Overbelast energienet door zonnepanelen

Overbelast energienet door zonnepanelen
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De Nederlandse daken komen steeds voller te liggen met zonnepanelen. Veel mensen zijn bezig om op een duurzame manier hun eigen energie te produceren. Wanneer u meer stroom produceert dan dat u verbruikt is het mogelijk om de stroom terug te leveren aan uw energieleverancier.

Hoe kan het energienet overbelast raken?

Zoals u net al heeft gelezen is het mogelijk om stroom terug te leveren aan de energieleverancier wanneer u teveel produceert. Dit noemt men salderen. In het voorjaar wordt er in sommige gebieden in Nederland teveel energie tegelijk teruggeleverd aan het energienet waardoor het net dit niet meer in zich op kan nemen. Uit veiligheidsredenen kan het zijn dat de omvormer van uw zonnepanelen zichzelf uitschakelt waardoor u soms een aantal uur per dag geen werkende zonnepanelen heeft. Hoe u dit kunt oplossen leest u in de volgende alinea.

Hoe voorkom ik het uitvallen van zonnepanelen?

Het beste is om overdag minder stroom terug te gaan leveren aan het energienet. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door overdag grote huishoudapparaten te gebruiken zoals de wasmachine of vaatwasser. Ook kunt u bijvoorbeeld uw elektrische auto opladen.

Ook kan het zo zijn dat de zonnepanelen verkeerd zijn aangesloten in de meterkast. De aansluiting moet namelijk genoeg capaciteit hebben om de energie te kunnen verwerken. Laat een professional hier naar kijken.

Mocht u hierna nog steeds last hebben van een uitvallende omvormer, laat dan uw gehele installatie controleren door een vakspecialist. Hierbij wordt de omvormer, fase aansluiting en aansluitkabel gecontroleerd.

*Goed om te weten* Dit probleem van een overvol energienet komt niet overal in Nederland voor. Het is dus geen landelijk probleem. Contacteer uw netbeheerder bij blijvende problemen.

Gerelateerd:

Direct naar:

Overbelast energienet door zonnepanelen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: