Duurzaam en efficiënt bouwen doet u dus zo

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Iedereen probeert zo efficiënt mogelijk te bouwen en verbouwen. In deze tijd waarin milieubewuster en duurzamer leven hoog in het vaandel staat, is duurzaamheid tijdens het bouwen in de efficiëntie ingekapseld. Nieuwbouw in Nederland wordt steeds meer duurzaam gebouwd. Een samenwerking tussen architecten, aannemers en projectinrichters is hierbij van belang. Als bouwbedrijf is het raadzaam met deze trend mee te gaan, want dit levert u meer klussen op en de overheid biedt ook nog genoeg steun.

Hoe gaat u nu efficiënt te werk?

Efficiënt werken gaat tegenwoordig dus samen met duurzaam werken. Hierbij houdt u rekening met het milieu. Dit houdt niet alleen in duurzame materialen gebruiken tijdens de bouw of verbouwing, maar ook geproduceerd afval scheiden en efficiënt afvoeren door bijvoorbeeld een bouwafvalbak te huren. Het huren van een grote puincontainer zorgt er namelijk voor dat u niet de hele tijd op en neer naar de stort hoeft te rijden. Zo produceert u geen uitlaatgassen, waardoor er veel minder CO² in de atmosfeer terecht komt. Tevens kunt u met afvalscheiding bijdragen aan een circulaire economie, waarbij er geen afval meer is en afval gerecycled wordt tot nieuwe grondstoffen.

Duurzame materialen een pre

Sloopmateriaal kunt u meteen weer gebruik voor uw bouw of verbouwing. Is uw eigen sloopmateriaal niet geschikt, dan kunt u ook altijd terecht bij kringloopwinkels die gespecialiseerd zijn in goed sloopmateriaal. Ook op websites, zoals marktplaats vindt u vaak goed recyclebaar materiaal. Duurzame materialen kunt u naderhand ook voor uw interieur toepassen. Denk aan gerecyclede meubels en duurzame materialen als glaswol voor uw isolatiewerkzaamheden. Bestel tevens op maat, want verkwisting van materialen zorgt alsnog voor een milieu-onbewust gedrag.

Goede ventilatie van belang

Een goede ventilatie tijdens uw werkzaamheden is energiebesparend en dus duurzaam. U hoeft minder apparatuur te laten lopen voor frisse lucht en u voorkomt ook meteen het ontstaan van schimmel en andere stoffen, die voor ziektes kunnen zorgen.

Zelf energie opwekken

Wanneer u bezig bent met een nieuwbouwproject, dan is het raadzaam om voor een ontwerp te kiezen dat duurzaam is. Er zijn namelijk genoeg mogelijkheden om bijvoorbeeld zelf energie op te wekken, zoals zonnepanelen op het dak. U kunt echter ook vaak genoeg gebruik maken van windenergie.

Geen overbodige ruimtes

Zorg er te allen tijde voor dat de ruimtes, die u realiseert ook een functie hebben. Maak geen extra kamers om maar gewoon een extra ruimte te hebben. Zo verspilt u namelijk materialen aan niks, maar ook zal er energie en moeite in een vertrek gestoken worden, die niet goed gebruikt gaat worden.

Groen dak

Een manier om de CO²-uitstoot terug te dringen, is door uw huis en met name het dak van uw huis te decoreren met planten. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit mossoorten, maar u kunt ook gaan voor een complete daktuin of klimop. Zo gebruikt u de door u ingenomen ruimte zeer efficiënt en veel mensen houden ook nog van tuinier werkzaamheden. Een win-win situatie dus.

Regenton erbij

Het gebruikmaken van een regenton is ook zeer duurzaam te noemen. Een regenton vangt uw regenwater op voor hergebruik. Dit water is helemaal gratis, dus waarom niet? Dit water kunt u goed inzetten bijvoorbeeld als doorspoelwater van uw toilet. De ton moet hiervoor wel goed aangesloten worden op uw waterleidingen. U kunt ook waterbesparende kranen aanschaffen om uw waterverbruik optimaal te benutten. Dit zijn bijvoorbeeld kranen die na een korte periode zelf uitgaan of een kraan die minder water in een keer toelaat.

Meteen duurzame maatregelen ondernemen

Als u toch al aan het verbouwen of bouwen bent, is het raadzaam om meteen duurzame maatregelen aan uw woning te ondernemen. Zorg dat de isolatie van uw woning optimaal is. Denk aan vloerisolatie, HR++ glazen met kunststof kozijnen, spouwmuurisolatie, gevelisolatie en dergelijken. Dit voorkomt energieverkwisting en hoge stookkosten. Installeer eveneens een hoogrendementsketel. Deze ketel gebruikt alle energie in huis, ook de energie wat normaal op tersluikse manieren verdwijnt. Een derde duurzame maatregel is de installatie van een grijswatersysteem. Dit systeem zorgt ervoor dat gebruikt douchewater opgeslagen wordt en hergebruikt wordt als bijvoorbeeld spoelwater voor uw wc.

Lage temperatuur verwarming

Om meer energie in huis te besparen, kunt u ook gebruikmaken van lage temperatuur verwarmingen. Deze radiatoren verwarmen uw ruimtes op een lagere temperatuur van het water. Hierbij wordt de ruimte wel comfortabel warm gemaakt. Een lage temperatuur verwarming werkt het beste in ruimtes, die afdoende geïsoleerd zijn.

Applicaties zijn handig

Gebruik internet en applicaties die u handige tips verschaffen voor duurzaam en milieubewust (ver)bouwen. Hier kunt u inspiratie vinden, maar ook informatie nalezen over al genomen duurzame maatregelen. Ook vindt u er meer praktische tips voor het (ver)bouwen.

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: