De gasketelwet: zelf geen eigen cv ketel meer plaatsen in 2023

De gasketelwet: zelf geen eigen cv ketel meer plaatsen in 2023

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Per 1 januari 2023 (datum nog onzeker) zal het voor amateur klussers niet meer mogelijk zijn om een eigen cv ketel te plaatsen. Dit staat in de nieuwe gasketelwet. In dit artikel leggen wij uit hoe dit in zijn werking gaat.

De gasketelwet

De gasketelwet houdt in dat er een bepaalde certificering nodig is om een cv ketel te mogen installeren. Ook alle vakspecialisten zouden hierdoor een certificaat moeten halen om hun baan te kunnen behouden. Echter ligt deze wet al sinds 2015 klaar en is de wet ook al 4 keer uitgesteld. De wet zal nu gelden vanaf 1 januari 2023, dit is echter nog niet zeker. Veel installateurs weten niet waar ze aan toe zijn doordat de wet al zo vaak is uitgesteld.

Waarom deze wet?

De reden waarom deze wet wordt ingevoerd is omdat er veel zelf wordt geknutseld door niet gecertificeerde klussers. Hierdoor komt het wel eens voor dat er een foutje wordt gemaakt of dat de klus gewoon niet goed wordt uitgevoerd. Jaarlijks vallen er tussen de 10 en 15 doden in Nederland door koolmonoxidevergiftiging. Door deze wet in te voeren probeert de overheid dit te beperken. 

De uitstelling

Veel mensen vragen zich af waarom deze wet steeds wordt uitgesteld. Dit komt doordat de wet erg lastig te handhaven is. De gemeenten zeggen dat zij dit simpelweg niet aankunnen. Ook is het idee naar voren geschoven om de vrije verkoop van cv ketels af te schaffen. Hiermee kunnen particulieren alleen nog maar een cv ketel aanschaffen via een vakspecialist. Of dit idee ook nog werkelijkheid zal worden is nog maar een vraag.

Cv ketel aanschaffen

Is uw cv ketel aan vervanging toe dan is het verstandig om de opties voor een nieuwe ketel te vergelijken. Met de vergelijkingsservice van OfferteAdviseur kunt u gratis én vrijblijvend meerdere offertes vergelijken van lokale vakspecialisten. Zo kunt u ook nog eens tot wel 30% op de kosten besparen.

*TIP* Bekijk hier ook de opties voor de duurzame warmtepomp!

Gerelateerd:

Direct naar:

De gasketelwet: zelf geen eigen cv ketel meer plaatsen in 2023

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: