We leven nog altijd in een wegwerpmaatschappij. Dat wil zeggen dat er een hoop producten die we hebben gebruikt op de vuilnisbelt belanden na het gebruik. Niet bepaald duurzaam wanneer je bedenkt dat al die producten nog weer moeten worden verwerkt om de afvalberg in te perken. Gelukkig zijn er tegenwoordig een hoop producten te vinden in Nederland die het land een stuk duurzamer maken. We hebben er een top 10 van samengesteld.
Op de eerste plaats: de beewrap
Per jaar gebruiken we flink wat vershoudfolie en boterhamzakjes om producten mee vers te houden. Het gaat hier om producten die eenmalig worden gebruikt waarna ze op de vuilnisbelt belanden. Met een beewrap of een bee’s wrap koop je een stuk doek wat gemaakt is van biologisch katoen of linnen. Het is bedekt met een laag bijenwas. Je brengt het product in model om bijvoorbeeld je eten heen met de warmte van je handen. Daardoor kan er geen zuurstof meer bij het product komen. Het is de clou dat je het product niet wast onder een warme kraan en dat je het niet in de vaatwasser of wasmachine doet na gebruik.
Op de tweede plaats: de shampoo bar
Een shampoo bar is een alternatief voor de flessen met shampoo die je in de winkel kan kopen. Bij de bar gaat het erom dat je met natte handen langs de bar wrijft, net zoals je het met een stuk handzeep zou doen. Daardoor heb je geen losse flessen meer nodig. Met één bar kan je net zo vaak je haar wassen als met 3 tot 4 flessen shampoo. De prijs is echter niet gelijk aan 3 tot 4 flessen shampoo. Daardoor bespaar je aanmerkelijk. Doordat er geen plastic in de bars zit wordt de plastic soep in de oceaan ook kleiner.
Op de derde plaats: een herbruikbare drinkfles
Drinkflessen vormden tot een aantal jaren terug nog de meest vervuilende producten wanneer het aankwam op het milieu. Tegenwoordig koop je steeds vaker herbruikbare drinkflessen. Een duidelijk voorbeeld hiervan is Dopper. Het gaat om drinkflessen die je zelf thuis met water of een ander product kan vullen wanneer je het meeneemt naar je werk. Voor een drankje wat je koud of juist warm wil meenemen maak je gebruik van een thermo variant.
Op de vierde plaats: de french press ofwel de cafetière
Een wel heel duurzame manier van koffie zetten. Je neemt gekookt en afgekoeld water en een bepaalde hoeveelheid filterkoffie. Die doe je bij elkaar in een french press. Vervolgens duw je handmatig de pers naar beneden waardoor de koffie wordt gezet. Je hebt geen extra stroom nodig om koffie te kunnen maken. De koffie blijft verder goed op smaak en temperatuur. Wanneer je duurzame koffie gebruikt ben je helemaal milieuvriendelijk bezig.
Op de vijfde plaats: herbruikbare rietjes
Plastic rietjes worden niet meer gemaakt om het milieu te helpen maar het alternatief, papieren rietjes, blijkt geen succes te zijn. herbruikbare rietjes zie je steeds vaker en ze worden van allerlei materialen gemaakt. Rietjes van aluminium met mooie hippe kleurtjes zijn heel gewild maar de rietjes zijn er ook van plastic en siliconen materiaal. Met een ragertje wat wordt meegeleverd kan je ze weer schoon maken.
Op de zesde plaats: stasher bags
Dit is een uitvinding die nog het beste het gemiddelde houdt tussen een vershoudbakje en een zakje wat je kan gebruiken om eten te bewaren. De zakjes zijn gemaakt van siliconen en je drukt ze luchtdicht naderhand. Door het materiaal gaat het hier om zakjes die je een behoorlijk aantal keren opnieuw kan gebruiken. Daarnaast gaat het om zakjes die in je kast een stuk minder ruimte innemen dan de beruchte plastic bakjes die je in vrijwel ieder huis tegenkomt. Door de zakjes goed uit te wassen kan je er lange tijd mee doen en blijven er geen geurtjes of smaken aan het eten hangen.
Op de zevende plaats: herbruikbare wattenschijfjes
Bij je dagelijkse verzorging en bij het aanbrengen en afdoen van make up gebruik je al snel 3 tot 4 wattenschijfjes op een dag. Het gaat hier om schijfjes die je daarna weggooit. Dit product kan je vervangen door herbruikbare wattenschijfjes. Je krijgt er een waszakje bij om ze veilig in de wasmachine te kunnen doen naderhand. De wattenschijfjes zijn iets minder handig bij verwijderde nagellak maar daar bestaan gelukkig genoeg alternatieven voor.
Op de achtste plaats: een broodtrommel van RVS
Broodtrommels van plastic zijn heel bekend. Toch gebruikt niet iedereen deze graag omdat er een smaak aan je brood kan komen te zitten die ongewenst is. RVS broodtrommels gaan veel langer mee dan broodtrommels van plastic. Daarnaast zijn ze er ook met compartimenten waardoor je bijvoorbeeld een salade apart van je brood kan meenemen. De trommels geven geen smaak af aan je brood waardoor ze duurzaam en prettig in het gebruik zijn.
Op de negende plaats: tabletten tandpasta
Tandpasta is een product wat vrijwel altijd in plastic tubes verpakt zit. Deze tubes belanden wanneer ze leeg zijn in het milieu en daar dragen ze bij aan de hoeveelheid plastic soep. Het is dan ook verstandig om over te stappen op tabletten tandpasta. Ze zijn te koop in de versies met en zonder fluoride. Door te kauwen op een mintje en daarbij je tanden te poetsen voelt het alsof je een snoepje eet. Deze manier van verduurzaming is niet alleen bij volwassenen maar ook bij kinderen heel geliefd.
Op de tiende plaats: groente en fruit zakjes
Het gaat hier om geweven netjes of zakjes die je bij de supermarkt kan kopen. Je neemt er je groente of fruit gemakkelijk in mee naar huis. De volgende keer hergebruik je de zakjes. Daardoor zorg je niet alleen voor een mindere hoeveelheid plastic in het milieu: ook je eigen afval productie neemt flink af.
Verduurzamen bij jouw huis
Wil je gaan verduurzamen bij jouw huis dan is het een goed idee om verduurzamende maatregelen zoals isolatie en zonnepanelen te nemen. Met onderstaande button ontvang je meerdere vrijblijvende offertes van leveranciers die je kan vergelijken. Zo betaal je nooit teveel voor verduurzaming.