Douchebak plaatsen

douchebak plaatsen
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Met een douchebak voorkom je dat heel je badkamer nat wordt. Je kunt uit een ruim assortiment aan soorten, modellen, maten en materialen kiezen en ook het prijskaartje hangt enorm van je keuze af. Heb je plannen om een douchebak te plaatsen en wil je weten wat hier allemaal bij komt kijken? Lees dan de tekst hieronder goed door.

 

Wat is een douchebak?

Een douchebak is niets meer dan een soort eenvoudige douche die bestaat uit een douchebak, een douchestang en een douchegordijn. De voordelen van een douchebak zijn:

 • Het water wordt tijdens het douchen netjes opgevangen. Via het afvoerputje zal dit water dan naar het riool worden afgevoerd waardoor de hele vloer na het douchen niet nat is.
 • Afglijden op gladde tegels in de badkamer behoort tot het verleden met een douchebak. Je kunt ook anti-slip maatregelen nemen als je uitglijden zoveel mogelijk wilt voorkomen.

 

Soorten douchebakken

We kennen de vierkanten douchebak als één van de populairste keuze, maar er wordt vaak ook gekozen voor rechthoekige, meerhoekige, ronde of halfronde douchebakken. Douchebakken kunnen ook worden ingedeeld in een opbouw douchebak en een inbouw douchebak of in hoge en lage douchebakken.

 

Materialen douchebakken

Naast soorten douchebakken kan je ook een keuze maken uit de materialen. De meest verkochte versie is de kunststof douchebak, maar men kiest vaak ook voor keramiek, geëmailleerd staal, acryl, polybeton of steen. Elk van deze materiaalkeuzes heeft andere kenmerken en een ander prijskaartje.

 

Prijsopbouw

De prijs van het plaatsen van een douchebak wordt opgebouwd uit een aantal onderdelen, namelijk de materiaalkosten, de arbeidskosten en de afvoerkosten. Je kunt ervan uitgaan dat de prijsopbouw van de plaatsing van een douchebak er min of meer als volgt uitziet:

 • 60% Materialen
 • 35% arbeid
 • 5% afvoer

Vergeet overigens niet te rekenen op de reiskosten van de specialist die je inhuurt en de btw.

 

De kosten

Koop je een douchebak, dan wil je natuurlijk weten wat je kwijt bent aan de aanschaf en aan de montage. Voor een douchebak zelf betaal je ergens tussen de € 50 en € 650, maar hier moeten nog de kosten van de specialist bij komen. Hieronder vind je een indicatie van de gemiddelde kosten van het plaatsen van een douchebak:

 

Douchebak plaatsen Kosten
Aanschaf douchebak € 50 – € 650
Uurtarief loodgieter  € 45 – € 80

 

Zaken die de kosten bepalen

Er zijn verschillende factoren die een grote rol spelen bij het bepalen van de kosten van het plaatsen van een douchebak. Denk zo aan het merk en de afmeting, maar ook aan de bestaande aansluitingen, eventuele sloopkosten en de extra opties zoals het plaatsen van een regendoucheset, een geïntegreerd licht- en muzieksysteem of een vuilwaterpomp.

 

Zelf plaatsen of expert inhuren?

Bij de aanschaf van een douchebak heb je twee opties, namelijk de douchebak zelf plaatsen of een expert inhuren voor de klus. Heb je zelf voldoende ervaring met loodgieterswerk en beschik je over de juiste gereedschappen, dan kan je zelf een poging wagen om de douchebak te plaatsen. Het is echter slimmer om een expert in te schakelen als je van correct plaatswerk verzekerd wilt zijn, als je garantie op het werk wilt krijgen en als je tijd wilt besparen. Het gaat namelijk om specialistisch werk die je beter aan een echte expert kunt overlaten.

 

Stappen douchebak plaatsen

Om een douchebak te plaatsen heb je een aantal zaken nodig, waaronder de douchebak zelf, de stelpoten, het sifon en de afvoerleiding, de balken voor een frame en een sanitair kit. Schakel je een expert in voor het plaatsen van de douchebak, dan kan je uitgaan dat de expert te werk zal gaan op de volgende wijze:

 1. Plaatsing douchebak: De expert zal de douchebak op de gewenste plek plaatsen. Er worden eerst een aantal latten gemonteerd zodat de rand van de douchebak goed ondersteund wordt. 
 2. Afvoer aansluiting: De afvoer van de douchebak wordt vervolgens aangesloten. 
 3. Ombouw afwerken: De expert zal een ombouw maken door gipsblokken te gebruiken, welke vervolgens met tegels af worden gewerkt.
 4. Waterdicht maken: De douchebak zal nu waterdicht gemaakt worden door het kitten van de randen.

 

Valkuilen

Er kan van alles misgaan bij het plaatsen van een douchebak. Het is dan ook verstandig om goed op de hoogte te zijn van de meest voorkomende valkuilen. Vergeet zo niet om een expert in te huren die dichtbij gevestigd is anders betaal je je blauw aan reiskosten. Vergeet daarnaast niet om na te gaan welke expert het voordeligst is door het maken van een vergelijking en let goed op of de btw ook vermeld staat op de offerte en op de factuur.

 

Besparen op de kosten

Er zijn verschillende manieren om op de kosten van het plaatsen van een douchebak te besparen. Hieronder zijn de meest populaire manieren te vinden:

 • Sloop en voer het oude sanitair zelf af. Hierdoor bespaar je gemiddeld € 350 op de kosten.
 • Kies voor het kopen van een showroommodel. Dergelijke modellen worden verkocht met kortingen die tot wel € 500 oplopen.
 • Voorkom het nemen van extra opties die je nauwelijks gaat gebruiken. Zo bespaar je ook een aantal tientjes tot honderden euro’s.
 • Schakel een lokaal gevestigde expert in als je zo min mogelijk aan reiskosten wilt betalen. Hoe meer de expert moet reizen, des te hoger de reiskosten uitvallen.
 • Vergelijk een aantal opties voordat je een keuze maakt. Door een vergelijking krijg je namelijk een duidelijk beeld van alle mogelijkheden.
 • Ga na of de expert bereid is om te onderhandelen over de kosten.
 • Ga voor kwantumkorting door te checken of de buren ook een loodgieter willen inhuren. 
 • Probeer de loodgieter in te huren voor meerdere klusjes zodat je minder geld betaalt voor de totale klus.

 

Offertes vergelijken

Overweeg je het plaatsen van een douchebak, dan is het slim om een expert in te schakelen door het vergelijken van meerdere offertes. Ga na welke experts er in je regio gevestigd zijn, vraag offertes op en leg de offertes naast elkaar om te checken bij welke expert je profiteert van de laagste prijs en de beste kwaliteit.

Gerelateerd:

Direct naar:

douchebak plaatsen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: