Gasleiding keuren

gasleiding keuren
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

De gasleiding kan nare risico’s met zich meebrengen als deze niet met enige regelmaat wordt gecontroleerd en beoordeeld. Zo kan je denken aan risico’s zoals ontploffingen of brand, zeker als de gasleiding lekt of niet correct is aangesloten. Voor het keuren van de gasleiding ga je een professioneel bedrijf in moeten huren en daarnaast moet je rekening houden met allerlei factoren. Om meer te weten over het laten keuren van de gasleiding en de zaken die hierbij belangrijk zijn kan je de tekst hieronder eerst even goed doornemen.

 

De gasleiding moet gekeurd worden

Elke gasleiding zou periodiek gekeurd moeten worden. Dit moet gedaan worden om de veiligheid van het pand te garanderen, waarbij er op verschillende punten wordt gecontroleerd en beoordeeld. Het keuren van een gasleiding wordt ook wel een ‘scope’ genoemd en dient door een erkend en professioneel bedrijf te worden uitgevoerd.

 

Waaruit bestaat de keuring?

De gasleiding wordt aan de hand van bepaalde richtlijnen gekeurd. De keuring bestaat uit een aantal onderdelen, al verschillen deze onderdelen enorm afhankelijk van welk bedrijf je inschakelt. De gemiddelde keuring van een gasleiding bestaat min of meer uit de onderstaande onderdelen:

  • Er wordt nagegaan of alle aspecten van vervuiling, slijtage en andere defecten van invloed zijn op de gasleiding.
  • De gasleidingen worden gecontroleerd en beoordeeld door het uitvoeren van metingen. Deze metingen gaan na in hoeverre de gasleiding lekt, of ze veilig functioneren en wat de eventuele risico’s zijn.

 

Na de keuring

Zodra de gasleiding volledig is gekeurd ontvang je een rapportage van de inspectie. Het gaat om een schriftelijke rapportage die duidelijk en overzichtelijk omschrijft wat de huidige staat is qua veiligheid en wat de mogelijke risico’s zijn als het gaat om de gasinstallaties in het pand. Aan de hand van dit rapportage kan je gemakkelijk nagaan wat de punten zijn waar je meer aandacht aan moet besteden.

 

Voor wie bedoeld?

Elk huishouden zou de gasleiding periodiek moeten laten keuren. Dit is om levensgevaarlijke situaties te voorkomen in geval er sprake is van een ongemerkt defect. Dit geldt dus voor de eigenaar van elk pand, of het nou gaat om een particuliere woningeigenaar of een ondernemer van een zakelijk pand. Is er onlangs gewerkt aan de infrastructuur voor gas, dan is het ook slim om direct hierna de gasleiding te laten keuren voor extra gemoedsrust.

 

De voordelen

Bij het laten keuren van de gasleiding komen er een aantal voordelen kijken. Hieronder zijn de twee meest relevante voordelen opgesomd:

  • Het risico op ernstige gevolgen wordt enorm verkleind door middel van een keuring van de gasleiding. Je kunt namelijk gaslekken opsporen en brand- of ontploffingsgevaar vermijden.
  • Je kunt vele malen rustiger slapen in je huis als je zeker weet dat er een veiligheidskeuring heeft plaatsgevonden. 

 

Nadelen komen er bij het keuren van de gasleiding niet kijken. Het enige waar je rekening mee moet houden zijn de kosten, die enorm kunnen oplopen naarmate je pand groter is.

 

De kosten

De kosten voor het keuren van de gasleiding kunnen verschillen per bedrijf. Elk bedrijf mag namelijk zelf bepalen wat het tarief is die er wordt gehanteerd en daar komt nog bij dat ook de grootte van het pand van invloed is op de exacte kosten. Je kunt gemiddeld uitgaan dat je voor het keuren van een gasleiding van een gemiddeld huishouden ergens tussen de € 120 en € 210 betaalt. Onthoud overigens dat hoe meer gasleidingen je laat keuren, des te lager de totaalprijs.

 

Huur een professioneel in

De gasleiding keuren kan je helaas niet zomaar zelf doen. Je gaat een professioneel bedrijf moeten inhuren om van veiligheid verzekerd te zijn. Een professioneel bedrijf beschikt namelijk over de juiste mate van zowel kennis en ervaring om de gasleiding op de juiste wijze te kunnen keuren. Hier komt nog bij dat je van deskundig werk verzekerd bent, dat je veel tijd bespaart dankzij de efficiënte werkwijze die professionele bedrijven hanteren en dat het bedrijf zelf beschikt over alle benodigde apparatuur en gereedschappen om de keuring uit te voeren.

 

Valkuilen

Ga je de gasleiding laten keuren, dan is het essentieel om rekening te houden met de mogelijke valkuilen als je wilt dat er niets verkeerd gaat. Hieronder zijn de meest voorkomende valkuilen te vinden:

  • Laat de gasleiding niet keuren door een landelijk gevestigd bedrijf. Dergelijke bedrijven moeten heel lang reizen om naar je adres toe te komen voor het uitvoeren van de keuring. Aangezien je per kilometer betaalt, kan je verwachten dat de reiskosten enorm zullen oplopen.
  • Ga na in hoeverre de btw ook op zowel de offerte als op de eindfactuur vermeld staat. Zo voorkom je eventuele misverstanden over de totale kosten, aangezien de 21% btw vaak bewust achtergehouden wordt door bepaalde bedrijven zodat de kosten lager lijken te zijn. 
  • Ga na of de expert lid is bij een brancheorganisatie, vraag naar de keurmerken en certificaten en ga na hoeveel garantie je kunt verwachten op de keuring van de gasleiding.

 

Besparen op de kosten

De keuring van een gasleiding gaat je gelukkig geen fortuin kosten, maar besparen op de kosten is natuurlijk altijd welkom. Je kunt hierbij gebruik maken van deze onderstaande bespaartips:

  • Vergelijk meerdere experts met elkaar zodat je kunt kiezen voor de goedkoopste offerte. Zo kan je ruim 20% op de kosten besparen.
  • Aangezien de reiskosten zeker 5% van de prijs bedraagt is het slim om te kiezen voor het inhuren van een bedrijf die lokaal gevestigd is.
  • Je kunt onderhandelen met de expert indien deze bereid is om de kosten te bespreken. Sommige bedrijven doen de kosten omlaag gaan als je je aan bepaalde voorwaarden houdt.

 

Offertes vergelijken

Wil je met een gerust hart kunnen slapen thuis, laat dan de gasleiding keuren door een professioneel bedrijf. Kies een expert uit door eerst verschillende offertes aan te vragen. Je kunt de ontvangen offertes vervolgens naast elkaar plaatsen om zo te kunnen checken bij welke expert je profiteert van de deal met de voordeligste prijs tegen de beste kwaliteit. Je wilt immers op de kosten van de keuring besparen én genieten van topkwaliteit.

Gerelateerd:

Direct naar:

gasleiding keuren

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: