CO² tax zonnepanelen: is het nog de moeite waard om als ondernemer in zonnepanelen te investeren?

CO² tax zonnepanelen: is het nog de moeite waard om als ondernemer in zonnepanelen te investeren?
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Zonnepanelen zijn produceren geen CO² -uitstoot, maar helaas komt er heel veel CO² vrij tijdens het produceren van de panelen en de bestanddelen, het transporteren en het installeren van zonnepanelen. Om deze CO² te compenseren is een CO² tax op zonnepanelen ingevoerd, waarbij de kosten om in zonnepanelen te investeren dus flink omhoog gaat. Kom in dit artikel te weten in hoeverre het nog de moeite waard is om als ondernemer in zonnepanelen te gaan investeren, vooral met betrekking tot de CO² tax op zonnepanelen.

 

Ondernemers en de CO² heffing

Tegenwoordig beginnen steeds meer ondernemers zonnepanelen te kopen voor hun bedrijven. Er zijn al veel daken van bedrijven die bedekt zijn met zonnepanelen. Om als ondernemer zonnepanelen te plaatsen moet je dak geschikt zijn, de panelen moeten op het zuiden gericht zijn en je moet checken of er geen objecten zijn die voor schaduwvorming kunnen zorgen. De prijs van de CO² heffing heeft geen betrekking op de productie van groene stroom met zonnepanelen, aangezien zonnepanelen 100% milieuvriendelijk zijn en geen CO² uitstoten. Wordt er grijze stroom gebruikt, dan geldt de CO² heffing op zonnepanelen wel.

 

CO² tax in Nederland

De productie en het transport van zonnepanelen heeft een CO² voetafdruk aangezien de meeste fabrieken of vrachtschepen en vrachtwagens op steenkool en een verbrandingsmotor draaien. Voor elke kWh grijze stroom dat er opgewekt wordt in Nederland komt er minstens 390 gram CO² vrij. De gemiddelde zonnepanelenfabrikant is verantwoordelijk voor ongeveer 600 kg CO²-uitstoot, wat uitkomt op bijna 200 kg CO² per paneel. Na het installeren van de panelen op een dak zullen de zonnepanelen geen CO² meer uitstoten; ze zijn 100% milieuvriendelijk. Na 2 jaar heb je de CO²-uitstoot volledig gecompenseerd.

 

De voordelen van panelen, ongeacht de tax

Al moet je een flink bedrag aan CO² tax betalen, dan nog zijn er talloze voordelen die komen kijken bij het plaatsen van zonnepanelen op het dak van je bedrijf. Hieronder de meest relevante voordelen van zonnepanelen op het dak van een onderneming, ongeacht de CO² heffing:

  • Je bespaart een hoop geld op de energierekening door de jaarlijkse besparingen.
  • Het energielabel zal flink verbeterd worden. Ook de waarde van het pand zal omhoog gaan.
  • Je bent duurzaam bezig: zonnepanelen gaan jarenlang mee, je hebt ze snel terugverdiend en ze stoten geen CO² uit.
  • Als ondernemer profiteer je van verschillende fiscale voordelen, waaronder de Energie-investeringsaftrek, de MIA en/of VAMIL en de KIA.
  • Je bent als ondernemer minder afhankelijk van de energieleverancier, vooral als je voor volledig groen gaat en dus de CO² heffing vermijdt.
  • Je bent voorbereid op een duurzame toekomst. Per 2050 moeten we in Nederland allemaal van de grijze stroom af zijn.
  • De prijs van zonnepanelen zelf is de afgelopen paar jaar gunstiger geworden.
  • Je kunt de ongebruikte energie terugleveren aan de energieleverancier en daar geld voor verdienen.

 

Redenen voor de CO² heffing

De CO² heffing wordt niet zomaar in het leven geroepen. De reden voor de CO² heffing is het ontmoedigen van het verbruik van grijze stroom (fossiele brandstoffen) en tegelijkertijd het stimuleren van het gebruik van duurzame alternatieven. Deze maatregel is tot stand gekomen vanwege de afspraken die gemaakt zijn een aantal jaar terug in het Klimaatakkoord van Parijs, waarbij blijkt dat we in Europa per 2050 allemaal groen moeten leven. Zo proberen we met z’n allen de totale CO²-uitstoot omlaag te halen. Nog een reden voor de CO² heffing is het voorkomen van het nog verder aantasten van het klimaat, voor het ondersteunen van CO²-innovatie en om de huidige economische concurrentiepositie te versterken.

 

Wel of niet investeren?

Ben je na het lezen van dit artikel nu benieuwd of je als ondernemer wel of niet in zonnepanelen moet investeren, nu dat er ook rekening gehouden moet worden met de CO² heffing. Investeer je in een set van 10 zonnepanelen, dan ben je verantwoordelijk voor 1.400 kilo CO²-uitstoot per jaar. Ja, er komen inderdaad broeikassen vrij bij het produceren en het transporteren van zonnepanelen, maar de CO²-uitstoot kan gecompenseerd worden door het opwekken van stroom op basis van zonne-energie. Na gemiddeld 2 jaar is de CO²-compensatie volledig gecompenseerd en ben je als ondernemer duurzaam bezig.

 

Kleine versus grote ondernemingen

Gaat het om een groot bedrijf, dan wordt er meer stroom verbruikt. Hoe meer stroom er verbruikt wordt door de onderneming, des te lager de CO²-heffing is. Ben je dus een ondernemer die veel energie opwekt (grootverbruiker), dan kan het kopen van zonnepanelen minder voordelig zijn ten opzichte van grijze elektriciteit. Ongeacht dit punt, dan nog zijn er talloze grootverbruikers die toch in zonnepanelen investeren vanwege het milieuvoordeel en de duurzaamheidsgedachte.

 

Ook interessant: de subsidieregeling

Nog een interessant punt is dat je als ondernemer kunt profiteren van de subsidieregeling SDE+. Het gaat om een regeling waarbij het gebruik van hernieuwbare energietechnieken gestimuleerd wordt bij bedrijven. Deze subsidieregeling is slechts bedoeld voor ondernemers die aan bepaalde voorwaarden voldoet.

 

Advies nodig? Schakel een expert in

Als je nu nog vragen of twijfels hebt over de aanschaf van zonnepanelen voor het dak van je bedrijf, dan kun je alsnog het advies inschakelen van een professioneel. Door met een deskundige te praten kun je advies krijgen en daarnaast ben je van goed kwaliteit verzekerd. Het inschakelen van een expert is vrij gemakkelijk. Hieronder vind je een handig stappenplan om een specialist in te schakelen:

Stap 1: Check in je regio welke goede specialisten er zijn.

Stap 2: Vraag offertes aan bij zoveel mogelijk van deze specialisten.

Stap 3: Plaats de offertes naast elkaar en vergelijk ze met elkaar.

Stap 4: Kies voor de specialist die de offerte heeft gestuurd met de beste kwaliteit en de laagste prijs.

Stap 5: Neem contact op en ga akkoord met de offerte. Je kunt nog nagaan of je op de prijs kunt besparen.

Stap 6: Ga na in hoeverre je een subsidie aan kunt vragen. De specialist kan al het voorwerk voor je regelen. Dit geldt overigens ook voor het regelen van de aanvraagprocedure.

Gerelateerd:

Direct naar:

CO² tax zonnepanelen: is het nog de moeite waard om als ondernemer in zonnepanelen te investeren?

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: