Huiseigenaren met een laag inkomen moeten een soort tegoedbon krijgen om hun woning te isoleren. Dat staat in het zogenoemde Nationaal Isolatieprogramma, dat maandagochtend wordt gepresenteerd in Den Haag. Het plan is een initiatief van maatschappelijke organisaties als de Consumentenbond en Natuur & Milieu, de politieke partijen GroenLinks, CDA en ChristenUnie en Koninklijke Bouwend Nederland.
Nederland beschikt over 2,7 miljoen woningen die naar geïsoleerd zijn. Met het huidige isolatietempo duurt het volgens de initiatiefnemers tot het jaar 2100 voor alle huizen in Nederland goed geïsoleerd zijn. Ze zeggen dat het Nederlandse isolatiebeleid op de schop moet. Het isoleren van woningen moet sneller, slimmer en socialer, volgens hen.
‘In het Klimaatakkoord staat dat in 2050 alle huizen duurzaam moeten zijn’, aldus Tweede Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie. ‘Met dit isolatieplan helpen we uiteindelijk de energierekening en energieconsumptie van gezinnen omlaag te brengen’, aldus zijn collega-Kamerlid Henri Bontenbal (CDA). En Laura Bromet van GroenLinks: ‘Veel mensen zijn bang dat ze de klimaatmaatregelen niet kunnen betalen. Terwijl ze het wel willen. Met dit isolatieplan kan iedereen een energiezuinig en comfortabel huis krijgen.’
CDA, GroenLinks en ChristenUnie presenteerde vorige week een plan om het Nederlandse isolatiebeleid op de schop te nemen. Het Manifest Nationaal Isolatieprogramma wordt gesteund door onder meer de Consumentenbond, Bouwend Nederland en Natuur & Milieu. Volgens de partijen worden op dit moment veel te weinig huizen geïsoleerd.
Wie in 2021 oproep wil doen tot subsidie voor woningisolatie, kan dat pas ná de verbouwing doen. Huiseigenaren met een laag inkomen zien daarom vaak af van de investering. De partijen willen een systeem met tegoedbonnen invoeren, waarbij iedere gemeente een tegoedbon kan verstrekken aan woningeigenaren. Die bon kan worden ingeleverd bij erkende aannemers en bouwbedrijven.
Tegoedbonnen en isolatieteams
Woningeigenaren met een smalle beurs kunnen volgens het plan een voucher, een tegoedbon, aanvragen. Het is een van de punten in een manifest met twaalf concrete voorstellen. Andere punten zijn onder meer het opleiden van vakmensen in de isolatiebranche en het instellen van teams die bewoners actief benaderen en ondersteunen.
Verhuurdersheffing moet omlaag
Ook word er gezegd dat de plan de verhuurdersheffing voor woningcorporaties aanvalt- die moet omlaag of worden afgeschaft, om de corporaties te stimuleren om op grote schaal huurhuizen te isoleren. Het hele plan zou minstens 300 miljoen euro per jaar kosten, bovenop subsidies die al bestaan.
De organisaties en politieke partijen hopen dat het aantal deelnemers de komende tijd toeneemt om met meer kracht het isolatiebeleid te verbeteren.
Vereniging Eigen Huis (VEH) pleitte voor de zomer al voor een isolatieplan, zoals nu wordt ingevoerd. Het gaat volgens VEH vooral om huizen met energielabel B of lager die zijn gebouwd voor 1995. De helft van de mensen die zo’n huis hebben, liet weten graag te willen isoleren, maar op te zien tegen de hoge kosten, waarvoor pas achteraf subsidie kan worden aangevraagd.
Veel mensen zijn bang dat ze klimaatmaatregelen niet kunnen betalen, terwijl ze het wel willen. Met dit isolatieplan kan iedereen een energiezuinig en comfortabel huis krijgen. Het plan kost minstens 300 miljoen euro per jaar, bovenop de huidige subsidiegelden. In augustus lekte al uit dat het demissionaire kabinet op Prinsjesdag miljarden euro’s extra uittrekt voor klimaatmaatregelen. De partijen willen dat het plan wordt opgenomen in het regeerakkoord van een nieuw kabinet. In het plan stellen de partijen onder meer dat de verhuurdersheffing voor woningcorporaties moet worden verlaagd – of afgeschaft – om ook woningcorporaties te stimuleren om op grote schaal huurhuizen te gaan isoleren. Ook willen de partijen dat het verlaagde btw-tarief op isolatiewerkzaamheden gehandhaafd blijft.
Feit blijft wel feit dat het investeren in isoleren de bewoner drie keer voordeel oplevert- een lagere energierekening, een comfortabel huis en een betere prijs bij verkoop van de woning.