ikea bank in elkaar zetten

Ikea bank in elkaar zetten

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Ikea is een van de meest populaire winkels in de wereld. De keten heeft een groot assortiment aan meubelstukken, opbergers en planten. Je kunt dus heel jouw woning hiermee inrichten. Een Ikea bank is daarbij een goed voorbeeld en je kunt er veel verschillende varianten van vinden. Maar hoe kun je deze bank in elkaar zetten? Welke gereedschappen heb je nodig? Onderstaande informatie zorgt ervoor dat je alle kennis in huis hebt om jouw nieuwe bank op zijn plek te krijgen. 

 

Wat is een Ikea bank?

Een Ikea bank komt in meerdere varianten. Er is daarom niet direct een duidelijk model wat als Ikea bank bestempeld kan worden. Wel zijn dit de banken die je bij de woonwinkel tegenkomt. Je kunt dan kiezen voor een simpele tweezitter, waarbij je de hoezen in vrijwel iedere denkbare kleur kunt krijgen. Echter kun je ook kijken naar een hoekbank, U-bank of een mooie slaapbank. Verschillende banken zijn aan te schaffen en door de grote hoeveelheid aan kleuren heb je altijd een bank die bij jouw woning past. Je kunt daarom altijd alle mogelijkheden vergelijken en de juiste afmetingen bekijken voor de ruimte waarin je de bank plaatst. 

 

Welke gereedschappen heb je nodig? 

Een Ikea bank in elkaar zetten gebeurt door te kijken welke gereedschappen je nodig hebt. In de handleiding staat een handig overzicht van welke schroeven erbij zitten, waardoor je ook al een beeld hebt van het gereedschap dat erbij hoort. Zo moet je er onder andere voor zorgen dat je verschillende schroevendraaiers bij de hand hebt. Denk hierbij aan een kruiskop en een platte schroevendraaier. Bij de bank zit daarnaast een inbussleutel in het pakket, welke je nodig hebt om bepaalde schroeven vast te zetten en alles goed te aan elkaar te monteren bij jouw bank.  

Je kunt er daarnaast voor kiezen om alles met een elektrische schroevendraaier uit te voeren, waardoor je minder kracht hoeft te zetten. In dit geval is het wel belangrijk dat je de juiste bitjes klaarlegt. Bekijk daarom goed welke formaten je nodig hebt, zodat je tussendoor niet meer opnieuw hoeft te zoeken. Uiteraard kun je ook de volledige set neerleggen en erbij pakken zodra je deze nodig hebt. Door het gereedschap vooraf al klaar te leggen en eventueel al in de juiste volgorde te plaatsen, kun je jezelf veel tijd besparen tijdens het in elkaar zetten van de Ikea bank. 

 

Hoe kun je hem in elkaar zetten?

Het is dan belangrijk dat je de handleiding volgt, die in het pakket zit en bij de banken met de verwisselbare hoezen in de verpakking van de hoes. Een Ikea bank in elkaar zetten zonder de handleiding kan namelijk lastig zijn en je volgt al snel de verkeerde stappen. Ikea heeft ervoor gezorgd dat de handleiding stap voor stap vertelt hoe je jouw bank binnen een korte tijd hebt staan. Je begint dan eerst met alle materialen naast elkaar te leggen en eventueel al in de volgorde te leggen die nodig is om de handleiding te kunnen volgen. 

De Ikea bank in elkaar zetten begint dan bij het in elkaar zetten van het frame. Het is goed om eerst de zijkanten in elkaar te zetten, zodat je het middelste deel er daarna aan kunt maken en het frame klaar hebt. Zorg ervoor dat je de zijkanten nog niet te strak vastdraait, omdat je anders niet alles meer goed gemonteerd krijgt. Zodra je het frame hebt, kun je de kussens erop plaatsen en de eventuele verwisselbare hoes eroverheen trekken. Binnen een korte tijd heb je jouw bank volledig in elkaar staan met behulp van de handleiding en is het genieten van het zitoppervlak. 

 

Wat als er onderdelen ontbreken? 

Een Ikea bank in elkaar zetten gaat vaak voorspoedig. Echter kan het zijn dat je tijdens het monteren erachter komt dat je bepaalde onderdelen niet meegeleverd hebt gekregen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een stang of houten plank, maar ook aan de schroeven die je nodig hebt om alles naar behoren vast te zetten. Je kunt dan altijd contact opnemen met Ikea, zodat je de ontbrekende onderdelen geleverd krijgt. Echter kun je ook zelf langs de winkel gaan. Verschillende vestigingen hebben namelijk een punt waar je de schroefjes kunt halen, zodat je gelijk weer door kunt gaan met het monteren. 

 

De werkzaamheden uitbesteden en de kosten 

Je kunt de Ikea bank in elkaar laten zetten door een professional. Ikea heeft hiervoor een eigen montageservice beschikbaar, maar er zijn ook verschillende professionals die jou hierbij kunnen helpen. Het grootste voordeel hiervan is dat je zelf niet lang bezig bent met de werkzaamheden en eventueel iets anders in huis kunt gaan doen. Door de kennis van de professional weet je ook zeker dat de bank goed in elkaar staat en je alleen nog maar kunt genieten van het eindresultaat. 

Bij het inschakelen van een professional komen wel kosten kijken. Bij een Ikea bank in elkaar zetten schaf je zelf de materialen aan, waarna de professional een uurtarief hanteert voor de werkzaamheden. Je dient hier goed op te letten. Ieder bedrijf mag namelijk een eigen bedrag hanteren, waardoor je al snel meer betaalt dan nodig is. Met het maken van een goede vergelijking zorg je ervoor dat de uiteindelijke factuur laag blijft en je alleen nog maar kunt genieten van de eindresultaten. 

 

Vraag offertes aan 

Wil je zelf de Ikea bank in elkaar zetten of schakel je toch liever een professional in voor het montagewerk? Als je alles uit handen wilt geven kun je het beste offertes opvragen van bedrijven in de omgeving. De prijsopgaven zorgen ervoor dat jij weet aan welke bedragen je kunt denken en je kunt gelijk een goede vergelijking maken tussen de verschillende offertes. Door hier de tijd voor te nemen kun je de bedragen zo laag mogelijk houden en heb je binnen een korte tijd een professional gevonden die bij jou passen. De afspraak kun je snel inplannen door middel van de contactgegevens op de offertes. Het bedrijf komt dan snel bij jou aan huis. 

Gerelateerd:

Direct naar:

ikea bank in elkaar zetten

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: