Het verschil tussen EPS en XPS isolatie

Vloerisolatie
Ricardo
Ricardo

5+ jaar ervaring in de bouwbranche.

Er zijn talloze manieren om te isoleren en ook nog eens met verschillende materialen. Waaronder EPS en XPS. Wij leggen jou uit voor welke isolatie ze gebruikt worden en wat de verschillen zijn.

EPS

EPS staat ook wel bekend als piepschuim. Het materiaal EPS bestaat uit 9 procent uit lucht en maar 2 procent bestaat uit polystyreen. Een kubieke meter EPS bestaat wel uit 10 miljoen parels die weer 3.000 gesloten cellen bevatten die allemaal gevuld zijn met lucht.

EPS is een goedkoop isolatiemateriaal die licht en ook makkelijk te verwerken is. Het bestaat maar uit een materiaalsoort en is het dus makkelijk te recyclen. Het materiaal hoef je niet per se per plaat te gebruiken, ook kan je dit persen en het dan gebruiken. EPS is een ideaal materiaal voor betonvloeren, isoleren van platte daken en ook als bodemisolatie voor de kruipruimte. Wel heeft EPS een nadeel, het is namelijk niet bepaald milieuvriendelijke stof en ook is het niet heel flexibel.

XPS

XPS is geëxtrudeerd polystyreen en is gemaakt van kunststofschuim. Het materiaal is te verkrijgen in platen die een zogenaamde gesloten cellenstructuur hebben. Dit komt door de manier waarop het wordt geproduceerd. Hierdoor hebben de platen een hoge druksterkte. Je kan ze verkrijgen in verschillende sterktes, waardoor ze dus bij bijna elke isolatie gebruikt kunnen worden. De isolatieplaten van XPS worden meestal geleverd met een trap sponning zo hebben de platen een betere verbinding, en kunnen er dus geen koudebruggen ontstaan.

XPS is ideaal voor badkamers, sauna’s en zwembaden. Dit komt omdat de platen vochtwerend en tegen schimmels kunnen. Ook is het zeker geschikt voor een omkeerdak. Het enige nadeel is wel dat de XPS heel brandbaar is. XPS valt zelfs onder brandklasse E. Ook is het niet heel goedkoop.

De verschillen

Als we XPS en EPS met elkaar vergelijken, dan zie je dat XPS veel sterker is vergeleken met EPS. Ook een groot en belangrijk verschil is het vochtwerend vermogen. XPS heeft een hogere waterdampdiffussieweerstand dan EPS. Dat betekent dat XPS meer resistent is tegen waterdamp en EPS laat dus meer lucht en vocht door. Mocht jij een vochtige plek gaan isoleren, dan is het verstandig om voor XPS te kiezen.

Gerelateerd:

Direct naar:

Vloerisolatie

Ontvang offertes van specialisten in uw regio

Deel deze pagina op: