Buitenkraan monteren

buitenkraan monteren
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Je kunt een buitenkraan monteren in de tuin om meerdere redenen. Een buitenkraan is namelijk zowel stijlvol als functioneel. Er komt echter van alles kijken bij de montage van een buitenkraan. Wil je een buitenkraan monteren en hier meer over weten, dan is het slim om direct door te gaan met het lezen van de tekst hieronder.

 

Redenen om een buitenkraan te plaatsen

Het plaatsen van een buitenkraan in de voor- of de achtertuin kan handig zijn om verschillende redenen. Denk zo aan het wassen van je auto, aan het besproeien van de planten in de tuin, aan het schoonmaken van spullen en dergelijke. Het is echter slim om de buitenkraan op een correcte plek te monteren en om voor een geschikte soort buitenkraan te kiezen voor je woonsituatie.

 

De meest geschikte plek

De eerste stap bij het monteren van een buitenkraan is het vinden van de meest geschikte plek voor de plaatsing. Schakel je een loodgieter in, dan zal er worden nagegaan waar de waterleiding zich precies bevindt en in hoeverre een aansluiting eenvoudig is. Is er geen waterleiding aanwezig, dan kan de buitenkraan worden aangelegd via de kruipruimte. De meest geschikte locaties om een buitenkraan te monteren zijn als volgt:

 • Buitenkraan monteren via de kruipruimte
 • Buitenkraan in gevelkom of muurplaat monteren

 

Soorten buitenkranen

We kunnen verschillende soorten buitenkranen onderscheiden, waarbij een duidelijk verschil is in uitvoering en bediening. Qua bediening kan je uitgaan van een krukbediening, een spindel, maar ook een sleutelbediening. Gaat het om de uitvoering, dan kan je denken aan een buitenkraan met een sleutel. Bij elk van deze soorten buitenkranen komen er verschillende kenmerken en eigenschappen kijken, maar ook het prijskaartje kan enorm verschillen per keuze.

 

Materialen buitenkranen

De meeste buitenkranen worden gemaakt van kunststof of van koper. Ga je voor een kunststof buitenkraan, dan zal het gewicht van de kraan lichter zijn. De montage van een kunststof buitenkraan is daarom ook zo gepiept. Als je kiest voor een koperen buitenkraan, dan zal de kraan je tuin een moderne en luxe uitstraling geven. Koperen buitenkranen zijn stevig en kunnen tegen een stootje aangezien ze duurzaam zijn.

 

Prijsopbouw

De manier waarop de prijs van het monteren van een buitenkraan opgebouwd is, zegt veel over hoe en hoeveel je op deze kosten zou kunnen besparen. Ga je uit van een gemiddelde montage, dan zal de prijs opgebouwd zijn uit de onderstaande componenten:

 • Materialen 30%
 • Montage 55%
 • Afvoer 10%
 • Reiskosten 5%

 

Hier komt nog de btw van 21% bij. Wil je op de kosten besparen, dan kan je de afvoer van de oude kraan zelf regelen en je kunt voor een lokaal gevestigde loodgieter kiezen die minder aan reiskosten vraagt.

De kosten

Je komt hieronder een gemiddeld kostenplaatje tegen om na te gaan wat je kwijt bent als je een buitenkraan aan wilt schaffen. Vergeet niet dat de kosten afhankelijk zijn van het merk, de soort, de afmetingen, de afwerking en het materiaal van de buitenkraan.

 

Soort buitenkraan Kosten per kraan
Kunststof buitenkraan € 5 tot € 50
Koperen buitenkraan € 20 tot € 200

De bovenstaande kosten omvatten echter slechts de aanschaf van de buitenkraan. Je gaat hier nog de montagekosten bij moeten tellen. Huur je een loodgieter in, dan kan je van gemiddeld € 25 tot € 80 per uur uitgaan afhankelijk van welke loodgieter je inhuurt. Gaat het om een totaalprijs van de aanschaf, de aanleg, het boorwerk en het isoleerwerk, dan kan je denken aan kosten die oplopen van € 125 tot € 400.

 

Factoren die de kosten bepalen

Er zijn meerdere factoren die van invloed zijn op het bepalen van de kosten die bij het monteren van een buitenkraan komen kijken. Denk zo aan de bevestigingswijze, aangezien de kosten variëren afhankelijk van of je de buitenkraan een aan de muur bevestigd of de kraan op een aantal meter afstand van de muur monteert. Ook de materiaalsoort van de buitenkraan speelt een grote rol, de kruipruimte en de flexibele indeling. Tot slot mag elk bedrijf zelf bepalen wat het tarief is die ze hanteren voor het monteren van de buitenkraan.

 

Expert inhuren of zelf uitvoeren

Je kunt online verschillende handige stappenplannen vinden om een buitenkraan zelf te monteren. Het is echter verstandiger om een expert in te huren voor deze klus. Een buitenkraan dient namelijk op de correcte wijze te worden aangesloten en het is essentieel dat dit vorstvrij gebeurt. De waterleidingen moeten ook goed geïsoleerd worden anders zullen de leidingen bevriezen. Dit maakt het monteren van een buitenkraan specialistisch werk die je beter aan een ervaren expert kunt overlaten. Door een expert in te huren profiteer je overigens van garantie op de buitenkraan en op de montage, je krijgt advies over de mogelijkheden en uitleg over de werking.

 

Bespaartips

Om op de kosten van het monteren van een buitenkraan te besparen hoef je slechts te kijken naar de onderstaande bespaartips:

 • Vergelijk eerst een aantal buitenkranen en kies de voordeligste uit. Schakel je een expert in, vergelijk dan ook eerst meerdere loodgieters om te kijken welke de voordeligst geprijsde optie is.
 • Ga voor een loodgieter die uit je eigen omgeving komt als je wilt besparen op de voorrijkosten, welke enorm oplopen naarmate de afstand naar je pand groter is.
 • Laat de buitenkraan monteren aan de buitenmuur. Deze montage is voordeliger aangezien de kraan rechtstreeks aan de muur komt te staan.
 • Koop een kraan met een dubbele uitloopt aangezien deze zuiniger werkt. 
 • Laat de buitenkraan isoleren om onnodige kosten te voorkomen.
 • Ga niet voor een gevelkolom, maar kies liever voor een muurplaat. Dit is vele malen goedkoper.

 

Offertes vergelijken

Overweeg je het kopen van een buitenkraan en wil je deze door een erkend bedrijf laten monteren, dan is het slim om een vergelijking te maken van meerdere opties. Door meerdere offertes te vergelijken met elkaar kan je namelijk inzien op de duidelijke manier bij welke expert je profiteert van de laagste prijs en de beste kwaliteit. Je kunt op deze manier namelijk optimaal besparen op de kosten van de montage van een buitenkraan.

Gerelateerd:

Direct naar:

buitenkraan monteren

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: