Douchemengkraan plaatsen

douchemengkraan plaatsen
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Een douchemengkraan blijkt handig te zijn om verschillende redenen. Ben je aan een nieuwe douchekraan toe, kies dan voor een douchemengkraan als je voorzien wilt worden van een combinatie van zowel warm als koud tapwater. Er komt echter van alles kijken bij het plaatsen van een douchemengkraan. Wil je een douchemengkraan plaatsen binnenkort en hier meer over weten, dan is het slim om even door te gaan met het lezen van de onderstaande tekst.

 

Wat is een douchemengkraan

Een douchemengkraan is niets meer dan een speciaal soort kraan die speciaal is gemaakt om koud en heet water samen te mengen. Op deze wijze kan gezorgd worden voor de levering van tapwater met verschillende temperaturen, meestal in de wastafel, de douche, het ligbad of in de keuken. Douchemengkranen zijn te koop in verschillende soorten, modellen, merken, afmetingen, materialen, kleuren en afwerkingen. De kenmerken en eigenschappen van elke soort douchemengkraan kan enorm verschillen, maar ook het prijskaartje varieert flink per keuze.

 

Voor- en nadelen 

Er komen verschillende voordelen kijken bij een douchemengkraan, maar de meest relevante reden om te kiezen voor een douchemengkraan is om het comfort en de stijlvolle uitstraling. Je kunt douchen met water in de ideale temperatuur die je zelf in kunt stellen door te draaien aan de knoppen van warm en koud water. Het nadeel hierbij is dat er temperatuurschommelingen op kunnen treden door de veranderde druk in de waterleidingen en dat je bij elke keer opnieuw douchen weer de knoppen moet draaien tot je de ideale temperatuur gevonden hebt.

 

De aanschafkosten

Ga je een douchemengkraan laten plaatsen en wil je de kraan zelf aanschaffen, dan kan je uitgaan dat de kosten afhangen van het merk van de douchemengkraan. Ook de kwaliteitsklasse, de soort, de afmetingen, de afwerking en het materiaal speelt hier een grote rol bij. Voor de aanschaf ban een douchemengkraan betaal je ergens tussen de € 20 en de € 140.

 

Prijsopbouw

Door een kijkje te nemen naar de manier waarop de prijs van een douchemengkraan is opgebouwd kan je bepalen in hoeverre je op de kosten kunt besparen en hoeveel deze besparing kan zijn. De prijsopbouw voor de plaatsing van een douchemengkraan ziet er min of meer als volgt uit:

 • Materiaalkosten 30%
 • Arbeidskosten 55%
 • Afvoerkosten 10%
 • Voorrijkosten 5%

 

Elk persoon die in Nederland een douchemengkraan koopt en laat plaatsen dient boven op deze componenten nog 21% btw te betalen.

 

De kosten van de plaatsing

Naast de kosten van de aanschaf ga je de douchemengkraan natuurlijk ook moeten laten plaatsen. Schakel je een expert in, dan zal je moeten kijken naar het uurtarief die de loodgieter hanteert. Hieronder is te zien wat je gemiddeld kunt verwachten aan loodgieterskosten per uur:

 

Soort loodgieter Kosten 
Loodgieter met minder ervaring € 25 – € 30 per uur 
Loodgieter met middelmatige ervaring € 30 – € 60 per uur
Loodgieter met veel ervaring € 60 – € 80 per uur

 

Wil je de goedkoopste loodgieter inhuren, dan is het maken van een vergelijking van de beste opties een slim idee.

 

Zelf doen of een expert inhuren?

Het plaatsen van een douchemengkraan klinkt als een gemakkelijke taak, maar je gaat moeten denken aan allerlei zaken als je van een correcte plaatsing verzekerd wilt zijn. Heb je zelf twee linkerhanden, onvoldoende tijd en niet de juiste gereedschappen in huis, laat het werk dan over aan een professioneel. Een ervaren loodgieter beschikt namelijk over voldoende kennis en over alle benodigde gereedschappen en materialen om een douchemengkraan te plaatsen. Je kunt overigens bij het inhuren van een loodgieter verwachten dat je garantie krijgt, dat je profiteert van advies over de mogelijkheden en dat je uitleg krijgt over de werking van de douchemengkraan.

 

Betrouwbare expert

huur je een ervaren loodgieter in, dan is het slim om voor volledige betrouwbaarheid te gaan. Denk zo aan te letten op een inschrijving bij de Kamer van Koophandel en door te checken of de loodgieter een website heeft met geüpdatet content die relevant is, door te vragen naar de keurmerken, naar de garantie en door reviews of beoordelingen over de loodgieter nader onder de loep te nemen.

 

Besparen op de kosten

Op de kosten van het plaatsen van een douchemengkraan hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. De bespaartips hieronder kunnen je goed onderweg helpen met het zo laag mogelijk houden van de kosten:

 • Het maken van een vergelijking tussen meerdere offertes zorgt ervoor dat je kunt kiezen voor de meest goedkope optie.
 • Kies voor een lokaal gevestigde expert als je zoveel mogelijk wilt besparen op de reiskosten van de loodgieter om naar je adres toe te komen. De kosten lopen namelijk snel op naarmate het aantal kilometers ook stijgen.
 • Ga na wat de mogelijkheden zijn om te kunnen onderhandelen over de kosten van de plaatsing. Bepaalde loodgieters zijn hier wel bereid toe, mits je je houdt aan bepaalde voorwaarden.
 • Kies voor een voordelig model als je een douchemengkraan koopt. Simpele budgetmodellen kosten minder dan als je een luxer en moderne douchemengkraan kiest.
 • Laat de loodgieter meerdere klusjes in en om je huis heen voeren. Zo kan je profiteren van een flink verlaagde prijs voor de totale klus.
 • Check met de buren of ze ook van plan zijn om een loodgieter in te huren. De kosten worden in dat geval gezamenlijk verdeeld waardoor je enorm op de kosten kunt besparen.
 • Voer de plaatsing van de douchemengkraan zelf uit door het gebruik van een handig stappenplan en online instructies. Je kunt ook de expert simpelweg een handje helpen met wat voorbereidende taken zodat de loodgieter minder lang bezig is.

 

Offertes vergelijken

Wil je een douchemengkraan laten plaatsen door een erkend bedrijf, dan is het verstandig om dit te doen nadat je een vergelijking hebt gemaakt. Kies de beste loodgieters uit in je eigen regio, vraag offertes op en plaats de offertes naast elkaar om zo te checken bij elke loodgieter je profiteert van de laagste prijs tegen de beste kwaliteit. Je kunt zo namelijk enorm op de kosten van de plaatsing besparen en je kunt van topkwaliteit uitgaan.

Gerelateerd:

Direct naar:

douchemengkraan plaatsen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: