Amerikaanse koelkast aansluiten

amerikaanse koelkast aansluiten
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Is je huidige koelkast toe aan vernieuwing en wil je voor de Amerikaanse versie gaan? Met een Amerikaanse koelkast geniet je namelijk van veel meer ruimte en van extra luxe, maar het is wel noodzakelijk om deze koelkast op de correcte manier aan te sluiten. Om meer te weten over het aansluiten van een Amerikaanse koelkast kan je de tekst hieronder doorlezen.

 

Een Amerikaanse koelkast kopen

Een Amerikaanse koelkast is niets meer dan een combinatie tussen een vriezer en een koelkast, maar dan met verschillende handige extra’s zoals een koudwatertap of een ijsblokjesmachine. Je kunt ervan uitgaan dat een Amerikaanse koelkast groot is van formaat, een grote koelinhoud én een grote vriesinhoud heeft. Daar komt nog bij dat een Amerikaanse koelkast een luxe uitstraling heeft.

 

De aansluiting

Een Amerikaanse koelkast moet aangesloten worden op de waterleiding en op de stroom. Door de koelkast op de waterleiding aan te sluiten ben je in staat om onbeperkt gebruik van water en de ijsblokjes machine te maken. Het is belangrijk om te weten dat Amerikaanse koelkasten meer stroom verbruiken dan traditionele koelkasten, wat het slim maakt om de elektriciteitsinrichting goed in de gaten te houden. Het is daarnaast noodzakelijk om de koelkast direct aan te sluiten op een geaard stopcontact in plaats van het gebruik van stekkerdozen of verlengkabels. 

 

De plaatsing

Amerikaanse koelkasten nemen veel ruimte in beslag, zeker in tegenstelling tot normale koelkasten. De koelkast moet de warmte goed kwijt kunnen. Plaats de koelkast daarom niet tegen een warmtebron aan zodat de omgevingstemperatuur constant blijft. Doe je dit niet, dan kan dit voor een onnodige belasting zorgen op de compressoren waardoor de koelkast juist meer energie verbruikt.

 

Voor- en nadelen 

Er zijn verschillende redenen waarom je in een Amerikaanse koelkast moet investeren in plaats van in een regulier exemplaar. Je kunt hieronder nagaan wat de meest voorkomende voordelen zijn van een Amerikaanse koelkast:

  • Je hebt veel meer opbergruimte met een Amerikaanse koelkast. Zowel het koelgedeelte als het vriesgedeelte heeft een grotere inhoud dan standaard koelkasten.
  • Een Amerikaanse koelkast heeft een mooi, modern en luxueus uiterlijk.
  • Elke Amerikaanse koelkast is voorzien van een ijsmachine om ijsblokjes of geschaafd ijs te maken. Dit geldt overigens ook voor ijskoud water.
  • Dergelijke koelkasten beschikken over veel extra’s waaronder een dynamische zone en een 0-graden zone, een snelvriesfunctie en een ‘no-frost’ functie. 

Je moet natuurlijk ook kijken naar de nadelen van Amerikaanse koelkasten. Deze koelkasten zijn bijvoorbeeld minder zuinig dan traditionele modellen, het prijskaartje ligt hoog en invriezen met een Amerikaanse koelkast neemt wat tijd in beslag.  

 

De kosten

Voor het aansluiten van een Amerikaanse koelkast ga je natuurlijk de koelkast zelf moeten aanschaffen. Kies je voor een nieuw exemplaar, dan kost de koelkast gemiddeld ergens tussen de € 650 en € 1.250. Voor de aansluiting ga je in de meeste gevallen een loodgieter in moeten huren. Elke loodgieter kan zelf bepalen wat het tarief is, waardoor de kosten enorm variëren afhankelijk van welke expert je inhuurt. Hieronder kan je nagaan wat het gemiddeld uurtarief is voor het inhuren van een loodgieter voor het aansluiten van een Amerikaanse koelkast:

 

Loodgieter ervaring Kosten per uur
Weinig € 25 – € 30 
Standaard € 30 – € 40
Heel veel € 40 – € 50

 

Zelf doen of expert inhuren?

De aansluiting van een Amerikaanse koelkast hoeft geen ingewikkelde taak te zijn. Lukt het zelf niet met het aansluiten van de koelkast op de water- en elektriciteitsleiding, dan is het slim om contact op te nemen met een expert. Een echte loodgieter beschikt namelijk over de juiste ervaring, kennis en gereedschappen om de Amerikaanse koelkast op de correcte manier aan te sluiten. Zo weet je zeker dat de aansluiting lekvrij gebeurt op een professionele manier én je krijgt garantie op zowel de Amerikaanse koelkast als de aansluiting.

 

Tref de juiste voorbereiding 

Het is verstandig om jezelf op de juiste manier voor te bereiden op de aansluiting van je nieuwe Amerikaanse koelkast. Denk zo aan het uitzoeken van een geschikte plek voor de koelkast door te zorgen voor een harde ondergrond, door de Amerikaanse koelkast niet naast een warmtebron te plaatsen en door voor genoeg ruimte te zorgen voor de koelkast zodat beide deuren goed open kunnen. 

 

De benodigdheden

Om de koelkast aan te sluiten heb je een aantal zaken nodig. Denk zo aan de wateraansluiting, een schroevendraaier, een waterpomptang, een toevoerslang, een waterpas, een spanmoer en een koppelstuk. Huur je een loodgieter in, dan zal de loodgieter zelf al deze benodigdheden bij zich hebben.

 

De stappen

Het lijkt wel gemakkelijk om een Amerikaanse koelkast aan te sluiten, maar als je niet volgens een stappenplan werkt kan het al gauw mis gaan. Hieronder zijn de stappen te vinden die je moet nemen als je van een correcte aansluiting van je nieuwe Amerikaanse koelkast verzekerd wilt zijn:

Stap 1: Kies een geschikte locatie om de koelkast te plaatsen. Hou hierbij rekening met extra ruimte voor de deuren zodat ze goed kunnen openen.

Stap 2: Ga na of de koelkast waterpas staat. Op deze manier voorkom je schade aan de koelkast of aan de vloer. Je kunt de stelpoten eventueel ook draaien om de ideale positie te vinden.

Stap 3: Bepaal in hoeverre de deuren van de koelkast recht hangen. Is dit niet het geval, stel ze dan met een spanmoer bij.

Stap 4: Sluit de hoofdkraan af en sluit de koelkast op de kraan aan door middel van een toevoerslang en een waterpomp. De slang kan je met een koppelstuk op de waterleiding aansluiten.

Stap 5: Draai de hoofdkraan weer aan. Hierna is de koelkast volledig aangesloten en klaar voor gebruik.

 

Offertes vergelijken

Ben je van plan om een nieuwe Amerikaanse koelkast te kopen en ga je een expert inhuren voor de aansluiting? Maak dan eerst een goede vergelijking van meerdere offertes zodat je kunt nagaan bij welke expert je profiteert van de beste kwaliteit en de laagste prijs. Op deze wijze kan je namelijk flink op de kosten van een Amerikaanse koelkast besparen zonder in te leveren op de kwaliteit.

Gerelateerd:

Direct naar:

amerikaanse koelkast aansluiten

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: