Tips tegen pottenkijkers

Dakraam
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Veel huizen in ons land zijn gebouwd met grote ramen. Dat is heerlijk want er komt een hoop licht door naar binnen. Nadelen hebben deze huizen echter ook. Zeker wanneer u aan een straat woont heeft u waarschijnlijk regelmatig last van pottenkijkers. Wie gehecht is aan zijn of haar privacy doet er dan ook goed aan om de ramen op een decoratieve manier te beschermen tegen pottenkijkers. We hebben een aantal decoratieve manieren voor u op een rij gezet.

 

Raamfolie

Wie goedkoop maar toch doeltreffend de ramen wil beschermen tegen pottenkijkers doet er goed aan om raamfolie te kopen. Dit is er in meerdere soorten en maten en ook in een hoop kleurstellingen. Daarbij moet u er goed aan denken dat raamfolie in twee versies wordt verkocht. U kunt het statische raamfolie kiezen maar u kunt ook kiezen voor raamfolie met een plak-laag. Statisch raamfolie heeft als groot voordeel dat u het gemakkelijk kunt aanbrengen en corrigeren naderhand. Ook het weghalen van raamfolie wanneer u toch een andere manier wilt om uw ramen te beschermen gaat dan gemakkelijk. Plakfolie met lijm heeft als voordeel dat het goed blijft zitten. Wanneer u het aanbrengt met een laagje water met afwasmiddel kunt u het ook nog eerst corrigeren voordat het hecht aan het raam. Een eventuele luchtbel na het drogen kunt u echter niet meer gemakkelijk corrigeren. Het verwijderen gaat ook lastiger omdat u de lijm laag pas na verhitting kunt los halen van het raam.

 

Glas in lood

Glas in lood geeft een prachtig effect aan een groot raam. Wanneer u effen ramen heeft kunt u dan ook heel goed een glas in lood paneel laten plaatsen voor het raam zelf om de inkijk weg te halen. Glas in lood is mooi en decoratief maar ook enorm zwaar. Denkt u er dan ook aan dat u het glas in lood goed stevig ophangt of laat ophangen voor uw raam. Zo weet u zeker dat u een veilige constructie heeft waarbij het glas in lood op precies de juiste hoogte hangt. Heeft u zelf geen glas in lood uit een ouder raam bij uw huis, kijk dan op een verkoopsite of bijvoorbeeld op een rommelmarkt. Ook een antiquair heeft vaak mooie glas in lood panelen liggen. Wilt u een persoonlijk kunstwerk voor uw raam dan zoekt u een glas in lood zetter die voor u een persoonlijk paneel ontwerpt. Hier betaalt u het meest voor maar het resultaat is oogverblindend.

 

Planten voor uw raam

Planten zuiveren de lucht en wanneer u ze voor uw raam zet nemen ze gelijk de inkijk voor een belangrijk deel weg. Heeft u geen vensterbank, denk dan bijvoorbeeld aan hangplanten die u voor het raam kunt ophangen. Planten halen de inkijk weg maar u kunt nog altijd goed naar buiten kijken. Deze natuurlijke methode tegen pottenkijkers is dan ook heel mooi en populair.

 

Verf zelf uw ramen

Bent u creatief en/of heeft u kinderen die creatief zijn, dan is het een leuk idee om zelf uw ramen te verven. Er is speciale glasverf in de handel waarmee u dit klusje kunt klaren. U kunt het thema aanpassen aan het seizoen en aan specifieke feestdagen. Dit is een manier van uw huis beschermen tegen pottenkijkers die absoluut erg origineel is. Denk eraan dat de ramen lappen met verf op de ramen lastig gaat. U zult in dat geval doorgaans de verf weg moeten schrappen met een glasschraper voor u de ramen kunt schoonmaken. Daarna kunt u weer een nieuwe tekening plaatsen.

 

Een valletje plaatsen

Een valletje is een manier die vaak doet denken aan het huis van een bejaarde. Het gaat hierbij om een laag gordijntje wat wordt gespannen tot 40 a 50 centimeter vanaf de vensterbank gemeten. Tegenwoordig zijn er veel valletjes te koop die ook passen in een modern interieur. Er zijn meerdere prints en kleuren waardoor ze een verrijking vormen voor uw raam. Voordeel van een valletje is dat u het gemakkelijk opzij kunt schuiven wanneer u zelf even de straat in de gaten wil houden. Daarnaast is een belangrijk voordeel dat u een valletje gemakkelijk kunt wassen of weg halen wanneer de ramen worden gewassen.

 

Shutters voor uw ramen

Shutters doen denken aan romantische huisjes in het Middellandse Zee gebied. Deze luiken die u voor de ramen plaatst geven dan ook gelijk een flink stuk sfeer aan uw woning. Ze worden vaak aan de buitenkant van de woning geplaatst en daarom zijn ze niet goedkoop. Shutters zijn gemaakt van weer bestendig hout en ze moeten met regelmaat worden geschilderd omdat ze een hoop regen vangen. Shutters kunnen van buitenaf of van binnenuit worden geopend en gesloten. U kunt ook kiezen voor shutters aan de binnenkant van uw ramen. Deze zijn wat goedkoper maar het nadeel is dat ze een behoorlijk stuk ruimte op uw vensterbank of voor uw raam in beslag nemen. Shutters zijn duurder dan de eerder genoemde oplossingen maar ze zijn bij uitstek de meest smaakvolle en sfeervolle middelen om pottenkijkers te weren.

 

Uw huis weer als nieuw

Wilt u pottenkijkers weren maar heeft u geen idee waar te beginnen dan is het een idee om een binnenhuis architect in te schakelen. Deze zal voor u kijken hoe u kunt voorkomen dat er naar binnen wordt gegluurd en daarnaast zal de binnenhuis architect uw huis een grondige make over geven. Vergelijk prijzen van vaklieden met onderstaande button. U ontvangt een aantal prijsopgaven om naast elkaar te leggen. Op die manier ziet u direct hoe u tegen een acceptabele prijs een einde kunt maken aan het gegluur naar uw huis.

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Dakraam

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: