De minimale dikte van een spouwmuur

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Elke woning heeft een spouwmuur. Maar misschien vraag jij je af hoe dik die eigenlijk is. Daarover vertellen wij jou meer in deze blog.

De spouwmuur

Maar wat is een spouwmuur precies? Een spouwmuur is een muur die bestaat uit twee muren. Namelijk een binnenmuur en een buitenmuur, die worden ook wel binnenblad en buitenblad genoemd. De lege ruimte tussen die twee muren wordt spouw genoemd.

Hoe ontstond de spouwmuur?

In de 17e eeuw werden als spouwmuren gebouwd in gebouwen zoals gemeentehuizen. In die tijd werd toen al de spouwmuur geïsoleerd organisch isolatiemateriaal. In de 19e eeuw werden toen steeds meer woningen gebouwd die niet voorzien waren van een spouwmuur. Een spouwmuur is gewoon duurder dan een enkele muur. Hierdoor ontstond wel vaker vochtproblemen in huizen. Huizen die voorzien waren van een spouwmuur hadden hier echter geen last van. Tegenwoordig wordt het juist wel verplicht om huizen te bouwen die voorzien zijn van een spouwmuur. De spouw moet ook dan voorzien aan isolatie. De spouwmuur moet dus een bepaalde rc-waarde hebben. Voor nieuwbouw moet die waarde minimaal 4,7 zijn. Voor dak en vloer gelden andere waarden.

Minimale dikte

De spouwmuur wordt tegenwoordig tijdens de bouw aan de binnenkant van de muur geïsoleerd. De spouwmuur moet dus breed genoeg zijn. Alleen heeft het bouwbesluit toch geen minimale dikte geëist van de spouwmuur. Wel moet er na de isolatie minimaal 2 centimeter van de spouw overblijven.

Voor elke breedte van de spouwmuur wordt weer een ander soort isolatiemateriaal voor gebruikt. Elk materiaal heeft een andere isolatiewaarde.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: