen, maar daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Deze voorwaarden verschillen per gemeente, dus je doet er goed aan een bezoekje te brengen aan je gemeentehuis. Doe dit vroeg tijdens het proces, want dan weet je al exact hoe je je serre moet laten ontwerpen zodat hier geen vergunning voor nodig hebt.

Je hoeft de buren niet in te lichten van je plannen

Het is inderdaad niet verplicht om je buren in te lichten over je verbouwingsplannen, maar dit is wel zo netjes. Nodig ze uit voor een kopje koffie en bespreek exact wat je wanneer gaat laten uitvoeren. Zo kunnen zij er rekening mee houden dat ze enige overlast zullen ervaren en kunnen ze eventueel maatregelen nemen. Vertel ze ook wat je eraan doet om die overlast zo beperkt mogelijk te houden. Doe je dit niet, dan kunnen je buren gaan klagen bij de gemeente over geluidsoverlast en dat zal jullie relatie niet bevorderen. In het ergste geval zal je dan de verbouwing moeten staken tot het geschil is opgelost. Ook kunnen buren bezwaar indienen tegen je vergunningsaanvraag. Het is dus het beste om open en transparant te zijn en je buren te vriend te houden.

In een serre wordt het ‘s zomers onbehaaglijk warm

Een serre bestaat voor een groot gedeelte uit glas en het is dus zo dat serres in de zomer vaak warmer zijn dan de rest van de woning. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om dit zoveel mogelijk te beperken en dan kun je ook in de zomer gewoon tijd doorbrengen in je serre. Deze opties worden vaak al door de leverancier aangeboden.

  • Zonwering: bij de meeste leveranciers kun je terwijl je je serre bestelt ook zonwering laten toevoegen. Als je dit direct doet dan ben je meestal minder geld kwijt en zal de zonwering mooi verwerkt zijn in het geheel. Denk aan moderne screens, romantische lamellen of een klassiek zonnescherm. Dit zal je privacy ook bevorderen.
  • Zonwerend glas: je hebt ook de mogelijkheid om zonwerend glas in je serre te laten zetten. Dit glas bevat een reflecterende laag die je verder niet ziet, maar die het grootste gedeelte van de zonnestralen tegenhoudt. Op die manier hoef je geen uitzicht te verliezen en zal je serre binnen goed op temperatuur kunnen blijven.
  • Ramen: als laatste is het altijd een goed idee om een paar ramen te laten installeren in je serre die open kunnen. Zo krijg je naast de beelden van buiten ook de geluiden binnen en kun je je ruimte ventileren en koelen. Een andere optie die je hebt zijn ventilatieroosters, maar deze zijn om te koelen wat minder effectief.

Vergelijk offertes

Het aanschaffen van een nieuwe serre doe je niet zomaar en hier gaat veel planwerk aan vooraf. Via onze vergelijkingstool kun je de exacte prijzen voor jouw serre opvragen bij regionale en betrouwbare leveranciers.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: