5x Valse vooroordelen hekwerk

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Nieuw hekwerk om je woning heen kan jou het leven aanzienlijk gemakkelijker maken. Je bent veiliger, je kinderen kunnen veilig in de tuin spelen, je huisdieren kunnen niet weglopen en je creëert meer privacy. Daarnaast is een mooi hek natuurlijk esthetisch ook aantrekkelijk en kan het functioneren als een decoratie van je tuin of erf. Denk jij eraan om je hekwerk te laten vervangen, dan kun je hier veel informatie over vinden. Onderstaand artikel is bedoeld om de valse vooroordelen hierover uit de wereld te helpen.

Hekwerken zijn duur

Zoals je beneden in de tabel zal gaan zien, zijn er dure en goedkopere soorten hekwerken om uit te kiezen. Een simpel gaashek kun je zelf al plaatsen voor maar €2,50 per vierkante meter en een staafmathekwerk laat je al plaatsen voor €35 per strekkende meter. De duurdere hekwerken, zoals een balustrade en een hardhouten hek kunnen je per vierkante meter meer dan €200 kosten. Het is dus zo dat hekwerken duur kunnen zijn, maar dat gaat niet voor alle soorten hekwerken op. Onderstaand vind je een tabel waar je deze prijzen uit kunt aflezen, inclusief btw.

 

Soort hekwerk Functie Materiaalkosten Montagekosten
Gaashekwerk Dieren en kinderen binnenhouden, afscheiding creëren. €2,50 – €10 per m2 €7,50 – €15 per m
Spijlenhekwerk Veiligheid verbeteren, dieren en kinderen binnenhouden, afscheiding creëren. €30 – €70 per m2 €10 – €25 per m
Sierhekwerk Verfraaien, dieren en kinderen binnenhouden, afscheiding creëren. €25 – €100 per m2 €10 – €25 per m
Staafmat Veiligheid verbeteren, dieren en kinderen binnenhouden, afscheiding creëren. €20 – €75 per m2 €10 – €20 per m
Houten hekwerk Privacy verbeteren, verfraaien, dieren en kinderen binnenhouden, afscheiding creëren. €60 – €200 per m2 €15 – €20 per m
Balustrade Veiligheid verbeteren, verfraaien, dieren en kinderen binnenhouden, afscheiding creëren. €75 – €300 per m2 €25 – €45 per m

 

Je kunt een hek niet zelf plaatsen

In tegendeel. Als je een beetje handig bent kun je een hek prima zelf plaatsen, vooral als je een variant hebt gekozen met kant-en-klare panelen. Het lastige aan deze klus is dat het hekwerk goed verankerd moet zijn en dat je daar een fundering voor moet gebruiken. Doe je dit niet dan is er de kans dat je hek omvalt als er een storm uitbreekt. Heb je hier geen ervaring mee, dan zijn er andere taken die je zelf kunt doen. Je zou bijvoorbeeld een container kunnen bestellen, je huidige hekwerk kunnen slopen en laten afvoeren. Ook kun je alvast de nodige voorbereidingen treffen in je tuin, zoals het verwijderen van begroeiing, zodat de specialist direct aan de slag kan. Als je de materialen zelf ophaalt bespaar je dure vervoerskosten en als je naderhand je houten hek zelf schildert dan hoeven ze dit niet alvast voor je te doen.

 

Kunststof hekwerken zijn lelijk

Helaas heeft kunststof als materiaal nog steeds een negatief imago en dat terwijl er vandaag de dag schitterende dingen met kunststof worden gedaan. Er zijn ook kunststof hekwerken te koop en deze zijn aanzienlijk goedkoper dan de houten of stalen tegenhangers. Daarnaast is kunststof licht, sterk, volledig recyclebaar en onderhoudsarm. Dit zijn grote voordelen waardoor je kunststof in ieder geval zou kunnen overwegen. Er worden kunststof hekwerken gemaakt die niet van echt hout of echt staal meer te onderscheiden zijn.

 

Een hek om je erf geeft je een ingesloten gevoel

Dit vooroordeel is eigenlijk waar. Als je nooit een hek had en je laat dit nu plaatsen, dan zal je je in eerste instantie misschien ingesloten voelen. De tuin zal er mogelijk kleiner uitzien en je uitzicht is weg. Deze gevoelens gaan echter bijna altijd vrij snel weer weg. Dat komt doordat het al snel duidelijk wordt wat de voordelen van het nieuwe hek zijn. De hond van de buren kan niet meer je terrein oplopen en zijn behoefte doen. Je kunt je kinderen en huisdieren buiten laten spelen zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze weglopen. En natuurlijk ben je een stuk veiliger als je woning is omheind met een kwalitatief hek. Het ingesloten gevoel dat je ervaart komt door de verandering. Dit zal snel verdwijnen en plaatsmaken voor een gevoel van rust en vrijheid.

 

Tweedehands hekken zijn slecht

Het is zo dat je op de tweedehands markt slechte hekken kunt vinden. Deze zijn oud en eigenlijk niet meer verkoopbaar. Sommige mensen houden ervan om dat soort hekken te kopen en deze op te knappen. Als je geluk hebt en geduld, dan kun je echter op de tweedehands markt schitterende hekwerken vinden die nog vele jaren dienst kunnen doen. Mensen die net een woning gekocht hebben en de tuin gaan renoveren zullen soms hekwerken aanbieden die net nieuw zijn. En ook al is het hekwerk wat beschadigd, dan kun je deze altijd overwegen te repareren en exact zo te maken zoals je het zelf wilt. Zo heb je een goedkoper hek en kun je je eigen stempel drukken op je tuin.

 

Vergelijk offertes

Nieuw hekwerk koop je natuurlijk niet zomaar. Het is verstandig als je hier eerst een aantal leveranciers over benadert en hen vraagt om een offerte. Wij kunnen je die offertes aanleveren als je de verplichte vakken in de vergelijkingstool invult. Maak vervolgens een vergelijking en je vindt gemakkelijk de scherpste prijs voor jouw nieuw hekwerk.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: