Doucheputje ontstoppen

doucheputje ontstoppen
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Kan het douchewater niet goed meer weglopen, dan kan je te maken hebben met een verstopte afvoer. Hier zijn verschillende redenen voor, maar de oplossing is in de meeste gevallen het ontstoppen van het doucheputje door een loodgieter in te schakelen. Hieronder lees je alles over het ontstoppen van een doucheputje en de zaken die hierbij komen kijken.

 

Verstopt doucheputje

Is het sanitair in je badkamer van een afvoerleiding voorzien, dan kan het wel eens gebeuren dat het afvoer verstopt raakt. Je kunt hierbij denken aan een simpele lokale verstopping die zich in de afvoerleiding bevindt, maar ook aan een ernstiger probleem in het rioolstelsel. Vergeet daarnaast niet dat hoe groter het huishouden en hoe meer personen gebruik maken van de douche, des te sneller de afvoer verstopt kan raken.

 

Oorzaken verstopping

Een verstopping in de afvoerleiding kan verschillende oorzaken hebben. De grootste boosdoener van een verstopt doucheputje zijn haren, maar je kunt ook uitgaan van zand, zeepresten, kalkafzetting, cement, voegmiddel, braaksel, etensresten of ander restafval. Door dergelijke zaken kan het rioolsysteem verstopt raken waardoor het water niet langer optimaal door kan stromen.

 

Gevolgen van een verstopt doucheputje

Een verstopt doucheputje brengt allerlei vervelende gevolgen met zich mee. Het water zal namelijk langzamer lopen bij kleine problemen, maar ook dit probleem zal verergeren worden als je niets aan de verstopping doet. Gaat het om een groter probleem, dan kan het water niet meer wegspoelen waardoor je douche vol water blijft. Heb je te maken met een verstopt doucheputje, neem dan gauw contact op met een loodgieter die je van het probleem kan verhelpen om ernstigere gevolgen zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Actie ondernemen

Wil je niet direct een loodgieter inschakelen, dan kan je zelf eerst actie ondernemen om de verstopping te verhelpen. Je hebt veel aan het gebruik van bepaalde huis-, tuin- en keukenproducten waaronder een kopje baking soda en wat azijn. Na het borrelen zal het mengsel inwerken. Verwijder haar zelf uit de douchegoot en spoed na het douchen ook het doucheputje schoon om achtergebleven zeepresten in de riolering te voorkomen. Je kunt daarnaast nog afwasmiddel gebruiken om de verstopping op te lossen. Andere manieren zijn door middel van een mechanische ontstopper of door een ontstoppingsveer. Bij een hardnekkige verstopping kan ook het gebruik van een hogedrukreiniger verstandig zijn.

 

Voorkom chemische middelen

Probeer het gebruik van chemische middelen te voorkomen als je de ontstopping van het doucheputje wilt verhelpen. Denk zo aan een vloeibare ontstopper, welke bijtende ingrediënten bevat waardoor je leidingen enorm beschadigd kunnen raken. Ben je alsnog van plan om een vloeibare ontstopper te gebruiken om de ontstopping op te lossen, zorg er dan voor dat je handschoenen aandoet van rubber en dat je een mondkapje draagt om te voorkomen dat je de chemische stof inhaleert.

 

Prijsopbouw

Als je op de kosten van het ontstoppen van een doucheputje wilt besparen, dan is het slim om de prijsopbouw nader onder de loep te nemen. De prijsopbouw voor het ontstoppen van een doucheputje wordt opgebouwd uit de onderstaande onderdelen:

  • Materiaalkosten: 30%
  • Arbeidskosten: 55%
  • Afvoer -en reiskosten: 15%

 

Naast de bovengenoemde onderdelen kan je nog rekenen op 21% btw die bovenop de prijs komt.

 

De kosten

Wat je betaalt voor het ontstoppen van een verstopt doucheputje hangt af van het uurtarief van de loodgieter. Elke loodgieter mag namelijk zelf het uurtarief bepalen waardoor de kosten onderling flink variëren. Hieronder kan je een indicatie vinden van de gemiddelde kosten die bij het ontstoppen van een doucheputje komen kijken, afhankelijk van om wat voor soort ontstopping het gaat:

 

Soort ontstopping Kosten
Goedkope ontstopping € 25 – € 50
Gemiddelde ontstopping € 90 – € 120
Dure ontstopping € 150 – € 175

 

Zaken die de kosten bepalen

Er zijn verschillende zaken die bepalen wat je betaalt voor het ontstoppen van een doucheputje. Je kunt denken aan zaken zoals het uurtarief van de loodgieter of aan het vaste tarief die er wordt gehanteerd. Een andere factor die een rol speelt bij het bepalen van de kosten van het ontstoppen van een doucheputje is de moeilijkheidsgraad van de verstopping, de locatie van de verstopping en de kosten voor een eventuele extra inspectie.

 

Zelf ontstoppen of expert inhuren?

Weet je voldoende af van het ontstoppen van een verstopt doucheputje, heb je voldoende tijd en beschik je over de benodigde gereedschappen voor de ontstopping? Dan kan je zelf aan de slag met het oplossen van het probleem. Kies je echter voor het inhuren van een loodgieter, dan is de verstopping meestal al opgelost binnen een half uur. Een loodgieter beschikt namelijk over alle nodige kennis, ervaring en gereedschappen om je snel en efficiënt te verhelpen van de verstopping.

 

Besparen op de kosten

De kosten voor het oplossen van een verstopt doucheputje hoeven niet op te lopen, maar hoe meer je kunt besparen op de kosten des te beter. Hieronder kan je nagaan wat de meest praktische bespaartips zijn:

  • Huur een loodgieter in die in je omgeving is gevestigd. Op deze manier voorkom je dat je een fortuin aan voorrijkosten betaalt.
  • Voer zelf wat voorbereidend werk uit door de loodgieter een handje te helpen. Zo is de loodgieter sneller klaar en betaal je minder voor de klus.
  • Heb je meer problemen waar de loodgieter naar kan kijken, dan is het slim om alles direct te doen. Zo betaal je een goedkopere totaalprijs.
  • Ga na of de loodgieter open staat op over de kosten te onderhandelen tegen bepaalde voorwaarden.
  • Check of de buren interesse hebben om ook een loodgieter in te huren. Zo kan je namelijk kans op kwantumkorting maken.

 

Offertes vergelijken

Een verstopt doucheputje lost zichzelf niet op. Je kunt het beste een expert inschakelen door te kijken welke betrouwbare loodgieters er in je eigen regio zijn gevestigd. Maak een vergelijking van meerdere offertes van loodgieters en kies vervolgens voor de optie waarbij je profiteert van de deal met de laagste prijs en de beste kwaliteit. Besparen op de kosten van het ontstoppen van een verstopt doucheputje is op deze manier nog nooit zo gemakkelijk geweest.

Gerelateerd:

Direct naar:

doucheputje ontstoppen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: