Fonteinkraan montage

fonteinkraan montage
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Zorg voor een echte ‘eye-catcher’ in de badkamerruimte door het monteren van een fonteinkraan. Een fonteinkraan brengt namelijk een totaal andere sfeer aan in elke kleine ruimte en zal goed passen bij het interieur van de badkamer. Wil je meer te weten komen over de montage van een fonteinkraan en de zaken die hierbij komen kijken, lees dan de tekst hieronder eerst zorgvuldig door.

 

Wat is een fonteinkraan?

Een fonteinkraan is een compacte kraan die een korte uitloop heeft in vergelijking tot andere kranen. Dankzij deze overloop zal het stromend water niet spuiten over de rand van de fontein waardoor je verspilling van water voorkomt. Een fonteinkraan is voorzien van een draaiknop, een drukknop of een hendel, wat de kraan zowel functioneel als stijlvol maakt. Je kunt namelijk je handen op een hygiënische wijze wassen na het bezoeken van het toilet, terwijl de badkamer dankzij de moderne fonteinkraan een unieke sfeer krijgt. Er zijn verschillende soorten fonteinkranen, die elk variëren in afwerking, montagewijze, kleur, materiaalkeuze en prijskaartjes.

 

Materiaal en afwerking

Fonteinkranen kan je in verschillende maten kopen, maar ook de materiaalkeuze en de afwerking kan enorm verschillen per keuze. De meeste fonteinkranen zijn gemaakt van koper, staal, chroom, messing, metaal, RVS of metaallegering. Je kunt echter ook fonteinkranen van keramiek of MDF vinden. Qua afwerking kan je meestal kiezen tussen geborstelde, glanzende, gematteerde en electroplate fonteinkranen. Elk van deze soort fonteinkranen brengt een andere uitstraling met zich mee, maar ook het prijskaartje kan onderling flink variëren.

 

De montage mogelijkheden 

Een fonteinkraan kan op drie manieren gemonteerd worden, namelijk door te kiezen voor een opbouw of voor een inbouw fonteinkraan:

  • Opbouw fontein kraan: Bij een opbouw fonteinkraan zal de kraan op de fontein worden gemonteerd. In dit geval hoeft er niet geboord te worden en kan de kraan indien nodig snel en gemakkelijk vervangen worden.
  • Inbouw fonteinkraan: Deze fonteinkranen worden in de muur verwerkt. Het uiterlijk van een inbouw fonteinkraan is strak en modern, maar de montage is vrij ingewikkeld. Er is echter geen kraangat nodig bij een inbouw fonteinkraan.

 

De bediening

Je kunt een fonteinkraan op verschillende manieren bedienen. In de meeste gevallen kan je uitgaan van een draaiknop of een ééngreepsbediening. Bij een ééngreepsbediening kan de temperatuur van het water aangepast worden, terwijl dit bij een draaiknop niet het geval is. 

 

De kosten

Wat de kosten zijn voor een fonteinkraan hangt af van welk merk je kiest, maar ook van de kwaliteitsklasse, de afmetingen, de soort fonteinkraan, het materiaal en de functionaliteiten. De aanschaf van een fonteinkraan kost je ergens tussen de € 15 tot € 225, maar vergeet niet dat je daar ook de montagekosten bij moet berekenen. De montagekosten worden bepaald aan de hand van welke loodgieter je inschakelt voor de klus. Hieronder tref je een indicatie van de gemiddelde kosten die je betaalt als je een loodgieter inhuurt voor de montage van de fonteinkraan:

 

Soort loodgieter Ervaring Kosten 
Goedkope loodgieter Weinig € 25 – € 30 per uur 
Middenklasse loodgieter Voldoende € 30 – € 60 per uur
Dure loodgieter Veel € 60 – € 80 per uur

 

Hoe lang duurt de montage?

Het monteren van een fonteinkraan hoeft niet veel tijd in beslag te nemen, zeker niet als je een erkend bedrijf inhuurt voor de montage van de fonteinkraan. Hoe lang de montage precies zal duren hangt af van de taken die uitgevoerd moeten worden, van de benodigde gereedschappen en van de materialen die gebruikt worden. Gemiddeld kan je uitgaan dat het monteren van een fonteinkraan iets meer dan 7 uur duurt. Dit is inclusief het voorbereiden op de taken, het verwijderen en afvoeren van de oude kraan en het monteren van de nieuwe fonteinkraan.

 

De benodigdheden

Er zijn bepaalde spullen nodig om een fonteinkraan te monteren. Het gaat om een pijpsleutelset, maar ook om een set schroevendraaiers, een set steeksleutels en nog een paar extra handen om te helpen met het vasthouden. Schakel je een expert in voor de montage, dan hoef je de gereedschappen niet zelf in huis te halen. De expert zal namelijk alle nodige gereedschappen en materialen bij zich hebben voor de montage.

 

Stappenplan

Of je zelf aan de slag gaat met de montage van de fonteinkraan of je een expert inhuurt, de stappen die genomen moeten worden zijn min of meer hetzelfde. Hieronder is een handig stappenplan te vinden zodat je op de hoogte bent van het proces:

 

Stap 1: Sluit de hoofdkraan af.

Stap 2: Verwijder de oude slangen en kraan.

Stap 3: Bevestig de fonteinkraan.

Stap 4: Kit de achterkant van de fontein.

Stap 5: Druk de fontein zo stevig mogelijk aan. 

Stap 6: Sluit de gootsteenafvoer aan.

Stap 7: Sluit de sifon aan en indien nodig kort de afvoerbuizen af.

Stap 8: het afvoerstuk met de afdekring moet aan de afvoer worden aangesloten.

Stap 9: Plaats de fonteinkraan en gebruik het meegeleverde sluitstuk om de kraan aan te sluiten.

Stap 10: Open de hoofdkraan weer en maak gebruik van teflontape voor het waterdicht maken van de kraan.

 

Elektronische of zelfsluitende fonteinkraan

Een ander alternatief op een standaard fonteinkraan is de elektronische of de zelfsluitende fonteinkraan. Deze fonteinkraan is niet alleen extra hygiënisch, maar je bent ook milieuvriendelijk bezig. Je hoeft de fonteinkraan namelijk niet aan te raken om het water te laten stromen. Deze fonteinkraan werkt namelijk middels een sensor die aan de hand van beweging zorgt voor het automatisch starten of stoppen van de kraan. De elektronische of zelfsluitende fonteinkraan is eenvoudig te bedienen en werkt op een energiezuinige manier.

 

Offertes vergelijken

Wil je je badkamerruimte upgraden door het monteren van een fonteinkraan, dan is het slim om dit door een ervaren expert te laten doen. Je kunt in je eigen regio rondkijken welke loodgieters er betrouwbaar zijn en vragen om offertes. Deze offertes kan je vervolgens plaatsen naast elkaar om te checken waar je kunt profiteren van de laagste prijzen tegen de beste kwaliteit. Dit is de ideale manier om flink op de kosten van de montage van een nieuwe fonteinkraan te besparen.

Gerelateerd:

Direct naar:

fonteinkraan montage

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: