Eneco rekent hogere terugleverkosten voor zonnepanelenbezitters

Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Eneco heeft aangekondigd dat nieuwe klanten met zonnepanelen te maken zullen krijgen met extra kosten. Deze wijzigingen zijn per direct van kracht en kunnen invloed hebben op de kosten voor huishoudens die duurzame energie opwekken.

Belangrijkste wijzigingen

Vanaf maart 2024 verhoogt Eneco het vastrecht voor nieuwe klanten met zonnepanelen naar € 14,99 per maand, een stijging van € 6 ten opzichte van het vorige tarief van € 8,99 per maand.

Daarnaast zullen er wijzigingen plaatsvinden in de vergoeding voor teruggeleverde stroom. Vanaf de zomer van 2024 zal er een vast bedrag per netto teruggeleverde kilowattuur (kWh) worden gehanteerd, hoewel de exacte hoogte hiervan nog niet bekend is.

Verlaging van de terugleververgoeding

Een andere opvallende verandering is de verlaging van de terugleververgoeding. Voorheen ontvingen zonnepanelenbezitters 9 cent per kWh die zij terugleverden, maar dit tarief is nu verlaagd naar 5 cent per kWh.

Deze aanpassingen zijn enkel van toepassing op nieuwe klanten met zonnepanelen en bestaande klanten met een variabel contract.

Reden voor de wijzigingen

Eneco legt uit dat huishoudens met zonnepanelen een vergoeding ontvangen voor de stroom die zij terugleveren aan het netwerk. Echter, door de groeiende populariteit van zonnepanelen kan er soms een overschot aan teruggeleverde stroom ontstaan. Dit zorgt ervoor dat Eneco deze stroom tegen lage of zelfs negatieve prijzen moet doorverkopen, wat resulteert in aanzienlijke kosten.

Om deze kosten te compenseren en niet-gebruikte stroom terug te dringen, introduceert Eneco deze nieuwe kostenstructuur. Het doel is ook om klanten aan te moedigen zoveel mogelijk zelf opgewekte stroom direct te gebruiken, waardoor het elektriciteitsnetwerk minder belast wordt.

Trend in de energiemarkt

Andere energieleveranciers volgen ook het voorbeeld van Eneco met vergelijkbare aanpassingen. Recent nieuws onthult dat 90% van de energieleveranciers maatregelen neemt voor huishoudens met zonnepanelen. Sommige leveranciers sluiten deze klanten uit van eventuele kortingen of speciale aanbiedingen, terwijl anderen terugleverkosten introduceren.

Op dit moment brengen al 12 energieleveranciers kosten in rekening voor de teruglevering van zonne-energie. Deze ontwikkeling lijkt een voortzetting te zijn van een trend binnen de energiemarkt.

Overstappen?

Voor huishoudens die zonnepanelen bezitten en overwegen over te stappen van energieleverancier, is het belangrijk om deze wijzigingen mee te nemen in hun overweging. Voor meer informatie over overstappen, kunt u een kijkje nemen op verandervanenergie.nl

(Bron:Eneco)

Links (niet voor publicatie)

1: https://www.verandervanenergie.nl/

2: https://www.eneco.nl/

Gerelateerd:

Direct naar:

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: