Top 10 duurzame producten in de wereld

Top 10 duurzame producten in de wereld
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De hoeveelheid afval die je jaarlijks produceert kan behoorlijk oplopen. Wie er een duurzame levensstijl op na wil houden kiest voor duurzame producten. Het gaat hier om producten die in feite No Waste zijn. Je kiest dus voor producten die je niet zomaar weggooit of waarmee je verspilling voorkomt. We keken voor je naar een aantal van die duurzame producten. Zo zie je in één keer hoe jij de wereld een klein stukje kan verbeteren. 

 

Op 1: stop de verspilling van voedsel 

Het meest verspilde product ter wereld is eten. Je zou het niet zeggen. In sommige landen is er een groot tekort aan en in eigen land wordt er jaarlijks enorm veel eten weggegooid. Wel een paar kliko’s per persoon in totaal. De verspilling van eten komt vooral doordat het de THT datum eraan komt. het eten mag niet meer in de winkel worden verkocht terwijl het nog wel kan worden gegeten. Er komen steeds meer apps om dit eten op te halen bij de winkel tegen een lagere prijs. Zo ga je verspilling tegen en maak je de wereld een stukje mooier. 

 

Op 2: voorkom het ‘doordraaien’ van eten 

De komkommers die jij in de supermarkt ziet voldoen allemaal aan een bepaalde maatstaf. Dat geldt voor veel meer groente en fruit. Groente en fruit die niet aan die maatstaf voldoen worden vaak ‘doorgedraaid’. Het wordt niet verkocht en dus verdwijnt het weer. Dit doordraaien wordt tegenwoordig voorkomen door veel supermarkten die het als ‘kneusjes’ tegen een lagere prijs verkopen. 

 

Op 3: een alternatief voor plastic zakjes 

Plastic zakjes verdwijnen steeds meer uit de supermarkt. Het gaat hier dan ook om een van de hoofd ingrediënten van de plastic soep die in de oceanen drijft. Een goed alternatief voor plastic zakjes is bijvoorbeeld het papieren zakje wat je steeds vaker in de winkel ziet. Ook zijn er bedrijven die met groente- en fruit netjes werken. Het gaat hier om een soort herbruikbare verpakking die je eenmalig koopt en daarna oneindig kan hergebruiken. 

 

Op 4: een ander soort rietjes 

De plastic soep die we zojuist benoemden bestaat ook voor een deel uit rietjes. Rietjes zijn een product wat in de oorspronkelijke plastic vorm al niet meer in eigen land wordt verkocht. Doordat het alternatief, papieren rietjes, niet handig is komen er steeds meer herbruikbare rietjes. Het gaat hier om rietjes van siliconen of RVS die je met een ragertje kan schoonmaken. Dit soort rietjes is heel praktisch en ook nog eens heel stijlvol. 

 

Op 5: het alternatief voor het broodzakje 

De Bee Wrap is een alternatief voor een broodzakje. Het is een product wat wordt gemaakt van linnen of katoen waar een laag bijenwas op is aangebracht. Je vouwt de wrap om je eten heen en je verwarmt deze een beetje met je handen. Daardoor blijft de wrap goed zitten. Dit alternatief maak je schoon met een beetje koud of lauwwarm water. Leg de wrap niet in de vaatwasser want daardoor verdwijnt de laag bijenwas. Naast broodzakjes verminder je ook het gebruik van vershoudfolie. 

 

Op 6: siliconen dekseltjes 

Even een bakje afdekken of een pan met eten waarvoor je geen deksel hebt. Het gebruik van vershoudfolie loopt de spuigaten uit. Los van het feit dat het gaat om een product waarmee de meeste mensen niet goed overweg kunnen is het ook nog eens lastig afbreekbaar. Steeds meer fabrikanten komen met siliconen dekseltjes die je over een pan of bakje heen kan vouwen waarna het op zijn plaats blijft zitten. Ook hier geldt: het is eenmalig een aanschaf maar daarna heb je er ook heel lang plezier van. 

 

Op 7: tweedehands kleding 

Kleding die je koopt in een opwelling en daarna nooit meer draagt. Iedereen heeft wel een paar van die items in de kast hangen. Tegenwoordig bestaan er websites zoals Vinted waar je jouw kleding een tweede leven kan geven. Zo voorkom je dat de kleding wordt weggegooid. De kleding verkoop je door aan kopers in binnen- of buitenland. 

 

Op 8: meubels van oud hout 

Hout is op zich een product wat niet bepaald duurzaam is. Er moeten altijd bomen voor worden gekapt. Wordt dat hout gebruikt in de bouw dan komt het vaak bij de sloop weer vrij. Het kan dan worden vernietigd maar steeds meer bedrijven kopen dit oude hout op. Ze maken er meubels mee die een mooi doorleefd uiterlijk hebben. Deze meubels zijn enorm duurzaam en daarmee erg populair. 

 

Op 9: Tiny houses 

De tijd dat alles groot, groter, grootst moest zijn lijkt achter ons te liggen. Tiny houses zijn de toekomst. Mensen wonen op een zeer klein oppervlak vierkante meters en hebben alleen het meest noodzakelijke om zich heen. Deze tiny houses kan je verplaatsen naar de plek waar jij het wil hebben. Op die manier woon je doorgaans landelijk en vrij en heb je een duurzaam leven. 

 

Op 10: dam het gebruik van plastic in 

De plastic soep kwam al meermalen voorbij in deze tekst. Steeds meer producenten van producten voor de dagelijkse verzorging komen met producten om de bijdrage aan de plastic soep in te dammen. Dat kan onder andere door zogeheten bars te kopen. Je kan denken aan een shampoo bar maar ook aan een badschuim bar. Het gaat hier om producten waarmee je ervoor zorgt dat er geen flessen van plastic worden gebruikt. Daarnaast wordt er minder water aan de producten toegevoegd bij de productie. een andere vorm van het indammen van het gebruik van plastic is dat je tandpasta tabs gebruikt. Dit is in plaats van tandpasta in een plastic tube. 

 

Leef duurzamer

Wil jij je huis gaan verduurzamen dan zet je een eerste stap naar een betere wereld. Vraag offertes op met onderstaande button en vergelijk de aanbiedingen van meerdere lokale experts. Zo maak jij de wereld een stukje duurzamer terwijl je niet de hoofdprijs betaalt.

Gerelateerd:

Direct naar:

Top 10 duurzame producten in de wereld

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: