Tuinstijlen om toe te passen op jouw tuin

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Veel tuinen in ons land ogen rommelig: ze zijn een echte ratjetoe. De reden hiervan is heel eenvoudig: er zit geen eenheid in de tuin waardoor er een potpourri van stijlen ontstaat. Het onrustige geheel zorgt ervoor dat uw tuin bepaald geen lust voor het oog is en erg onrustig oogt. We keken naar de meest voorkomende tuinstijlen die u kunt toepassen in uw tuin. Daarnaast keken we hoe u deze stijlen gemakkelijk kunt toepassen in uw tuin zonder dat u ieder jaar nieuwe spullen nodig heeft voor in uw tuin.

 

Kleurgebruik wat bij een bepaalde stijl past

Het kleurgebruik in een tuin is een heel persoonlijk iets. Er zijn meerdere vormen van kleuren en kleurencombinaties die in een tuin zijn toe te passen. Houdt u van accessoires in heel veel vrolijke en bonte kleuren door elkaar heen, dan houdt u waarschijnlijk van de mediterrane tuinstijl. Een dergelijke tuin straalt zonnigheid en vrolijkheid uit. Het is de ideale tuin voor een tuinfeest of voor een heerlijke siësta in zomerse maanden. Houdt u van pasteltinten in uw tuin dan heeft u waarschijnlijk een romantische tuinsmaak. Deze tinten geven rust in uw tuin en daarnaast zijn ze wat neutraler. Een geschikte tuin voor wie rust zoekt. Een moderne tuin heeft kleuren die neutraal zijn. Denkt u aan wittinten, grijstinten, zwarttinten en bijvoorbeeld taupe. Deze tuin heeft een moderne en strakke uitstraling. De ideale tuin om een moderne lounge set in te plaatsen.

 

De materialen die gebruikt zijn in uw tuin

Voor het meubilair in een tuin hangt uw smaak vaak samen met het materiaal wat u koopt. Heeft u een mediterrane tuin dan zal uw voorkeur uitgaan naar meubilair van hout of metaal. U koopt metalen meubels in vrolijke kleuren gelakt waardoor ze goed passen bij de uitbundige stijl van uw tuin. Werk de tuinmeubels af met bijvoorbeeld fel gekleurde (tuin) kussens om een comfortabel zacht zitje te krijgen. Door te kiezen voor specifieke tuinkussens zijn deze vochtbestendig. Ze kunnen ook tijdens een zomerse bui buiten liggen. Een moderne tuin heeft vaak meubilair wat van wicker of kunststof gemaakt is. Deze tuinmeubels kunt u het hele jaar door buiten laten staan maar u moet dan wel bedenken dat kou in de wintermaanden de kunststof en wicker verzwakt. Wilt u een aantal jaren plezier hebben van uw tuinmeubels dan zult u ze in de wintermaanden binnen moeten zetten. In deze meubels kiest u voor kussens die eveneens in neutrale kleuren als wittinten, grijstinten, zwartschakeringen en taupe zijn uitgevoerd. Een romantische tuin heeft houten meubilair wat ook van rotan gemaakt kan zijn. Dit materiaal is uiterst onderhoudsgevoelig. U zult het eens per jaar moeten aflakken voordat u het in de zon plaatst. De kussens zijn in pasteltinten.

 

De beplanting in een tuinstijl

Beplanting is voor veel mensen het meest favoriete onderdeel van hun tuin. Heeft u groene vingers, dan heeft u volop keuze. Bij een mediterrane tuinstijl kiest u voor planten die horen bij deze streek. U kunt kiezen voor prachtige Mexicaanse cactussen maar u kunt ook helemaal los gaan met een aantal (imitatie) palmbomen. Door te kiezen voor beplanting met felle kleuren sluit u helemaal aan bij de tuinstijl die u heeft gekozen. Eenjarige bloeiers passen eveneens prima in deze tuin wanneer u ze kiest in de kleuren van uw tuin. Een romantische tuin is vaak een meer verwilderde tuin. Er hoort een begroeide schutting met klimop bij en daarnaast staan niet alle planten strak in een bak geplaatst. Kies ook hier voor eenjarige bloemen die gedurende het jaar opkomen. Bloembollen zullen vaker opkomen waardoor u er meerdere jaren plezier van heeft. Bij een moderne tuinstijl staan de bloemen en planten strak in bakken en perken. Wilt u een moderne tuin met een warme uitstraling, kies er dan voor om uw bakken en perken te laten ontwerpen door een hovenier. Heeft u zelf kijk op de begroeiing, denk er dan aan dat u het hele jaar door een bloeiende tuin wil hebben. Kies niet alleen bloemen en planten die in de zomermaanden mooi zijn maar kies een combinatie waardoor iedere paar maanden een ander deel van uw bakken en perken in bloei staat.

 

Aandachtspunten bij het bepalen van een tuinstijl

Kiest u voor een bepaalde tuinstijl dan is er een aantal zaken waar u goed aan moet denken. Ze bepalen mede uw keuze voor materialen en een bepaalde stijl.

  • Weet welke kleuren u al dan niet mooi vindt. Bij een mediterrane tuinstijl horen heel uitgesproken felle kleuren. Bedenk goed welke kleuren u mooi vindt voor in uw tuin voor u tot aanschaf overgaat. Het laatste wat u wilt is dat u ieder jaar naar de winkel moet gaan omdat u bent uitgekeken op de kleuren in uw tuin. Bedenk ook welke kleuren u absoluut niet mooi vindt voor u naar de winkel toe gaat.
  • De hoeveelheid tijd die in een tuin gaat zitten. Een romantische tuin bestaat vooral uit heel veel ‘verwilderde’ bloemen en planten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat u nooit onkruid hoeft te wieden en dat u al deze bloemen en planten niet hoeft te verzorgen. Het is goed om te bedenken of u hier wel tijd voor heeft. Is dit niet het geval, overweeg dan om de diensten van een hovenier af te nemen.
  • De materialen van een moderne tuin zijn heel gevoelig voor kou en vocht. Heeft u veel kunststof materiaal in uw tuin staan, kijk dan of u dit in de wintermaanden binnen kunt zetten. Is dit niet het geval, dek het dan goed af om het te beschermen tegen weersinvloeden.

Een mooie gestileerde tuin

Wilt u een mooie tuin in een bepaalde stijl maar heeft u zelf niet de kennis in huis om dit aan te leggen, schakel dan een hovenier in en bespreek uw wensen. U vindt een lokale hovenier met onderstaande button. Op die manier kunt u gelijk prijzen opvragen en naast elkaar leggen. U vindt de juiste hovenier voor uw klus.

 

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: