Douchebak vervangen

douchebak vervangen
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Zit je middenin een badkamerrenovatie en wil je je huidige douchebak vervangen? Dan ga je aan verschillende zaken moeten denken zoals het eerst verwijderen en afvoeren van de oude douchebak, het uitkiezen van een geschikte nieuwe douchebak en de manier waarop de douchebak opnieuw wordt geplaatst. Lees de tekst hieronder eerst zo goed mogelijk door als je meer te weten wilt komen over het vervangen van een douchebak.

 

Wat is een douchebak?

Een douchebak is kan het beste omschreven worden als een type simpele douche die in de meeste gevallen voorzien is van een douchebak, een douchestang en een douchegordijn. Een douchebak brengt laat je plaatsen om de onderstaande redenen: 

 • Het douchewater zal je badkamer en de vloer niet nat maken aangezien deze netjes op wordt gevangen. Het opgevangen douchewater wordt vervolgens afgevoerd naar het riool via het afvoerputje.
 • Je verkleint het risico op uitglijden over een gladde tegelvloer in de badkamer. Bij het vervangen van een douchebak kan je direct ook anti-slip maatregelen nemen.

 

Soorten douchebakken

Er zijn verschillende soorten douchebakken waar je uit kunt kiezen. Denk zo aan de vierkanten douchebak, maar ook aan de ronde, de halfronde, de meerhoekige en de rechthoekige douchebakken. Je kunt overigens nog een keuze maken tussen een opbouw douchebak of een inbouw douchebak of tussen een hoge en een lage douchebak.

 

Materialen douchebakken

Ga je een douchebak kopen om je oude douchebak te vervangen, kies dan voor een geschikte materiaalsoort. De meest populaire materiaalsoort voor een douchebak is kunststof, al begint men steeds vaker te kiezen voor andere soorten materialen waaronder acryl, geëmailleerd staal, steen, polybeton of keramiek. De kenmerken en eigenschappen variëren enorm afhankelijk van je keuze, maar ook het prijskaartje zal verschillen.

 

Prijsopbouw

Je kunt uitgaan dat de prijs van het vervangen van een douchebak uit bepaalde componenten wordt opgebouwd. Denk zo aan de kosten van het materiaal, maar ook aan de arbeidskosten, de afvoerkosten en de voorrijkosten. Hieronder is te zien hoe de prijsopbouw voor het vervangen van een douchebak er ongeveer uitziet:

 • 55% materialen
 • 35% arbeid
 • 10% afvoer
 • 5% reiskosten

 

De kosten

Ga je je douchebak vervangen, dan ga je moeten denken aan de kosten voor het verwijderen en afvoeren van het oude sanitair, voor het kopen van een nieuwe douchebak en voor de montage zelf. Voor de douchebak zelf ga je gemiddeld € 50 tot € 650 betalen, maar je gaat hier nog de afvoer- en de montagekosten bij moeten tellen. Hieronder is een handig kostentabel te vinden waarbij duidelijk te zien is wat je kwijt bent aan het vervangen van een douchebak:

Douchebak vervangen Kosten
Prijs nieuwe douchebak € 50 – € 650
Afvoer douchebak € 100 – € 350
Uurtarief loodgieter  € 45 – € 80

 

Zaken die de kosten bepalen

We kunnen verschillende zaken onderscheiden die bepalend zijn voor de kostenbepaling van het vervangen van een douchebak. Je kunt zo denken aan zaken waaronder het merk en de afmeting van de nieuwe douchebak, maar ook aan de sloopkosten om de oude douchebak te verwijderen, de afvoerkosten, de bestaande aansluitingen en de extra opties die je wenst te nemen. Ook het uurtarief die de loodgieter hanteert speelt een grote rol bij het bepalen van de kosten aangezien elke loodgieter volledig vrij is om zijn eigen tarief mag vaststellen.

 

Zelf plaatsen of expert inhuren?

Je hebt twee opties als je een douchebak wilt laten vervangen. Je kunt de douchebak zelf vervangen of kiezen voor het inschakelen van een expert. Een ervaren loodgieter kan je namelijk helpen met het correct verwijderen van de oude douchebak, het afvoeren van de douchebak, het plaatsen van de nieuwe douchebak en dergelijke. Goede loodgieters beschikken namelijk over voldoende kennis en ervaring om de klus succesvol af te ronden. De expert beschikt overigens zelf over alle benodigde gereedschappen, je krijgt garantie en je kunt genieten van professioneel advies en uitleg over de werking van de nieuwe douche.

 

Stappen douchebak vervangen

Het vervangen van een douchebak hoeft helemaal geen ingewikkelde taak te zijn, vooral niet als je gebruikt maakt van het onderstaand kort stappenplan om de douchebak op de juiste wijze te vervangen:

Stap 1: Verwijder de oude douchebak en laat deze afvoeren op de correcte manier.

Stap 2: Plaats de nieuwe douchebak op de ideale plek.

Stap 3: Sluit de afvoer vervolgens aan.

Stap 4: Werk de ombouw goed af.

Stap 5: Maak de douchebak volledig waterdicht door deze te kitten.

 

Besparen op de kosten

Je kunt op meerdere manieren besparen op de kosten van het vervangen van een douchebak. Je kunt hieronder nagaan wat de meest relevante bespaartips zijn om de kosten zo laag mogelijk te houden:

 • Sloop en voer het de oude douchebak zelf af om ruim € 100 tot € 350 op de kosten te besparen.
 • Koop een showroommodel douchebak aangezien deze exemplaren vele malen goedkoper zijn.
 • Neem geen onnodige extra opties die toch amper gaat gebruiken. Je kunt op deze manier tientallen tot honderden euro’s op de kosten besparen. 
 • Kies voor het inhuren van een lokaal gevestigde loodgieter om op de reiskosten te besparen. Moet de loodgieter lang reizen naar je toe, dan lopen de reiskosten namelijk enorm op.
 • Maak een vergelijking van meerdere offertes om te kiezen voor de meest voordelige douchebak.
 • Check in hoeverre kwantumkorting een optie is door met de buren te kijken of ze ook behoefte hebben aan het inhuren van een loodgieter.
 • Huur de loodgieter in voor meerdere klusjes om te profiteren van een fikse korting op de totaalprijs.

 

Offertes vergelijken

Ga je je huidige douchebak vervangen, dan dien je dit het liefste door een betrouwbare loodgieter te laten doen. Ga eerst na in je eigen regio welke goede loodgieters er zijn, vraag offertes op en maak een vergelijking van deze offertes. Je kunt vervolgens aan de hand van de vergelijking nagaan bij welke loodgieter de prijs het laagst is en de kwaliteit het hoogst. Zo kan je kiezen voor de offerte met de beste prijs-kwaliteitverhouding waardoor je bespaart op de kosten van de vervanging van je douchebak zonder dat je inlevert op de kwaliteit.

Gerelateerd:

Direct naar:

douchebak vervangen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: