Bevroren leiding ontdooien

bevroren leiding ontdooien
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Het is al bijna winter en gedurende deze periode bevriezen de waterleidingen in Nederland regelmatig. Dit kan behoorlijk wat schade met zich meebrengen, waardoor je ook veel geld kwijt bent. Het is dan ook verstandig om te voorkomen dat de leidingen bevriezen en om bevroren leidingen te ontdooien. Lees de tekst hieronder goed door als je meer te weten wilt komen over het ontdooien van bevroren leidingen.

 

Bevroren waterleiding

Nadat het keihard heeft gevroren in de winterperiode kan het zijn dat de waterleidingen bevriezen, waardoor je even geen water door de kraan krijgt. Een leiding die vriest brengt flink wat vorstschade met zich mee aangezien de temperatuur beneden het vriespunt gekomen is. Vorstschade is niet alleen lastig te repareren, maar dit gaat je ook behoorlijk wat geld kosten aangezien je hier beter een loodgieter voor kunt inhuren.

 

Wanneer bevriezen leidingen?

Er zijn een aantal situaties dat de leidingen snel kunnen bevriezen. Het gaat hierbij meestal om de locatie waar de leidingen zich bevinden. De waterleidingen kunnen bevriezen op moment dat:

  • Het gaat om een leiding in de aan de buitenlucht grenzende buitenmuur.
  • Als de leiding in een kast zit onder een gootsteen bij de buitenmuur.
  • In een kruipruimte die niet verwarmd is of in de kelder.
  • Als het gaat om buitenkranen voor het aansluiten van tuinslangen, meestal in de tuin.

 

De temperatuur opvoeren

Gaat het om een leiding die niet is gescheurd of beschadigd, dan is het slim om deze direct te ontdooien. Op welke manier je de leiding moet ontdooien hangt af van waar de bevroren leiding zich bevindt. Een goede oplossing is het opvoeren van de temperatuur zodat het ijs in de leidingen kan ontdooien, maar het is een kunst om te zorgen dat lekkages worden voorkomen. Door de temperatuur te snel op te voeren of door te werken op een onjuiste wijze kan je zorgen voor waterschade. Isoleer daarnaast de hoofdkraan, de watermeter en ook de ruimtes in het pand waar de leidingen zich bevinden. Andere manieren zijn door het openen van een raam of een luik of door de leidingen om te wikkelen met een doek die met warm water is doordrenkt. Je kunt ook een föhn gebruiken om de leiding te ontdooien.

 

De kosten

Schakel je een expert in voor het ontdooien van de bevroren leiding(en). In de meeste gevallen gaat het om een loodgieter, waarbij je uit kunt gaan van een uurtarief van gemiddeld € 25 tot € 45. Naast het uurtarief kan je ook verwachten dat de loodgieter reiskosten in rekening brengt. De reiskosten kunnen oplopen tot wel € 0,10 per kilometer. Wil je de loodgieter inschakelen met de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan is het slim om eerst een vergelijking te maken van een aantal opties zodat je op een overzichtelijke manier kunt nagaan welke loodgieter de beste kwaliteit biedt tegen de meest voordelige prijs.

 

Zelf doen of expert inhuren?

Het ontdooien van een bevroren waterleiding hoeft niet perse moeilijk te zijn. Is er echter sprake van waterschade, dan is het zeer slim om een loodgieter in te schakelen om het probleem op te lossen als je zelf geen ervaring hebt met dergelijke werkzaamheden. Het repareren van lekkende leidingen is namelijk specialistisch werk die je beter kunt overlaten aan een ervaren expert. Een expert kan je overigens ook tips geven om te voorkomen dat de leidingen opnieuw bevriezen.

 

Stappenplan

Hieronder vind je de meest relevante stappen die genomen moeten worden om de bevroren leidingen te ontdooien.

 

Stap 1: Draai de hoofdkraan dicht en sluit het water af. Je kunt de hoofdkraan bevinden in de meterkast, meestal onder een luik.

Stap 2: Check of er leidingen zijn die naast bevroren ook gescheurd zijn. Mocht dit het geval zijn, schakel dan een loodgieter in.

Stap 3: Zet wat emmers onder de kranen en laat de kranen open staan.

Stap 4: Maak de hoofdkraan voorzichtig open.

Stap 5: Ga na of de leiding volledig is ontdooid.

Stap 6: Neem maatregelen om te voorkomen dat de leidingen weer bevriezen.

 

Wordt de schade gedekt?

Er zijn een aantal woonverzekeringen die waterschade door een bevroren leiding dekken. Met een Opstalverzekering kan je schade dekken aan spullen die aan het huis vastzitten zoals de aan- en afvoerleidingen, de waterleidinginstallatie en de centrale verwarmingsinstallatie. Waterschade door een bevroren leiding wordt dus wel door een Opstalverzekering gedekt, als het maar niet gaat om schade door achterstallig onderhoud.

 

Bevroren leiding voorkomen

Er zijn een aantal manieren waarop je kunt voorkomen dat de leidingen bevriezen. Hieronder zijn de meest relevante tips te vinden:

  • Zorg voor een goede isolatie, vooral van de waterleidingen. Je kunt hier een deken of een verwarmingslint voor gebruiken.
  • Het tochtdicht maken van de ruimtes met een watermeter en met de hoofdkraan is zeer belangrijk.
  • De thermostaat moet op de ideale temperatuur worden gezet. Ga niet lager dan 14 graden.
  • Slecht geïsoleerde of kwetsbare leidingen moeten dichtgedraaid worden.
  • Zijn er scheurtjes in de leiding, neem dan contact op met een loodgieter.

 

Valkuilen

Er kan van alles foutgaan als je bevroren leidingen wilt ontdooien. Het is slim om aandacht te besteden aan de mogelijke valkuilen om te voorkomen dat er iets verkeerd gaat. Het gebruik van een gasbrander is bijvoorbeeld niet verstandig. Dit geldt ook voor een andere open vlam als je de leiding wilt ontdooien. Door een gasbrander te gebruiken kan je zorgen voor ernstig brandgevaar, waardoor de leiding enorme schade kan oplopen. Schakel je een expert in voor het ontdooiwerk, kies dan een expert die lokaal is gevestigd anders betaal je een fortuin aan reiskosten.

 

Offertes vergelijken

Heb je een bevroren leiding thuis en overweeg je het inschakelen van een expert? Dan is het verstandig om eerst meerdere experts met elkaar te vergelijken. Dit kan het beste door offertes bij een aantal goede experts op te vragen zodat je ze naast elkaar kunt zetten. Heb je een vergelijking gemaakt, kies dan voor de optie met de meest betaalbare prijs en de beste kwaliteit als je flink op de kosten van het ontdooien van een bevroren leiding wilt besparen.

Gerelateerd:

Direct naar:

bevroren leiding ontdooien

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: