Creëer een diervriendelijke tuin

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een tuin is meer dan een comfortabele plek om buiten te zitten. Het is een stukje natuur rondom uw huis. De natuur heeft het zwaar te verduren omdat steeds meer mensen kiezen voor een compleet bestrate tuin. We hebben een aantal tips voor u. tips waarmee u een tuin kunt creëren die leeft en waar dieren in kunnen leven. U zult daarvoor niet de hele tuin op de schop hoeven te nemen: een paar kleine aanpassingen zijn genoeg.

 

Een tuin die insecten aantrekt

In een tuin kunt u een variëteit aan insecten aantreffen. Dat gaat van hommels en lieveheersbeestjes tot vlinders. Van alle dieren die u in de tuin kunt aantreffen hebben vlinders de meeste schoonheid. In de ene tuin ziet u ze veel meer dan in de andere. Dat komt vooral door het type beplanting wat wordt aangelegd. Vlinders komen op bepaalde planten af. Een plant die vlinders specifiek aantrekt is de Buddleja Davidii. Dit is de vlinderstruik. Door de bloemen en hun specifieke kleur vinden vlinders deze plant onweerstaanbaar. Daarnaast zij n er nog meer struiken en planten die insecten aantrekken. Een citroenmelisse is een struik met een voor bijen zeer aantrekkelijke nectar in de bloemen: deze worden dan ook aangetrokken tot uw tuin wanneer u een citroenmelisse in uw tuin plant. Zeer nuttige insecten waarbij u mag denken aan de hommel, het lieveheersbeestje, de hommel en de spin trekt u aan door het planten van een Sedum. Dit zijn niet de insecten waar iedereen even hard op zit te wachten: weet dus wat u aanplant in uw tuin.

 

Zorg voor schuilplekken en voedsel voor dieren in uw tuin

De fout die regelmatig gemaakt wordt is dat een tuin zodanig kaal is dat er voor dieren geen plek is om te nestelen en te schuilen. Daarnaast wordt na de herfst het herfstblad zo grondig weggeruimd dat de aarde volledig kaal is. Dit is zeer onaantrekkelijk voor dieren in uw tuin. Laat altijd wat herfstblad liggen in een hoek van uw tuin. Egels zijn namelijk op zoek naar een plek voor hun winterslaap. Dit soort plekken zijn erg gewild. Gastheer of gastvrouw zijn voor een overwinterende egel is leuk en erg dankbaar. Daarnaast is het belangrijk dat u zorgt voor voldoende eten en drinken voor dieren. Een vogeldrinkschaal is heel praktisch. Vogels en andere dieren kunnen er water uit drinken in een droge periode. Ook kunnen de vogels in de drinkschaal een bad nemen. Voer voor de vogels is ook heel hard nodig. U hoeft niet het hele jaar met pindaslingers te gaan werken: u kunt ook planten met bessen in uw tuin neerzetten. Bepaalde zaden en nootjes zijn ook heel prettig om de vogels mee te voeren. In de wintermaanden is het wel belangrijk dat u ervoor zorgt dat de vogels goed gevoed worden. Met een vetbol zorgt u ervoor dat ze hun verendek glanzend en vet kunnen houden, iets wat nodig is om de kou te trotseren. Daarnaast is een pindaslinger in de winter wel heel geliefd. Brood, een restje gekookte aardappelen zonder zout en gekookte rijst zonder zout zijn ook heel goed om vogels mee te voeren. Zorg ervoor dat u deze zaken weer weghaalt wanneer er nestjes komen. Jonge vogels verdragen deze bijvoeding nog niet: ze zouden er zelfs aan kunnen sterven.

 

Nestkastjes en insectenhotels

Als goede gastheer of gastvrouw zorgt u er uiteraard voor dat dieren ook kunnen nestelen en verblijven in uw tuin. Een nestkastje kunt u gemakkelijk ergens ophangen. Doe dit echter wel hoog tegen een muur of boom op een plek waar katten er niet bij kunnen komen. Daarnaast is een insectenhotel heel mooi, decoratief en praktisch om te plaatsen. U kunt dit kopen in de winkel maar u kunt het ook zelf maken. Insecten houden het ecosysteem in stand. Ze zorgen voor de bestuiving van bloemen en planten. Wie een insectenhotel heeft in combinatie met fruitplanten en fruitbomen zal dan ook een betere oogst hebben. Met een insectenhotel trekt u onder andere gaasvliegen, bijen, wespen, lieveheersbeestjes en vlinders aan. Een dergelijk insectenhotel hangt u op een droge plek, in de zon, op een hoogte van minimaal 50 centimeter van de grond. U hoeft het niet schoon te maken. Door het gif in het schoonmaakmiddel zouden de bewoners kunnen sterven.

 

Ga geen gif gebruiken

Het spreekt voor zich dat u geen gif in de tuin moet gebruiken. Toch gebeurt dit regelmatig. Denkt u er bijvoorbeeld aan dat u slakken wil verdelgen met slakkengif. De vogels die naderhand de vergiftigde slakken eten zullen dit niet overleven. Verder is het goed om te weten dat de natuur bestaat uit insecten maar ook zeker uit ongedierte. Dit ongedierte is belangrijk om de natuur in stand te houden. Veel kleine soorten ongedierte dienen als voedsel voor vogels en grotere insecten. Wel kunt uiteraard gebruik maken van de natuur wanneer u planten heeft. Bladluis is een vorm van ongedierte die vaak in uw planten trekt waardoor deze dood gaan. Wie geen bladluis wil in zijn of haar tuin doet er goed aan om lieveheersbeestjes aan te trekken in de tuin. Deze beestjes voeden zich met bladluis waardoor het probleem van kapot gevreten planten tot het verleden behoort. Wilt u geen slakken bij uw moestuin dan kunt u bijvoorbeeld een potje met een bodempje bier ingraven in de tuin. De slakken komen er niet meer uit en uw moestuin wordt met rust gelaten. Bedenk u wel dat slakken ook tot het ecosysteem behoren. De vraag is dus of u iedere soort ongedierte wilt gaan bestrijden.

 

Een diervriendelijke tuin laten aanleggen

Heeft u een tuin die wel een opknapbeurt kan gebruiken en waar u een groene omgeving van wilt maken, schakel dan een hovenier in. Deze zal een tuin aanleggen waarin u rustig beschut zit maar waarin insecten en andere dieren ook hun huis hebben. U vergelijkt een aantal hoveniers met onderstaande button. Zo kunt u een interessante besparing realiseren.

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: