Gasfornuis aansluiten

gasfornuis aansluiten
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Tijdens een keukenrenovatie of bij het vervangen van je huidige gasfornuis kan je kiezen om een nieuw gasfornuis aan te sluiten. Het is echter slim om goed op de hoogte te zijn van wat er komt kijken bij de aansluiting van een gasfornuis. Voor meer informatie over het aansluiten van een gasfornuis en de zaken die hierbij belangrijk zijn kan je de tekst die hieronder volgt eerst goed doornemen.

 

Een gasfornuis in huis halen

Haal je een nieuw gasfornuis in huis, dan is het wel verstandig om te zorgen dat het gasfornuis op een professionele manier wordt aangesloten op de gasleiding. Er zijn verschillende soorten gasfornuizen die je kunt kiezen, waarbij je een grote variëteit hebt in soorten, maten, merken, modellen, kleuren en materialen. Bij elk van deze gasfornuizen kan je weer uitgaan van andere kenmerken, andere eigenschappen en andere prijskaartjes.

 

Prijsopbouw

Wil je nagaan of besparen op de kosten van het aansluiten van een gasfornuis mogelijk is, dan dien je naar de wijze waarop de prijs opgebouwd is te kijken. De prijsopbouw om een gasfornuis aan te sluiten ziet er min of meer als volgt uit:

  • Materiaal: 35%
  • Arbeid: 55%
  • Reiskosten: 7%
  • Afval: 3%

 

Je moet overigens onthouden dat je boven op de kosten nog 21% btw verschuldigd bent. Deze btw wordt betaald over zowel de aanschafkosten als over de aansluitingskosten. Wil je op de kosten van de aansluiting besparen, dan kan je volgens de bovenstaande prijsopbouw 62% op de kosten besparen als je de aansluiting zelf uitvoert. Schakel je wel een deskundige in, dan kan je alsnog 7% besparen op de kosten door voor een expert te kiezen die dichtbij gevestigd is zodat de reiskosten niet hoog op kunnen lopen.

 

De kosten

Wat je uit gaat geven aan het aansluiten van een gasfornuis hangt af per expert. Elke loodgieter is namelijk in staat om zelf te bepalen wat het tarief is die er wordt gehanteerd voor het uitvoeren van specialistische klusjes. De meeste loodgieters hanteren een vast tarief terwijl er ook loodgieters zijn die een uurtarief hanteren om een gasfornuis aan te sluiten. Voor het aansluiten van een gasfornuis ben je gemiddeld € 65 tot € 150 kwijt. Moet er naast het aansluiten van het gasfornuis meer worden gedaan bijvoorbeeld de gasleiding verleggen of de gasleiding aanleggen dan zullen de kosten echter hoger uitvallen. Je betaalt hier namelijk € 25 tot € 50 voor per uur.

 

Zaken die de kosten bepalen

De kosten van het aansluiten van een gasfornuis hangen af van meerdere zaken. Denk zo aan het soort gasfornuis, maar ook aan de huidige staat van het gasfornuis en aan het tarief van de loodgieter die je inhuurt. Elk van deze zaken heeft weer andere prijskaartjes waardoor de kosten flink variëren afhankelijk van je keuzes. Vergeet daarnaast niet dat naarmate je kiest voor een gasfornuis met meer luxe en meer functionaliteiten, dat de kosten die je betaalt in totaal iets hoger zullen uitvallen.

 

Zelf doen of expert inhuren?

Als je twee linkerhanden hebt en totaal geen kennis hebt over gasfornuizen of de aansluiting daarvan, dan is het slim om een expert in te huren voor de taak. Werken met aardgas brengt namelijk allerlei risico’s met zich mee, waaronder groot brandgevaar of zelfs explosies. Is er daarnaast sprake van een gaslek, dan kan dit levensbedreigende situaties met zich meebrengen voor je lichaam. Door een expert in te huren bespaar je daarnaast tijd aangezien een echte deskundige efficiënt te werk gaat en daarnaast hoef je de benodigde gereedschappen zelf niet allemaal in huis te hebben.

 

De benodigdheden

Voor het aansluiten van een gasfornuis zijn er een aantal zaken nodig. Je kunt zo denken aan een RVS of een rubberen gasslang, aan een koppelstuk, aan teflon tape, aan een moersleutel en aan een steeksleutel. Huur je een loodgieter in om het gasfornuis aan te sluiten, dan zal de loodgieter zelf beschikken over vrijwel al deze benodigdheden.

 

De stappen

Het aansluiten van een gasfornuis is geen gemakkelijke taak, zeker niet als je geen idee hebt op welke volgorde je het gasfornuis aan moet sluiten. Hieronder zijn de 5 stappen die je moet nemen tijdens de aansluiting opgesomd:

 

Stap 1: Draai de gaskraan dicht.

Stap 2: Zet Teflon tape op de aansluiting.

Stap 3: Sluit het tussenstuk aan op de aansluiting.

Stap 4: Sluit de nieuwe gasslang op het gasfornuis aan.

Stap 5: Ga na of er sprake is van een lekkage.

 

Besparen op de kosten

Het hoeft geen ingewikkelde taak te zijn om op de kosten van de aansluiting van een gasfornuis te besparen. Hieronder zijn een paar handige bespaartips te vinden die je wel kunt gebruiken om de kosten zo laag mogelijk te houden:

  • Vergelijk eerst een paar offertes en kies voor de goedkoopste deal.
  • Bespaar door een lokaal gevestigde expert in te huren. Je betaalt namelijk minder aan voorrijkosten.
  • Kies voor het inhuren van een expert samen met de buren zodat jullie van kwantumkorting kunnen profiteren.
  • Huur de expert in voor het uitvoeren van meerdere taken in en rondom je pand. Je bent zo minder kwijt aan de totale opdracht.
  • Ga na of de expert wilt onderhandelen over de totale kosten. Bepaalde experts staan hier wel open voor, mits je je aan bepaalde voorwaarden houdt.
  • Sluit het gasfornuis zelf aan als je voldoende ervaring hebt met dergelijke werkzaamheden. Zo niet, dan kan je ook de expert een handje helpen door wat voorbereidende taken uit te voeren.

 

Offertes vergelijken

Ben je het kopen van een nieuw gasfornuis aan het inplannen, neem dan contact op met een deskundige om de aansluiting van het gasfornuis te regelen. Zoek eerst welke experts er in je omgeving zijn en vraag een hoop offertes op zodat je een vergelijking kunt maken van de offertes die je hebt ontvangen. Maak aan de hand van de vergelijking vervolgens een keuze en ga voor de deal waarbij je profiteert van de beste kwaliteit tegen de laagste prijs. Je geniet op deze wijze flink van een mooie besparing op de kosten van het aansluiten van een gasfornuis.

Gerelateerd:

Direct naar:

gasfornuis aansluiten

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: