6x Veelgemaakte fouten hekwerk

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een nieuw hekwerk rondom je tuin of erf moet natuurlijk een aantal jaren dienst kunnen doen. Daarom is het belangrijk dat je goed nadenkt over het type hekwerk dat je wilt gaan laten plaatsen. Doe je dit verkeerd, dan kom je met een hekwerk te zitten waar je niet tevreden over bent. In dit artikel hebben we de grootste fouten samengevat die mensen maken als ze een hekwerk gaan aanschaffen. Deze kun jij dan in ieder geval al vermijden.

Niet goed nadenken over de functionaliteit

Het mooie van de verschillende soorten hekwerken die worden aangeboden is dat ze allen een bepaalde functie bekleden. Er zijn hekwerken die uitermate geschikt zijn om privacy te creëren, bijvoorbeeld, en weer anderen verbeteren je veiligheid. Het is gemakkelijk om je blind te staren op de prijs, maar als je dan een hekwerk laat plaatsen dat niet aansluit op je tuin of waar een inbreker gemakkelijk overheen klimt, dan geef je geld uit op de verkeerde plek. De beste manier om een hekwerk te kiezen is door de functionaliteit ervan te vergelijken met de prijs. Zo kun je een heksoort aanwijzen dat aan al je eisen voldoet en dat tegelijkertijd binnen je budget valt. De volgende tabel kan je alvast helpen bij het maken van deze keuze.

Soort hekwerk Functie Materiaalkosten Montagekosten
Gaashekwerk Dieren en kinderen binnenhouden, afscheiding creëren. €2,50 – €10 per m2 €7,50 – €15 per m
Spijlenhekwerk Veiligheid verbeteren, dieren en kinderen binnenhouden, afscheiding creëren. €30 – €70 per m2 €10 – €25 per m
Sierhekwerk Verfraaien, dieren en kinderen binnenhouden, afscheiding creëren. €25 – €100 per m2 €10 – €25 per m
Staafmat Veiligheid verbeteren, dieren en kinderen binnenhouden, afscheiding creëren. €20 – €75 per m2 €10 – €20 per m
Houten hekwerk Privacy verbeteren, verfraaien, dieren en kinderen binnenhouden, afscheiding creëren. €60 – €200 per m2 €15 – €20 per m
Balustrade Veiligheid verbeteren, verfraaien, dieren en kinderen binnenhouden, afscheiding creëren. €75 – €300 per m2 €25 – €45 per m

 

Geen kunststof overwegen

De meest gangbare materialen voor hekwerken zijn staal en hout. Tegenwoordig worden er echter ook schitterende kunststof hekwerken aangeboden en dit is aanzienlijk goedkoper. Daarnaast is kunststof licht van gewicht, duurzaam en heeft het nauwelijks onderhoud nodig. Kunststof kan in allerlei uitvoeringen worden geleverd, zoals met een houtlook of een metallic look. Ze zijn tegenwoordig nauwelijks nog van echt te onderscheiden. Kunststof is een materiaal met vele voordelen en zeker een optie om te overwegen.

 

De tweedehands markt vergeten

Mensen die net zijn verhuisd willen nog wel eens hekwerken te koop zetten die nog helemaal niet aan vervanging toe zijn. Misschien vinden ze het hek niet mooi of gaan ze de gehele tuin renoveren. Op de tweedehands markt kun je soms schitterende hekwerken vinden voor een fractie van de nieuwprijs. Deze zijn dan nog in uitstekende staat en kunnen nog tientallen jaren dienstdoen. Zelfs al vind je daar een hek dat wat minder nieuw is, je kunt deze opknappen en nieuw leven inblazen. Dit geeft je ook de mogelijkheid om je eigen stempel te drukken op je nieuwe hekwerk en dat allemaal voor veel minder geld. Het nadeel van deze optie is natuurlijk wel dat je geen garantieregeling ontvangt.

 

Niet zelf de handen uit de mouwen steken

Het plaatsen van een nieuw hekwerk kan soms lastig zijn. Je zal funderingen moeten plaatsen en er zorg voor dragen dat het hek stevig is. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat deze omwaait als er buiten een storm opsteekt. Als je handig genoeg bent kun je overwegen zelf je hek te plaatsen, maar ook als je weinig doe-het-zelf ervaring hebt zijn er werkzaamheden die je zou kunnen oppakken. Denk bijvoorbeeld aan het slopen van je huidige hek en deze wegbrengen naar de stortplaats. Je kunt afleveringskosten besparen als je de materialen zelf ophaalt van de leverancier. Je kunt je nieuwe houten schutting verven en zo beschermen tegen de weersomstandigheden. Vraag jezelf dus af wat je zelf zou kunnen doen. Je kunt dan soms wel 40 procent van de totaalprijs besparen.

 

Staafmathekwerk afwijzen

Staafmathekwerk is het type hekwerk dat op dit moment het meeste in opmars is. Je kent ze vast van de omheiningen rondom bedrijfsterreinen, scholen en speelplaatsen. Het is een soort hekwerk dat bestaat uit palen met daartussen stalen netten. Hierdoor zijn ze erg sterk en bieden ze veel bescherming en veiligheid. Tegelijkertijd kunnen staafmathekwerken zeer elegant worden uitgevoerd en passen ze dus ook bij particuliere woningen. Je zal verrast worden door de veelzijdigheid van dit type hekwerk dat dus zeker het overwegen waard is. Het grootste voordeel van staafmathekken is dat ze ook erg goed betaalbaar zijn. Later kun je ze laten begroeien met klimop of kun je er bamboe matten tegenaan plaatsen om ook privacy te creëren en inkijk te verminderen.

 

Geen referenties opvragen

Het is altijd goed om het werk van een bepaalde leverancier in levende lijve te zien. Dit geeft je de mogelijkheid om te zien hoe het hekwerk reageert op de weersomstandigheden, hoe het is geplaatst en hoe het staat. Een leverancier kan je vast een aantal referenties verstrekken van klanten die je voor zijn gegaan. Hekwerk leent zich hier erg goed voor, want het staat buiten en je kunt er dus gewoon langslopen. Dit geeft je een unieke kijk op wat jou te wachten zou staan als je met deze leverancier in zee zou gaan. En dat is zeer waardevolle informatie die je anders niet had gehad.

 

Vergelijk offertes

Wil jij op zoek gaan naar een nieuw hekwerk voor om jouw tuin of terrein heen? Via onze vergelijkingstool krijg je dan de mogelijkheid om in één keer meerdere leveranciers te bereiken en offertes bij hen op te vragen.

 

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: