De top 10 mooiste tuinen

De top 10 mooiste tuinen
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De tuin bij je huis zou het mooiste plekje moeten zijn. Je brengt er immers een hoop tijd in door en daarnaast kan je er heerlijk in ontspannen. We keken voor je naar de top 10 mooiste tuinen. Daarbij gaat het om stijlen van tuinen die je kan aanleggen. Het aanleggen van een tuin is een vak apart maar daar komen we straks op terug. 

 

Op de eerste plek: de botanische tuin 

Een botanische tuin is een tuin waarin een hoop plantensoorten gerangschikt staan en die met vakkennis is aangelegd. Het gaat om een tuin waarin je door verschillende ‘werelden’ en landschappen heen loopt. Dit soort tuinen zie je vaak terug bij mensen die een grote tuin tot hun beschikking hebben. Zelfstandig onderhouden is vaak niet te doen en dat is de reden waarom je meestal een hovenier hebt bij een dergelijke tuin. 

 

Op de tweede plek: de belevingstuin 

Een hoekje waar een windgong een rustgevend geluid geeft en in een andere hoek glinstert een watervalletje. Je hoort het geluid van een kikker in een vijver en in weer een ander gedeelte groeien heerlijk ruikende bloemen. We hebben het over de belevingstuin. Deze tuinen zie je vaak bij instellingen en andere grote gebouwen maar ook bij steeds meer particulieren worden ze gebouwd. Een belevingstuin is bedoeld om de zintuigen te prikkelen. Een oase van rust of juist van levendigheid, je overlegt het eerst met een hovenier voordat de tuin wordt aangelegd. 

 

Op de derde plek in dit rijtje: de avontuurlijke tuin 

Heb je kleine kinderen, dan is een avontuurlijke tuin helemaal je van het. Je kan ervoor kiezen om een tuin zo te maken dat de kinderen er urenlang in kunnen spelen. Zo hoef je ze nooit naar buiten te sturen, ze gaan vanzelf. Een boomhut is in dit geval een prachtige toevoeging van een tuin. Daarnaast kan je kiezen voor een tuin met een ingebouwde trampoline of een schommeltouw wat aan een boom hangt. Een avontuurlijke tuin is een tuin die met je kinderen mee groeit.

 

Op de vierde plek: de tuin met hoogteverschil 

Is jouw tuin niet heel groot dan kan je gebruik laten maken van hoogteverschil om ervoor te zorgen dat je tuinoppervlak groter lijkt. Dit is een klus die je aan de hovenier moet overlaten. Er moet immers met een shovel worden gewerkt om het hoogteverschil aan te brengen. Daarnaast zal je hele bestaande tuin op de schop moeten worden genomen. Een tuin met hoogteverschil is dan ook een flinke klus maar deze is alleszins de moeite waard. 

 

Op de vijfde plek: de tropische tuin 

De tijd dat je geraniums in je tuin had hangen die het enige groen vormden ligt achter ons. Tegenwoordig laten mensen hun tuin prachtig aanplanten met tropische planten. Ze zijn in vrijwel ieder tuincentrum te koop en op die manier maak je van jouw tuin een soort vakantie bestemming. Denk er wel aan dat je voor je een tropische tuin inricht advies inwint bij een hovenier. Niet iedere tropische plant houdt het immers vol in een tuin in ons kikkerlandje. 

 

Op de zesde plek: de zelfvoorzienende tuin 

Eet jij het liefst groente en fruit wat onbespoten is en waar je zelf de hand in hebt gehad, dan is een zelfvoorzienende tuin een geweldig idee. Je plant een moestuin aan en in die moestuin groeit groente en fruit van het seizoen. Op die manier heb je altijd een voorraadje eigen eten in huis. Heb je in één keer teveel van een soort groente en krijg je het niet op, maak het dan in een potje in. Zodoende heb je er het hele jaar door plezier van. Werken in een eigen moestuin wordt door veel mensen als ontspannend beschouwd. 

 

Op de zevende plek: het insectenparadijs 

Veel insecten in ons land zijn aan het uitsterven. Een van de redenen van dit uitsterven is dat er steeds meer bestrating wordt aangebracht waardoor er een steeds kleinere biodiversiteit is. Je kan ervoor zorgen dat jouw tuin aantrekkelijk wordt voor insecten. Dan bedoelen we uiteraard niet voor wespen en andere plaagdieren maar wel voor bijvoorbeeld vlinders. Door een vlinderstruik en meerdere soorten bloemen in de tuin haal je insecten naar je tuin en zorg je voor een stukje natuurbehoud. 

 

Op de achtste plek: de bloementuin 

Bloemen in je tuin geven kleur en daarnaast hebben ze ook een functie die we zojuist al kort benoemden. Ze zorgen ervoor dat de insectenstand in ons land op peil blijft. Een bloementuin kan je aanplanten met bloeiende planten maar je kan er ook voor kiezen om bloemen te zaaien met pakketjes die speciaal daarvoor in de handel zijn. in beide gevallen krijg je een tuin die bloeit en leven voortbrengt. Stukken mooier dan een bestrate tuin. 

 

Op de negende plek: de tuin met zithoekjes 

In je eigen tuin zitten met een glas thee of een kop koffie, voor veel mensen is dit het summum van genot. Niet iedere tuin heeft evenveel zon overdag en daarom is het een goed idee om in een tuin meerdere zithoekjes in te richten zodat je op elk deel van de dag zon kan hebben om van te genieten. Zit je liever niet in de zon dan ga je juist op een schaduwrijk plekje zitten. Een tuin met zithoekjes is een geweldig bezit. 

 

Op de tiende plek: de tuin voor iedereen 

De tuinen die we zojuist beschreven zijn vaak fijn voor een bepaald aantal personen in je gezin. Wil je juist een tuin die voor iedereen wat biedt dan leg je een tuin voor iedereen aan. Dit doe je in overleg met een hovenier. Deze kan jou vertellen hoe je een tuin aanlegt waar de kinderen in kunnen spelen terwijl je er zelf rustig van kan genieten. 

 

Betaal niet teveel voor een hovenier 

Een hovenier klinkt duurder dan hij of zij is. Door het vergelijken van offertes voordat je iemand inschakelt kan je een behoorlijk bedrag besparen. Dat doe je met onderstaande button. Je ontvangt meerdere prijsopgaven om naast elkaar te leggen en op die manier kan je tot wel 20 procent besparen op een mooie tuin. 

Gerelateerd:

Direct naar:

De top 10 mooiste tuinen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: