Rioolinspectie met camera

rioolinspectie met camera
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Heb je te kampen met een verstopt of lekkend riool en heb je geen idee wat de oorzaak is van het probleem? In dat geval is het verstandig om een expert in te schakelen die een rioolinspectie met camera kan uitvoeren. Om meer te weten over een rioolinspectie met camera en de zaken die hierbij komen kijken kan je direct verdergaan met het lezen van de onderstaande tekst.

 

Een verstopt riool

Een verstopt riool kan nare gevolgen met zich meebrengen waaronder lekkages. Als de oorzaak van de lekkage niet bekend is, dan zou je een rioolinspectie kunnen laten uitvoeren door een rioolexpert. Tijdens een rioolinspectie wordt het rioleringsstelsel geheel gecontroleerd op schade. Bepaalde problemen zijn meteen zichtbaar met het blote oog, maar dit is lang niet altijd zo. Is de oorzaak niet gemakkelijk te achterhalen, dan wordt er een camera gebruikt. Na de rioolinspectie wordt er een uitgebreide rapportage opgemaakt met alle problemen, oorzaken, oplossingen en kosten.

 

Waarom een rioolinspectie uitvoeren?

Er zijn drie belangrijke redenen waarom je een riool inspectie moet laten uitvoeren als je een verstopping constateert. Het gaat om de volgende zaken:

 • De oorzaak achterhalen: Door middel van een rioolinspectie met camera kan je achterhalen wat de exacte oorzaak is van de verstopping. 
 • Verstopping inschatten: Je kunt achterhalen via een rioolinspectie met camera wat de ernst is van de verstopping of de lekkage. Dit wordt gedaan door middel van een digitale tekening van het rioolstelsel.
 • Voorkomen: Je kunt nieuwe verstoppingen tijdig voorkomen voor te checken wat de zwakke plekken zijn in het riool.
 • Geen graaf- of breekwerkzaamheden: Je kunt dergelijke werkzaamheden voorkomen als er ook een camera gebruikt wordt tijdens de inspectie.

 

Hoe werkt een riool inspectie?

Tijdens een rioolinspectie wordt er gebruik gemaakt van waterdichte endoscoop camera’s met geavanceerde technologie. De camera wordt door middel van een kabel in het riool geleid om te kunnen checken wat er gaande is in de riolering. Slopen of graven in de riolering is niet noodzakelijk aangezien je via foto’s en video’s kunt achterhalen wat het probleem is.

 

Voor- en nadelen 

Bij een rioolinspectie met camera komen er meerdere voordelen kijken. Hieronder is een opsomming te zien met een aantal van de meest relevante voordelen:

 • Je kunt via camerabeelden nagaan wat er gaande is in het riool.
 • De oorzaak van de verstopping wordt in kaart gebracht. Ook de ernst van de verstopping wordt gecheckt.
 • Er wordt gecontroleerd op mogelijke lekkages of andere problemen in het riool.

Er komen ook nadelen kijken bij een rioolinspectie. Het grootste nadeel van een riool inspectie is het dure prijskaartje. Je betaalt namelijk een flink bedrag voor de inspectie zelf, terwijl je hier nog de kosten voor het ontstoppen zelf bij moet tellen.

 

De kosten

Je wilt vast weten wat je gemiddeld kwijt bent aan een rioolinspectie met camera als er sprake is van een verstopping of een ander probleem. Wat de exacte kosten van de inspectie zijn, hangt per expert af aangezien elk bedrijf zelf mag bepalen wat het tarief is die gehanteerd wordt. Als je de beelden van de opname ook zelf in handen wilt, dan betaal je hier een meerprijs voor. Je kunt uitgaan dat het kostenplaatje voor een rioolinspectie met camera er min of meer zo uitziet:

Rioolinspectie met camera Kosten
Inspectie inclusief camera € 75 tot € 200
Opnames van de inspectie € 35 tot € 150 extra

Moet je ook een verstopt riool ontstoppen, dan betaal je voor de ontstopping inclusief een rioolinspectie met camera gemiddeld € 125 tot € 350.

 

Dekking van de kosten

Aangezien de kosten van een verstopt riool enorm kunnen oplopen is het slim om na te gaan in hoeverre de kosten gedekt kunnen worden door de gemeente. Gaat het om een verstopping in het hoofdriool of in de hoofdleidingen, dan is de gemeente verantwoordelijk voor het vergoeden van de kosten van de verstopping. Dit geldt ook voor de rioolinspectie met camera. Wanneer het probleem is echter bevindt in particuliere gedeelten van de riolering, dan moet je zelf voor de kosten opdraaien.

 

Schakel deskundige hulp in

Een riool inspectie kan je niet zelf uitvoeren. Je moet een ervaren professioneel inhuren zoals een loodgieter. Dergelijke experts beschikken over genoeg ervaring, kennis en de nodige apparatuur om de rioolinspectie uit te voeren zodat het probleem kan worden verholpen. Wil je verzekerd zijn van het inhuren van een betrouwbare loodgieter, let dan hierop:

 • Ga na of de loodgieter over keurmerken of certificaten beschikt.
 • Check of de loodgieter lid is van een bepaalde brancheorganisatie.
 • Neem een goed kijkje naar de website van de loodgieter.
 • Ga na of er online reviews of beoordelingen van de loodgieter zijn.
 • Check of de loodgieter ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel

 

Besparen op de kosten

Je kunt op verschillende manieren besparen op de kosten van een rioolinspectie met camera. Hieronder is een kort lijstje te zien met een aantal handige bespaartips:

 • Ga na in hoeverre de gemeente de kosten van de rioolinspectie dekt. Een lokale loodgieter kan je hier meer over vertellen.
 • Schakel een lokale loodgieter in als je de reiskosten zo laag mogelijk wilt houden.
 • Vergelijk eerst meerdere loodgieters uit je omgeving met elkaar om de voordeligste optie te kunnen kiezen.
 • Ga na of kwantumkorting een optie is door met de buren samen te werken. De kosten worden in dit geval gezamenlijk verdeeld.
 • Neem de camerabeelden niet in handen. Wil je de camerabeelden zelf ook ontvangen, dan gaat dit namelijk € 50 tot € 150 extra kosten.

 

Offertes vergelijken

Overweeg je het inhuren van een loodgieter om een rioolinspectie met camera uit te laten voeren en wil je kiezen voor een betrouwbare expert? Dan is het vergelijken van een aantal opties een slim idee. Zo weet je namelijk zeker dat je kunt kiezen voor de offerte met de betaalbaarste prijs tegen de beste kwaliteit waardoor besparen op de kosten van een rioolinspectie met camera haast vanzelfsprekend is.

Gerelateerd:

Direct naar:

rioolinspectie met camera

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: