Woningeigenaren bezorgd over kosten bij verduurzamen woning

woning verduurzamen
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Er heersen grote zorgen bij woningeigenaren over de kosten die ze moeten maken als ze willen dat hun woning duurzamer verwarmd wordt, met een warmtepomp (hybride) bijvoorbeeld. Dat is gebleken uit een onderzoek van het RTL Nieuws Panel.Van de panelleden die mee hebben gedaan aan het onderzoek heeft bijna driekwart, zo’n 71 procent, nu nog een cv-ketel als primaire verwarmingsmethode. Maar om de CO2-uitstoot terug te dringen in Nederland, wil de overheid in 2050 dat alle woningen van het gas af zijn. Van de panelleden vindt iets meer dan de helft (53 procent) dat een goed plan op zichzelf, alleen wordt er door veel mensen wel aangegeven dat er wordt getwijfeld over de haalbaarheid van dit plan.

Geen nieuwe cv-ketels meer

Willen we dat doel halen, dan mogen er in principe vanaf 2026 geen nieuwe cv-ketels meer geplaatst worden. Voor monumentale panden en appartementen geldt er dan een uitzondering. Stel je cv-ketel gaat kapot, dan zou je naar een duurzamer alternatief moeten gaan kijken als vervanging, bijvoorbeeld een warmtepomp (hybride).En daar komt iets minder enthousiasme mee kijken: van de panelleden is er 42 procent die dat in principe een goed idee vindt. Maar zowel de tegen- als voorstanders noemen daar veel eisen en maren bij. “Alleen als het te betalen is voor iedereen”, bijvoorbeeld als het gaat over de kosten.

Warmtepomp kosten?

Dat ligt natuurlijk aan het type dat je koopt van de warmtepomp. Zo zijn er drie soorten: een all-electric lucht-water-warmtepomp, een all-electric bodemwarmtepomp en een hybride warmtepomp. De kosten zijn volgens Vereniging Eigen Huis tussen de 6000 en 30.000 euro!Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel en voorziet meestal in de dagelijkse warmtebehoefte, waarbij de cv-ketel alleen bijspringt bij zeer koude dagen of als snelle opwarming nodig is. In tegenstelling hiermee zorgt een volledig elektrische warmtepomp zowel voor de verwarming van het huis als voor het warme water. Het succes van de warmtepomp vereist echter goed geïsoleerde woningen. Het onderscheid tussen een warmtepomp en een bodemwarmtepomp ligt in de bron, waarbij de eerste warmte uit de lucht haalt en de tweede energie uit de grond wint. De bodemwarmtepomp kan kostbaar zijn vanwege de benodigde booractiviteiten in de grond.Een verplichte overgang stuit op weerstand: 63 procent van de woningeigenaren met een huidige cv-ketel is van mening dat het individuele recht om te beslissen over de verduurzaming van hun woning behouden moet blijven en dat de overheid zich hier niet mee moet bemoeien.

De grootste drempel zijn kosten?

De eigenaren van de huizen die nu een cv-ketel hebben, waarvoor geen uitzondering geldt, verwachten dan ook allemaal misère als ze naar een warmtepomp zouden overstappen. Het vaakst genoemd zijn de kosten, van deze huiseigenaren ziet 81 procent de kosten als drempel bij de overgang naar een warmtepomp.Vooral de wat lagere inkomens maken zich hier echt druk om. Van de mensen die modaal of minder dan modaal verdienen, vertelt bijna 80 procent zich over de kosten van de overstap druk te maken

“Als je op leeftijd bent, heb je daar helemaal geen zin meer in en loont het ook niet meer”

Zo vertelt een panellid: “Wie gaat dat betalen? Je huis moet volledig geïsoleerd worden en er moet een mechanisch luchtverversingssysteem worden aangelegd. Ook een warmtepomp is duur, in totaal ben je dan zo’n 40.000 euro kwijt, heel veel huizenbezitters kunnen dat echt niet betalen. Ook niet als je er een beetje subsidie bij krijgt.Bovendien geven veel ouderen het niet meer terugverdiend als ze zo’n investering doen. Zo krijgt een ouder panellid bijvoorbeeld te horen bij de navraag, dat om een warmtepomp te installeren en het huis helemaal te isoleren zo’n 50 tot 60 duizend euro zou gaan kosten. Dus zei die dat: “als je op leeftijd bent, je daar helemaal geen zin in hebt en het ook nog eens niet loont”

Huiseigenaren Aarzelen door Cv-Ketel Verbod

Met het naderende verbod op nieuwe cv-ketels vanaf 2026 lijkt een deel van de woningeigenaren de overstap naar duurzamere verwarmingsmethoden uit te stellen. Ongeveer 36 procent van de eigenaren met een huidige cv-ketel, die na 2026 moeten overstappen naar een (hybride) warmtepomp, geeft aan voor die tijd nog een nieuwe cv-ketel te willen aanschaffen. Sommigen plannen dit in december 2025, aangezien een kwalitatieve ketel doorgaans zo’n 20 jaar meegaat. Een aantal overweegt zelfs een extra cv-ketel te kopen om later aan te sluiten, terwijl anderen serieus denken aan verhuizen vanwege de verwachte kosten en complexiteit rondom verduurzaming.

Bron:https://www.rtlnieuws.nl/panel/artikel/5429834/zorgen-woningeigenaren-verduurzaming-warmtepomp-cv-ketel-woningen-rtl

Gerelateerd:

Direct naar:

woning verduurzamen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: