Badkraan montage

badkraan montage
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Is je huidige badkraan aan vervanging toe of ben je met het renoveren van je badkamer bezig en wil je een badkraan kopen die beter bij de rest van je interieur past, kies dan voor het monteren van een nieuwe badkraan. Kies echter voor de juiste badkraan en zorg ervoor dat de montage op een correcte en professionele wijze wordt uitgevoerd om mogelijke problemen te voorkomen in de toekomst. Je komt alles te weten over de montage van een badkraan en de zaken die hier allemaal bij komen kijken door de tekst die hieronder volgt even goed door te nemen.

 

Een badkraan monteren

Ga je een nieuwe badkraan in huis halen, dan ga je moeten kiezen uit verschillende kleuren, materialen, soorten, afmetingen en dergelijke. Koop daarnaast een badkraan in de juiste kleur zodat de kraan die je uitkiest goed past bij de rest van het interieur van de ruimte en vermijd schommelingen in de watertemperatuur. 

 

De mogelijkheden

Gaat het om badkranen, dan heb je verschillende mogelijkheden. De meest bekende opties zijn een vrijstaande, een inbouw of een opbouw badkraan. Andere opties zijn de eengreepskraan, de tweegreepskraan en de thermostaatkraan. Ga je voor een vrijstaande badkraan, dan wordt de kraan geplaatst op de vloer. Bij een inbouw badkraan wordt de kraan in de muur weggewerkt waardoor slechts een deel zichtbaar is en een opbouwkraan wordt op de muur gemonteerd. Vind je het kiezen van de juiste badkraan moeilijk, vraag dan eerst even om professioneel advies aan een ervaren loodgieter.

 

Het materiaal

Badkranen kunnen flink verschillen in materiaalsoort, waarbij je zelf kunt bepalen wat de meest geschikte materiaalkeuze is. De meeste badkranen zijn van verchroomd messing gemaakt, maar er wordt ook vaak gekozen voor een combinatie van chroom met andere kleuren of met andere materialen. Je kunt badkranen ook kopen van roestvrij staal of van inox, waardoor je minder snel last hebt van zaken als mechanische slijtage, chemische corrosie, water, lucht en hoge temperaturen.

 

Prijsopbouw

Door te kijken naar de wijze waarop de prijs van de montage van een badkraan is opgebouwd kan je nagaan hoeveel en hoe je op de kosten kunt besparen. De prijsopbouw voor het monteren van een badkraan ziet er min of meer zo uit:

  • Materialen (30%): Denk hierbij aan de badkraan zelf.
  • Arbeid (55%): Dit zijn de kosten voor het inhuren van de loodgieter.
  • Afvoer (10%): Bij een renovatie of vervanging moet je ook denken aan het afvoeren van oud sanitair.
  • Reiskosten (5%): Hoe meer de loodgieter moet reizen, des te hoger de reiskosten uit zullen vallen.

 

De kosten

Om te bepalen wat je kwijt bent aan het monteren van een badkraan moet je eerst nagaan of je de badkraan zelf moet aanschaffen of niet. Je gaat natuurlijk zelf de badkraan moeten kopen, waarbij de arbeidskosten om de badkraan te monteren geschat worden op € 65 tot € 75 per uur. Schakel je direct een loodgieter in, dan kan de loodgieter de badkraan ook zelf meenemen. De kosten voor het kopen én monteren van een badkraan worden samen op € 75 tot € 400 geschat. Van hoe meer functies de badkraan is voorzien, des te hoger de kosten zullen uitvallen.

 

Zaken die de kosten bepalen 

Meerdere zaken spelen een grote rol bij het bepalen van de kosten van het monteren van een badkraan. Denk zo niet slechts aan het uurtarief of aan het vaste tarief van de loodgieter, maar ook aan factoren zoals de staat van de leidingen, de locatie van het probleem, de grootte van het probleem, het type badkraan en eventueel ook het type handgreep, de soort materialen en de afwerking.

 

Zelf doen of expert inschakelen

Een nieuwe badkraan monteren kan een gemakkelijke klus lijken, maar het gaat wel degelijk om specialistisch werk die kennis en ervaring vereist. Een loodgieter werkt daarnaast op een efficiënte manier waardoor je tijd bespaart, je kunt van garantie op de badkraan en de montage genieten en de loodgieter zal zelf alle gereedschappen bij zich hebben. Bij een loodgieter word je daarnaast geadviseerd over de beste mogelijkheden als het gaat om de montage van een badkraan.

 

Stappenplan badkraan monteren

Om een badkraan te monteren zijn een aantal spullen nodig. Denk hierbij aan een verstelbare steeksleutel, een dweil, een pijpsnijder, een knelkoppelingen, een waterpomptang en een emmer. Wil je van een correcte montage verzekerd zijn, dan kan je de stappen hieronder gebruiken:

 

Stap 1: De watertoevoer stoppen door het afsluiten van de hoofdkraan.

Stap 2: Koppel de aansluiting los door het gebruik van een steeksleutel.

Stap 3: Verwijder de keukenkraan door middel van een waterpomptang en een steeksleutel.

Stap 4: Monteer de badkraan en ga na of de badkraan recht en stevig zit.

Stap 5: Sluit de kraan aan.

Stap 6: Geniet van je nieuwe badkraan.

 

Aandachtspunten 

Denk maar niet dat het zeer simpel is om een badkraan te monteren. Er zijn namelijk allerlei aandachtspunten waar je rekening mee moet houden als je van een succesvolle montage verzekerd wilt zijn. Hieronder vind je een lijstje van een aantal aandachtspunten die relevant zijn:

  • Huur geen landelijk gevestigde loodgieter in. Deze loodgieters moeten veel reizen om naar je toe te komen waardoor de reiskosten hoog uitvallen.
  • Vergeet niet te checken of de btw vermeld staat. Soms kan het namelijk gebeuren dat de btw niet op de offerte of de eindfactuur staat waardoor de totale prijs verhoogd wordt met 21%.
  • Let op de keurmerken en garanties. Ga na hoeveel garantie je krijgt op de montage als je een loodgieter inhuurt. Ga daarnaast na of de loodgieter over keurmerken beschikt en of de loodgieter lid is van een relevante brancheorganisatie.

 

Offertes vergelijken

Overweeg je de aanschaf van een badkraan en wil je een expert inschakelen voor de montage? Dan is het slim om eerst een vergelijking te maken van meerdere offertes. Vraag offertes op bij meerdere loodgieters uit je omgeving, zet de offertes naast elkaar en kies voor de deal waarbij je profiteert van de goedkoopste prijs tegen de beste kwaliteit als je zoveel mogelijk wilt besparen op de kosten van een badkraan.

Gerelateerd:

Direct naar:

badkraan montage

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: