Gaskraan plaatsen

gaskraan plaatsen
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Bijna alle huishoudens in Nederland maken tot vandaag de dag nog gebruik van aardgas. Is je huidige gaskraan toe aan vervanging of ga je een nieuwe gaskraan laten plaatsen, dan ga je een erkend bedrijf moeten inhuren voor de plaatsing. Er komt namelijk van alles kijken bij het plaatsen van een gaskraan als je dit zo veilig en correct mogelijk wilt doen. Je komt alles te weten over het plaatsen van een gaskraan door de onderstaande tekst goed door te nemen.

 

Een gaskraan nodig

In bijna elk huishouden is meestal wel een gaskraan te vinden, al beginnen er tegenwoordig steeds meer mensen over te stappen op een gasvrij leven. Een gaskraan wordt geplaatst om verschillende redenen, waaronder om te koken op het fornuis, voor de BBQ, voor de heater en dergelijke. Er zijn namelijk verschillende soorten gaskranen die elk variëren in maat en prijskaartje.

 

Soorten gaskranen

We kunnen verschillende soorten gaskranen onderscheiden. Denk zo aan elektrische of magnetische kranen, fleskranen, kogelkranen, las kranen, naaldkranen, en snelsluit kranen. Een expert kan je adviseren over het maken van de geschikte keuze voor je woonsituatie.

 

De ideale locatie

Een gaskraan moet je op de correcte plek plaatsen. Er zijn over het algemeen twee ideale locaties om een gaskraan te plaatsen, namelijk:

 • Bij de haard zelf: Je kunt hier namelijk het gas direct afsluiten indien er een storing is aan de haard. Hier komt nog bij dat de expert gemakkelijker kan werken aangezien de gaskraan niet ver verstopt zit.
 • In de meterkast: Op deze manier zal alles op een centrale plek zitten. Dit betekent dat je meer overzicht hebt en de oorzaak van een eventuele storing sneller kunt vinden.
 • Naast het gasfornuis: Anderen kiezen ervoor om de gaskraan (in een kastje) naast het fornuis te plaatsen met een gasslang.

 

Prijsopbouw

De wijze waarop de prijs van het plaatsen van een gaskraan is opgebouwd zegt veel over hoe en hoeveel je kunt besparen op de kosten. De prijs bestaat namelijk uit componenten waaronder de arbeidskosten, de materiaalkosten, de afvoerkosten en de kilometerkosten. Je kunt dan ook uitgaan van deze samenstelling:

 • Materialen: 30%
 • Arbeid: 55%
 • Afvoer: 10%
 • Reiskosten: 5%

 

Natuurlijk moet je ook onthouden dat je btw moet betalen over al de bovenstaande onderdelen. Het gaat om een percentage van 21% btw.

 

De kosten

Je wilt vast weten wat je ongeveer kwijt gaat zijn als je een gaskraan laat plaatsen. Meestal koopt men de gaskraan zelf en wordt er een expert ingehuurd om de kraan te plaatsen. Voor de aanschaf van de gaskraan zelf betaal je ergens tussen de € 6 en € 19, afhankelijk van welk merk, welk soort, welke afmeting, welk materiaal en dergelijke je kiest. Hier komen echter nog de kosten van de plaatsing bij. Voor de plaatsing huur je een loodgieter in, waarbij je uit kunt gaan van de onderstaande kosten:

 

Soort loodgieter Kosten 
Goedkope loodgieter € 25 – € 30 per uur 
Middenklasse loodgieter € 30 – € 60 per uur
Dure loodgieter € 60 – € 80 per uur

 

Om de goedkoopste loodgieter te vinden en toch zeker te zijn van topkwaliteit dien je eerst meerdere loodgieters te vergelijken.

 

Zelf plaatsen of expert inhuren?

Het plaatsen van een gaskraan is specialistisch werk die je aan een ervaren loodgieter moet overlaten als je hier zelf geen ervaring mee hebt. Werken met de gasaansluiting is namelijk zeer gevaarlijk en risicovol werk als je geen idee hebt op welke manier je te werk moet gaan. Wil je van een correcte plaatsing verzekerd zijn, laat het werk dan door een expert uitvoeren. Je krijgt door het inhuren van een expert daarnaast ook garantie op zowel de gaskraan als op de plaatsing en je bespaart tijd dankzij de efficiënte werkwijze van een expert. Een expert heeft ten slotte zelf alle benodigde gereedschappen bij zich en je kunt ook professioneel advies en uitleg over de werking van de gaskraan verwachten als je een expert inschakelt.

 

Een betrouwbare expert

Een loodgieter huur je niet zomaar in. Het is slim om voor een betrouwbare loodgieter te kiezen die gespecialiseerd is in het plaatsen van gaskranen. Betrouwbaarheid is gemakkelijk te checken op de onderstaande manieren:

 • Ga na of de expert ingeschreven staat bij de Kamer van Koophandel.
 • Let op of de expert een website heeft die constant wordt geüpdatet met relevante content.
 • Ga na of er reviews of beoordelingen online te vinden zijn over de expert.
 • Vraag aan bekenden of ze een betrouwbare expert kennen die je ook in kunt huren.
 • Ga na of de expert lid is van een brancheorganisatie relevant voor de loodgietersindustrie.
 • Let op de aanwezige keurmerken en certificaten en ga na hoeveel garantie je krijgt.

 

Besparen op de kosten

De aansluiting van een gaskraan hoeft helemaal niet duur te zijn, maar besparen is natuurlijk altijd mogelijk. Hieronder vind je de meest eenvoudige manieren om op de kosten te besparen:

 • Koop een goedkope en simpele gaskraan in plaats van een dure en luxe kraan
 • Huur een expert in die uit je eigen regio komt. Zo bespaar je op de voorrijkosten.
 • Sluit de gaskraan zelf aan door een stappenplan te gebruiken.
 • Onderhandel met de expert over de kosten zodat ze eventueel verlaagd worden.
 • Ga na of de buren ook een loodgieter in moeten huren om zo voor kwantumkorting te gaan.
 • Huur de loodgieter in voor meerdere klussen zodat je een voordeliger pakketprijs betaalt.
 • Help de loodgieter een handje door zelf wat voorbereidende taken uit te voeren.

 

Offertes vergelijken

Ga je binnenkort een gaskraan kopen en wil je deze door een erkend bedrijf laten plaatsen? Dan is het slim om bij meerdere experts uit je omgeving te vragen om een offerte zodat je deze naast elkaar kunt plaatsen voor een vergelijking. Aan de hand van deze vergelijking ben je namelijk in staat om te bepalen bij welke expert je van de goedkoopste prijs profiteert tegen de beste kwaliteit. Zo weet je immers zeker dat je kiest voor een besparing op de kosten van de plaatsing van je gaskraan zonder dat je op de kwaliteit moet inleveren.

Gerelateerd:

Direct naar:

gaskraan plaatsen

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: