Brandwerendheid van isolatiesoorten

subsidie gevelisolatie
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Isolatiemateriaal is in verschillende soorten en varianten te verkrijgen. Alleen de grote verschillen zitten in het basismateriaal het kan gemaakt zijn van plantaardige stoffen, mineralen of kunststof. Maar niet alleen dat het heeft ook te maken met de diverse taken van het isolatiemateriaal zoals: thermisch, akoestisch en brandveilig. Je keuze kan bepaald worden door verschillende afwegingen. Daarnaast spelen de overheid en bouwnijverheid een grote rol. Waarschijnlijk tijdens je overweging lijken de isolatieresultaten en de kosten het belangrijkst. Het brandrisico is het laatste waar je naar kijkt. Hierdoor kan het zo zijn dat je een minder brandveilige constructie hebt uitgekozen. Er kan dan een vrij onschuldige brand ontwikkelen tot een grote uitslaande brand.

Drie hoofdgroepen van het isolatiemateriaal

  • Plantaardige producten: vroeger werden er vooral plantaardige producten gebruikt. Producten zoals hennep, kurk en vlas zijn het meest brandbaar en kunnen zelfs de brand nog meer uitbreiden.
  • Minerale producten: zijn onbrandbaar en vallen in de Euroklassen A1, A2 en B. Minerale producten zijn bijvoorbeeld glaswol, schuimglas en steenwol.
  • Kunststofschuim isolatie: kunststof schuim is gemaakt op basis van aardolie. Het zijn lichte materialen. Ze kunnen dus makkelijk aangelegd worden op grote vlaktes. Daarnaast is het ook nog eens goedkoop. Het nadeel is wel dat de meeste kunststofschuim brandbaar is en kunnen bijdragen aan de vuurbelasting van een gebouw. Er zijn vele soorten kunststofschuim.
    – Polystyreenschuim (EPS) naast dat deze stof heel brandbaar is, kan het ook makkelijk druppelvorming veroorzaken. Hierdoor kan dit leiden tot een snellere branduitbreiding.
    – Polyurethaanschuimen (PUR) zijn ook behoorlijk brandbaar en kunnen ook makkelijk leiden tot een branduitbreiding
    – Polyisocyanuraatschuimen (PIR) zijn minder makkelijk om aan te steken, maar is net zo brandbaar als PUR
    – Resolschuimen is kunststof hardschuim. Het is een combinatie van fenol en formaldehyde. Het is gebaseerd op bakeliet en heeft een fijne structuur. Het is goed brandwerend en is dus brandveiliger dan andere soorten isolatiemateriaal.

 

Brandveiligheid van isolatiemateriaal en verzekering

Bij het bepalen van de brandrisico kijkt de verzekering naar de te gebruiken of reeds gebruikte isolatiematerialen, van de complete constructie. Dit zijn namelijk de belangrijkste punten voor de verzekering. Je verzekering kan er zelfs voor kiezen om je niet te verzekeren als het risico te hoog is. Het is dus belangrijk dat je verzekering de materialen kan herkennen en beoordelen. Dit kan dus een probleem zijn.

Klassenindeling brandveiligheid van isolatiematerialen

Aan de klassenindeling kan je goed zien hoe veilig isolatiematerialen zijn tijdens de brand. In 2003 werd met de Euro-klassen een duidelijk classificatiesysteem ingevoerd. Alle brandklassen zijn binnen Europa gelijk. De Euro-brandklassen zijn opgenomen in het bouwbesluit van Nederland. Hierin wordt dus de het brandgedrag van de bouwproducten vastgelegd. De rookproductie en druppelvorming van het isolatiemateriaal vallen onder het brandbedrag. De klassen zijn ingedeeld in A1 tot F. A1 staat voor onbrandbaar. De brandbare producten of producten die nog niet getest zijn vallen in klasse F.

Euro-klasse Bijdrage aan brand Praktijk Euro-klasse Bijdrage aan brand Praktijk
Klasse A1 Geen enkele bijdrage Onbrandbaar Klasse D Hoge bijdrage Goed brandbaar
Klasse A2 Nauwelijks bijdrage Praktisch niet brandbaar Klasse E Zeer hoge bijdrage Zeer brandbaar
Klasse B Erg beperkte bijdrage Heel moeilijk brandbaar Klasse F Niet bepaald Niet getest of voldoet niet aan E
Klasse C Grote bijdrage Brandbaar

 

Er bestaan nog twee klasse-indelingen, ze zijn nog niet verplicht maar staan wel op sommige verpakkingen. Deze klasse gaat om de rookontwikkeling en wordt aangegeven als ‘S’. En als het om druppelvorming gaat wordt deze klasse aangegeven met de letter ‘D’. In 2003 werd de rookproductie in Nederland opgenomen in het bouwbesluit.

  • S1 geringe rookproductie
  • S2 gemiddelde rookproductie
  • S3 grote rookproductie

 

Druppelvorming volde in 2012. Dit is een belangrijke ontwikkeling, want de brandende druppels vormen juist een groot gevaar.

  • D0 geen productie van brandende delen
  • D1 delen branden korter dan 10 seconden
  • D2 delen branden langer dan 10 seconden

 

Tips voor brandveilige isolatie materialen

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook voor brand. Hieronder staan een paar tips.

  • Let bij het uitkiezen van bouwmaterialen op het brandgedrag. Ook bij eerdere gebruikte bouwmaterialen
  • Lees de verwerkingsvoorschriften op de bouwmaterialen goed voordat je iets gaat monteren
  • Kies bij voorkeur dakbedekking waarbij geen open vuur nodig is voor het aanbrengen van de isolatie of reparatie
  • Geloof niet als er op de verpakking staat dat het vlamdovend of brandvertragend is. Alleen officiële tests geven een betrouwbaar resultaat
  • Kies altijd voor brandveilig isolatiemateriaal. Niet alleen voor je eigen veiligheid maar ook voor bijvoorbeeld je bedrijf
  • Kies voor een isolatiemateriaal wat niet of nauwelijks brand. Euro-klassen A1, A2 en B zijn dus het meest geschikt
  • Denk goed na waar je het isolatiemateriaal wil aanbrengen. Brandbaar isolatiemateriaal dat wordt aangebracht op een betonnen dak of een spouwmuur is minder gevaarlijk

 

Gerelateerd:

Direct naar:

subsidie gevelisolatie

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: