CO² tax zonnepanelen: voorkom de betaling voor toekomstige heffing van CO²

CO² tax zonnepanelen: voorkom de betaling voor toekomstige heffing van CO²
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Verduurzaming begint steeds weer populairder te worden, vooral nu de coronacrisis en de economische gevolgen van deze periode voorbij zijn. Door voor zonnestroom te kiezen en een set zonnepanelen te kopen, kun je binnenkort het betalen van de onvermijdelijke CO² -heffing voorkomen. Hoe meer CO² je namelijk uitstoot, des te meer je betaalt. Het is immers de bedoeling dat de totale CO² -uitstoot flink verminderd wordt. De tekst hieronder geeft je meer duidelijkheid hierover.

 

De zonnepanelen CO² heffing

Binnenkort moeten we allemaal voor onze CO² -uitstoot gaan bepalen. Dit komt omdat het de bedoeling is om ons aan de klimaatdoelstellingen te houden, waarbij per 2030 onze totale CO² -uitstoot moet worden beperkt met 55% in vergelijking tot de totale CO² -uitstoot van 1990. Om dit te bereiken heeft de overheid allerlei manieren bedacht. De rechten per hoeveelheid CO² -uitstoot worden onder andere kleiner en daar komt nog bij dat de rechten per ton CO² meer geld gaan kosten. Dit geldt voor verschillende sectoren, waaronder de industrie, wegtransport en luchtvaart. Aan de hand van de verhogingen elk jaar kun je verwachten dat je in 2030 gemiddeld € 125 per ton CO² betaalt.

 

De oplossing: vraag een subsidie aan

Koop je een set zonnepanelen om zo van groene zonne-energie te profiteren en om minder afhankelijk te zijn van energieleveranciers? Dan kun je hier een subsidie voor vragen zodat de kosten uiteindelijk omlaag gebracht worden. De prijs van een set zonnepanelen is namelijk niet bepaald goedkoop en ook de installatie van de zonnepanelen kost een berg geld, vooral als je een erkend bedrijf inhuurt om de panelen op je dak te laten monteren.

Het gaat om de SDE++ subsidie, een regeling waarbij je vanuit de overheid geld op de kosten bespaart. Gelukkig verdien je de kosten dubbel en dwars terug aan de hand van de besparingen op de energierekening en de snelle terugverdientijd. Je kunt contact opnemen met een specialist die je precies aan kan geven wat de mogelijkheden zijn, in hoeverre je in aanmerking komt voor de subsidie, wat de voorwaarden zijn en hoe je de subsidie aan kunt vragen.

 

Verduurzaming wordt beloond

Wij gaan er met z’n allen voor: een groen Europa. Samen hebben we in het Klimaatakkoord besloten dat we per 2030 veel minder CO² uitstoten. Dit betekent dat hoe meer mensen in Nederland hun woning en bedrijfspanden gaan verduurzamen (door bijvoorbeeld zonnepanelen te kopen), dat deze investering door de overheid beloond wordt in de vorm van een subsidie. Je kunt als ondernemer een deel van de investering van je zonnepanelen namelijk terugkrijgen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Je kunt dus slechts een aanvraag indienen voor de SDE++ subsidie als je een ondernemer of een non-profit organisatie bent. 

 

Wees er snel bij!

Wil je een subsidie aanvragen om van het momentum te profiteren, dan ga je dit zo snel mogelijk moeten doen. Ons advies? Schakel een expert in die het allemaal voor je doet. Een expert weet precies waar je kansen liggen en kan je dus duidelijk vertellen welke subsidies voordelig zijn voor je situatie en in hoeverre in daadwerkelijk in aanmerking komt. De kostenpot van de subsidie is meestal gauw op. Hoe sneller je de aanvraag indient of laat indienen, des te meer kans je maakt.

 

Andere subsidies

Kom je niet in aanmerking voor de SDE++ subsidie, dan kun je alsnog profiteren van andere mogelijkheden waaronder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), Energie-investeringsaftrek (EIA) en/of Subsidieregeling coöperatieve energieopwekking (SCE). Vergeet echter niet dat als je de SDE++ subsidie wel aanvraagt, dan je dan geen kans meer maakt op de bovengenoemde andere subsidies. 

 

Alleen voor ondernemers

De bovengenoemde subsidiemogelijkheden gelden allemaal voor ondernemers. Heb je zelf geen bedrijf, dan kun je als particulier wel nagaan of je kans maakt op een regionale subsidie. Een regionale subsidie wordt geregeld vanuit de lokale pot van de regio. Hier gelden de voorwaarden dus anders per gemeente en daar komt nog bij dat niet alle gemeenten een lokale subsidie aanbieden.

 

Lokale subsidiemogelijkheden

Je kunt ook bij je eigen gemeente nagaan of er regionale subsidiemogelijkheden zijn. Bij veel gemeenten kun je namelijk terecht voor de aanvraag van een lokale subsidie waardoor je alsnog op de kosten kunt besparen. De voorwaarden en de hoogte van de subsidie kunnen echter enorm variëren afhankelijk van waar je woont. Ook omtrent regionale subsidies kan een specialist je meer vertellen. Belangrijk is echter dat je een lokale specialist inschakelt. De voordelen van een lokale specialist? 

  • Je bent verzekerd van regionale kennis en advies.
  • De expert weet waar alle kansen liggen in de buurt.
  • Het lokale netwerk van de specialist kan handig blijken te zijn.
  • De lokale specialist kan het werk sneller voor mekaar krijgen.

 

Hoeveel bespaar je?

De uiteindelijke besparing waar je van kunt profiteren dankzij een subsidie hangt van meerdere zaken af. Je kunt echter uitgaan dat je ergens tussen de 20 tot 30% bespaart op de kosten door een subsidie aan te vragen. Dit geldt voor zowel de landelijke als regionale subsidies die er beschikbaar zijn voor personen of ondernemers die momenteel in zonnepanelen willen investeren om hun woning of bedrijfspand te verduurzamen.

 

Schakel een expert in

Zoals wij al hebben aangegeven is het slim om een expert in te schakelen als je voor zonnepanelen gaat. Zonnepanelen kopen en laten plaatsen kost namelijk veel tijd, energie en geld en daarnaast gaat het om specialistisch werk. Je wilt uiteindelijk natuurlijk maximaal genieten van zowel de zonnepanelen als de voordelen die daarbij komen kijken, ook qua CO2 -heffing. Kijk in je directe omgeving welke erkende specialisten er zijn en vraag offertes op. Vergelijk deze offertes met elkaar en kies vervolgens voor de deal met de goedkoopste prijs en de beste kwaliteit. Je bespaart zo het beste op de kosten als je zonnepanelen wilt kopen en plaatsen. 

Gerelateerd:

Direct naar:

CO² tax zonnepanelen: voorkom de betaling voor toekomstige heffing van CO²

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: